Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Augusztus 20. – Államalapításunk ünnepe

Sára Botond: Kötelességünk, hogy őrizzük ezeréves értékeinket

Augusztus 20.

Közlekedési változások a hosszú hétvégén

Az augusztus 20-ai rendezvények miatt számos közlekedési változás lép életbe a fővárosban a hosszú hétvégén, valamint lezárásokra és megállási tilalmakra is készülni kell. A Budapesti Közlekedési Központ ajánlása szerint a kötöttpályás járatokat – különösen a sűrűbben közlekedő négy metróvonalat – érdemes igénybe venni. Emellett az útlezárások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár, ezért érdemes utazásunkat a BKK FUTÁR vagy a BKK Info alkalmazás használatával megtervezni.

Koncertek, magyar ízek és tűzijáték

Idén is háromnapos lesz az augusztus 20-ai ünnep központi rendezvénye

Három napon keresztül tartanak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi rendezvényei. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek. Augusztus 20-án a programok a hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Emellett idén is lesz ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Az ünnepet szokás szerint az esti tűzijáték zárja.

Videotár

A józsefvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik

Eltűnt Váradi László

A fiú augusztus 19-én ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. Váradi László körülbelül 170 centiméter magas, fekete hajú, barna szemű. Eltűnésekor fekete cipőt, fekete nadrágot, valamint kék kabátot viselt.

Időszakosan tilos a parkolás

A hétvégén is takarítják az utcákat

Augusztus 18-án (szombaton) a József és a Kisfaludy utca egy-egy szakaszán valamint a Gyulai Pál utcában, augusztus 19-én (vasárnap) pedig a Vajdahunyad és a Déri Miksa utca egy részén, valamint a Tbiliszi téren út- és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – legfeljebb két órán keresztül – ezeken a területeken tilos a parkolás.

140 nagyvárost vizsgáltak

Budapest a 34. legélhetőbb nagyváros

Bécsben a legjobb élni a világon londoni elemzők szerint. Az Economist Intelligence Unit intézet a világ 140 nagyvárosát vizsgálta meg különböző szempontok alapján. Budapest a tavalyi helyezéséhez képest nyolc pozíciót javítva a 34., olyan várososokat megelőzve, mint Washington, Madrid, London vagy New York.

Késeléssel okozott életveszélyes sérüléseket

Elfogták a tettest

A budapesti nyomozók elfogták L. Róbertet (20), aki szóváltást követően hasba szúrta a sértettet, mellyel életveszélyes sérüléseket okozott.

 

Köztér.

Az autók sem bírják a meleget

Rendőri segítséggel oltották el az égő járművet

Valószínüleg a nagy meleg az oka, hogy egy autó motortere füstölni kezdett augusztus 9-én. A jármű három napja állt a Kölcsey utca és a József körút sarkán, amit vélhetően egész nap sütött a nap. A füstöt egy járőr vette észre nem sokkal dél előtt és jelezte a tűzoltóságnak, valamint a kollégáinak. Végh István rendőr törzsőrmester nem késlekedett, porral oltót ragadott és azonnal a helyszínre sietett a közeli rendőrkapitányságról. Megkezdte az oltást, amit a rövid időn belül kiérkező tűzoltók átvettek és eloltották a járművet. A gépkocsi totálkáros lett. Ha tehetjük, inkább árnyékos helyre parkoljunk, főleg akkor, ha több napig állni hagyjuk az autónkat.

Erre figyeljünk a vízparton

Tanácsok a szabad vizekben való fürdéshez

Itt a nyár, az emberek többsége ilyenkor, ha teheti vízközeli programokat szervez. Számos tó, folyóvíz ad lehetőséget arra, hogy lehűtsük magunkat egy forró napon, ám ahhoz, hogy jól és biztonságban érezzük magunkat a nyílt vizekben, a megfelelő eszközök, felkészültség mellett a természettel szembeni alázatra és a vizek tiszteletére is szükség van – hívja fel a lakosok figyelmét a rendőrség.

