Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Zöldülő Józsefváros

Kétszáz új fával gyarapszik a kerület

Áldassék a neved forradalom

Kocsis Máté: Megtanulhattuk, a haza minden előtt

A Horváth Mihály téren szerda este tartotta meg Józsefváros önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségét. Kocsis Máté beszédében kiemelte: 1848 március idusán olyasvalami történt, ami ma is szilárd alapot nyújt számunkra. „Megtanulhattuk, hogy nemzetünk egységes akarata európai léptékű változásokat okozhat. Megtanulhattuk, hogy a haza minden előtt. Nem kell tehát újat kitalálnunk: hazaszeretet, bátorság és egység, ez az, amire most is szükségünk van” – jelentette ki Józsefváros polgármestere.

Hatalmas tömeg ünnepelt a Kossuth téren

Orbán Viktor: ez a mi hazánk, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig

Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – jelentette ki Orbán Viktor március 15-ei beszédében a Kossuth Lajos téren, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze a nemzeti ünnepen. A miniszterelnök szerint ismét eljött a nap, amely minden magyar ember szívét fölemeli, az a nap, amikor magyar nyelven írták be a világtörténelem nagykönyvébe a szót: szabadság.

Videotár

Senki sem sérült meg

Ruhák égtek egy Kőbányai úti raktárban

Kigyulladt egy raktár hétfőn hajnalban a Kőbányai úton, mintegy hatvan négyzetmétert érintett a tűz. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre és kezdték meg oltást. A helyiségben ruhák égtek. Az első jelentések szerint senki sem sérült meg az eset során. Reggelre a tűzoltók eloltották a tüzet, jelenleg az utómunkálatokat végzik az egységek.

700 milliárd egészségügyre

Jelentős fejlesztés előtt áll a Heim Pál gyermekkórház

Az Egészséges Budapest Program keretében 26,6 milliárd forint jut a beruházásokra a józsefvárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben – mondta Kocsis Máté, a kerület polgármestere szerdán, az intézményben tartott sajtótájékoztatón. Nagy Anikó, a gyermekkórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy a beruházások révén Európában egyedülálló gyermekgyógyászati és szakmakoncentráció valósul meg. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: az elkövetkező 8-10 évben több mint 700 milliárd forint jut a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztésére. Az esemény keretében Kocsis Máté átadta annak az új készenléti autónak a kulcsait a főigazgatónak, amelyet Józsefváros önkormányzata adományozott a gyermekkórháznak.

Erasmus Day

Európai tanárok látogatása a Vajdában

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola immár 2 éve vesz részt az Európai Unió által támogatott Erasmus+ pályázaton, amelynek témája a fenntartható fejlődés a jövő Európájában. Az elmúlt héten európai pedagógusok látogattak az iskolába. Ennek részeként március 10-én egy Erasmus Day nevű projektnapot szerveztek az intézményben, amelyen a gyerekek megismerkedhettek az idelátogató országok kultúrájával.

A lakosok segítségét kérik

Egy 11 éves fiút keresnek

A józsefvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a 11 éves Murzsa Roland megtalálásához. A fiú március 18-án egy VIII. kerületi gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre.

 

Köztér.

Segítség egy vajúdó édesanyának

A rendőrök biztosították a szülést is

Rendezvényt biztosító rendőröktől kért segítséget csütörtökön délután Józsefvárosban egy apa, mivel feleségénél beindult a szülés. A motoros járőrök megkülönböztető jelzés használatával biztonságosan felvezették a házaspárt a kórházig.

Nem sérült meg senki sem

Baleset a Kerepesi úton

Két személygépkocsi karambolozott a Kerepesi út és az Asztalos Sándor út kereszteződésének közelében március 15-én kora délután. Személyi sérülés nem történt, a balesetnél a fővárosi hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést. A fotó illusztráció.

Március 15.

Forgalmirend-változások az ünnepi időszakban

A március 15-ei ünnephez kapcsolódóan, illetve a hosszú hétvége alatt a főváros több kerületében forgalmirend-változások lépnek életbe. Az alábbiakban összeszedtük a Józsefvárost érintő változásokat.

Önkéntesek tettek esküt

Zászlóadományozás és elismerések a Polgári Védelmi Világnapon

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Polgári Védelmi Világnap alkalmából március 1-jén ünnepséget tartott az Igazgatóság Dologház utcai épületében. Az eseményen – amelyen részt vett Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka – önkéntesek tettek esküt, átadták a csapatzászlókat, valamint elismeréseket osztottak ki.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Megújult az emlékmű környezete

Ünnepi megemlékezés a Kolónia Petőfi szobránál

A MÁV Kolónia – a Vajda Péter utca, Delej utca, Golgota út, Bláthy Ottó utca által határolt háztömb – udvarán áll kerületünk egyetlen Petőfi Sándor szobra, amelynek környezete a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából újult meg a közelmúltban. A „Petőfi kert” kulcsait szerdán, az 1848/49 forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kocsis Máté polgármester adta át az épületegyüttes közös képviselőjének. A közösség ünnepségén részt vett Sára Botond alpolgármester és Ferencz Orsolya, a környék önkormányzati képviselője is.