IDŐSZAKOSAN TILOS A PARKOLÁS

Ezen a hétvégén is takarítják az utcákat

Augusztus 11-én (szombaton) a Kun, a Kis Stáció és a Stróbl Alajos utcában, augusztus 12-én (vasárnap) pedig a József utca egy részén, valamint a Nagytemplom és a Stáhly utcában út- és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – legfeljebb két órán keresztül – ezeken a területeken tilos a parkolás.

Villamos ütött el egy embert a Fiumei úton

Az elgázolt személy a helyszínen életét vesztette

Elgázolt egy embert a villamos Budapesten, a VIII. kerületi Fiumei út és a Dologház utca kereszteződésében szerdán napközben. A balesethez a budapesti hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a szerelvény alatt lévő embert kiemelték, majd átadták a mentőknek. Az illető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett rajta segíteni - a helyszínen életét vesztette. (A fotó illusztráció)

A rovat további hírei

 

Közélet.

Több megállója is lesz kerületünkben a nosztalgiajáratnak

Időutazás a 6-os busszal most vasárnap

A BKV 50 éves jubileuma alkalmából, az ünnepi program harmadik állomásaként augusztus 19-én, vasárnap újra közlekedik majd a néhai 6-os autóbusz N6-os nosztalgiajelzéssel. Az időutazásra kerületünkből könnyedén becsatlakozhatunk. Aki az egész útvonalat bejárná, az a józsefvárosi végállomásánál, a Nagyvárad térnél pattanjon fel az Ikarus 180-as típusú vintage járművére. A nosztalgiajárat kerületünkben még a Corvin negyednél és a Kálvin téren is megáll, majd a kiskörúton fut tova, át a Margit-hídon, hogy aztán a budai oldal végállomásánál, a Bogdáni útnál megpihenjen.

Államalapító Szent István király ünnepe

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Józsefváros önkormányzata tisztelettel meghívja a kerület lakosait a 2018. augusztus 20-án, 10 órától tartandó államalapító Szent István király ünnepére. Dr. Sára Botond polgármester ünnepi beszédét követően a Turay Ida Színház műsorát tekinthetik meg a jelenlévők. Fellép Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Kurkó J. Kristóf színész és a Csepeli Táncegyüttes. A műsort követően Michels Antal plébános megáldja az új kenyeret.

Buda István szobrász műveiből nyílt kiállítás a Józsefvárosi Galériában

Tenyérnyi monumentalitás

Buda István szobrász- és éremművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Józsefvárosi Galériában. Az augusztus 10-i megnyitón a vázlatok, kisplasztikák, és a kisebb méretű szobrok mellett Rozs Tamás énekes-csellista dalai és Ridovics Péter festőművész méltatása tette teljessé az élményt. A Galéria munkatársainak is köszönhetjük, hogy a kiállítás emlékezetes eseményként élhet tovább a látogatókban. Mi is ott jártunk, körbenéztünk, íme most a szubjektív élményből kovácsolt beszámoló következik.

A közösség mindennél fontosabb

Ötéves a Társak a Teleki Térért Egyesület

Józsefváros vezetése elkötelezte magát kerületünk gyökeres megújítása mellett, és célul tűzte maga elé a nagy múltú, egykor méltán büszke városrész újbóli felemelkedését. A munka jelenleg is folyik, ám mindez önmagában kevés volna, hiszen az épített környezet – bár kétségtelenül nagyon fontos – nem minden. A szépülő épületeket, utcákat, tereket meg kell tölteni élettel, amihez nem pusztán lakókra, de közösségekre van szükség. Erre a misszióra alakult meg öt éve a Társak a Teleki Térért Egyesület, és kijelenthetjük: munkájuk meghozta gyümölcsét. A megszépült Teleki térre rá sem lehet ismerni – amelyben nekik is nagy szerepük van –, programok követnek programokat és egy összetartó szomszédság kovácsolódott a szemünk előtt az elmúlt fél évtizedben.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Józsefvárosi lakosok, intézmények és szervezetek is pályázhatnak

Ösztöndíjat kaphatnak a tehetséges diákok

A Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért kuratóriuma pályázatot hirdet a józsefvárosi középiskolák 10-11. évfolyamára járó, kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákjai számára. A tehetséges tanulók mellett a józsefvárosi lakosok, illetve a kerületi székhelyű intézmények, szervezetek is pályázhatnak támogatásra.

„Felelős vagy azért, amit megszelídítettél”

A kisállattartásról hallhattak előadást a Kesztyűgyár táborozói

Mi mindent kell szem előtt tartanunk, amikor társunkká fogadunk egy kiskutyát? Hogyan kell gondoskodnunk róla, milyen jelzésekkel adja tudtunkra, hogy mit szeretne? Többek között ezekre a kérdésekre kapott választ a Kesztyűgyár Közösségi Házban táborozó közel 120 gyermek a Ne nézzük el! című programsorozat keretében megtartott legutóbbi előadáson.

Láss tisztán!

Játszva tanultak a gyerekek a Kesztyűgyárban

A Kesztyűgyár nyári táborában évről évre nagy gondot fordítanak arra, hogy a vakáció ideje alatt a náluk megforduló gyerekek ne csak az időt múlassák a Mátyás téri közösségi házban, hanem a kellemesen telő napok alatt – ha játékosan is – de tanuljanak, és hasznos tapasztalatokat szerezzenek. Ennek szellemében folytatódott a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Közbiztonsági Munkacsoportja által szervezett Ne nézzük el című programsorozat is, amelynek keretében július 25-én a különböző függőségek veszélyeiről és bőrünk egészségének megóvásáról és szakszerű ápolásáról szerezhettek ismereteket a józsefvárosi gyerekek a kerület szakemberei segítségével.

Folytatódik a „Ne nézzük el!” programsorozat

Bűn- és balesetmegelőzés témakörben tartottak előadást a táborozóknak

Mire vigyázzunk, ha egyedül maradunk otthon? Milyen veszélyek leselkedhetnek ránk az utcán? Ki számít idegennek? Mi történik a szervezetünkkel, ha energiaitalt iszunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak válaszokat a Kesztyűgyár nyári táborába járó gyerekek a „Ne nézzük el!”című programsorozat előadásán. A július 18-án tartott eseményen bűn-és balesetmegelőzés témakörben mintegy 120 gyerek hallgathatta meg a legfőbb lehetséges veszélyekről, és azok megelőzéséről szóló tudnivalókat.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/25

Vidám beszélgetések a bogrács körül

Baráti összejövetel a Napraforgó klubban

A bográcsban rotyogó csülökpörkölt étvágygerjesztő illata szállt a levegőbe a Delej utcában lévő Napraforgó Idősek Klubjának udvaráról augusztus 9-én délután. A klub tagjai és munkatársai a kellemes hangulatú baráti összejövetelen nemcsak a szomjukat és az étvágyukat csillapították, de a bogrács, majd az asztal körül összegyűlve a nyár során megélt élményeiket is megoszthatták egymással.

A korszerű kémia magyarországi úttörője

Irinyi János emlékműve a Mikszáth téren

Józsefváros kezdeti agrár arculatát a XIX. századtól egyre inkább az ipar kezdte formálni, és a korszakban területén több gyár is megkezdte működését. Ezek között az egyik első a mai Mikszáth téren állt, amelyet Irinyi János alapított 1840-ben, ahol a találmányát: a „zajongásmentes” biztonsági gyufát készítették.

Rangos lovassport-verseny Józsefvárosban

Magyar díjugrató ezüstérem a Nemzetek Díján

A magyar csapat ezüstérmes lett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal, a CSIO5* Budapest vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján. A Józsefvárosban található Nemzeti Lovardában a Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor, Krucsó Szabolcs, ifj. Kövy András összeállítású válogatott által megszerzett második hely egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar csapat bejutott a Nemzetek Díja sorozat barcelonai döntőjébe.

A rovat további hírei

 .