Helybenhagyták az elsőfokú ítéletet

Pert vesztett a Magyar Helsinki Bizottság Kocsis Mátéval szemben

A Fővárosi Ítélőtáblán kedden folytatódott az a per, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság a Józsefvárosi Önkormányzat és Kocsis Máté ellen indított a polgármester 2015-ös Facebook-bejegyzése miatt. Kocsis Máté közösségi oldalán akkor azt írta: a népvándorlók teljesen tönkretették a II. János Pál pápa teret, tüzet raknak, szemetelnek, és annyi az emberi ürülék, mint még soha. A civil szervezet szerint a politikus ezzel zaklatást követett el, amit a bíróság most másodfokon is elutasított, a per ezzel véget ért.

Kivételes műtárgy látható a nemzeti ünnep alkalmából

Nemzetőrről készült dagerrotípia a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából először mutatja be ezt a kivételes értékű műtárgyat. A nemzetőrt ábrázoló korabeli dagerrotípiát a Magyar Művészeti Akadémia vásárolta meg és helyezte el letétként a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában. Az érdeklődők csupán két héten keresztül, március 25-ig láthatják kiállítva a múzeumban.

„Nagyon izgalmas, hogy ennyire egymásra vagyunk utalva”

Beszélgetés Frech Zoltán színművésszel

A Turay Ida Színház legújabb bemutatója a rekeszizmok megtornáztatását tűzte ki céljául. Donald Churchill Édes bosszú című, fordulatokban és csattanókban gazdag vígjátékát március 10-től láthatja a Kálvária téri színházba látogató közönség. Erről is beszélgettünk Frech Zoltán színművésszel, a Four Fathers nevű énekegyüttes egyik alapító tagjával.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

A kisebbek zászlóval, a nagyobbak műsorral készültek

A Fazekas március 15-ei emlékműsora

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről a Horváth Mihály téren március 14-én. Az ünnepségre a negyedikes diákok műsorral készültek, a kisebbek pedig zászlókat készítettek, hogy azzal díszítsék fel a Horváth Mihály téri emlékműt.

Érem, labda és ugrókötél volt a jutalom

Óvodás sorverseny a Vajdában

Idén is összemérhették ügyességüket és gyorsaságukat a kerületi gyerekek a józsefvárosi Vajda-kupa óvodás sorversenyen a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában. A vidám sporteseményen öt óvoda indult hat csapattal. Az érmeket és a győztesnek járó kupát Sántha Péterné alpolgármester adta át a gyerekeknek.

Jubileumi gálaműsor a H13-ban

Tíz éve vált két tannyelvűvé a Grundsuli

Angol nyelvű dalokkal, mesékkel, színdarabrészletekkel és A Pál utcai fiúkból kiválasztott jelenetekkel készültek a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai az idei 10 éves jubileumi gálára, melynek a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ adott otthont. A nagy érdeklődés miatt március 10-én délelőtt a gyermekek kétszer is színpadra léptek.

Út a munkaerőpiacra

Március 22-én ismét állásbörze lesz a Kesztyűgyárban

Idén is várja a munkát keresőket a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Ház március 22-én 9 órától a tavaszi állásbörzére. A rendezvény célja, hogy elősegítse a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolatfelvételt, alkalmat biztosítson a közvetlen és személyes találkozásra. Az állásbörzén az érdeklődő álláskeresőknek bemutatják az Út a munkaerőpiacra projekt által nyújtott lehetőségeket is.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/9

A lakosok segítségét kérik

Pénztárcatolvajt keres a rendőrség

Az ismeretlen nő március 12-én egy Teleki László téri üzletben a pultra lerakott pénztárcát lopott el, a benne lévő személyes iratokkal és készpénzzel. Az elkövető 40 év körüli, szőke hajú, szemüveges nő. A bűncselekmény elkövetésekor fehér sportcipőt, fekete nadrágot, lila kabátot és zöld sálat viselt. A nőről az üzlet biztonsági kamerája felvételt készített.

Az állampolgárok segítségét kérik

Két tolvajt keres a józsefvárosi rendőrség

A lakó figyelmét elterelve pénzt lopott egy Tömő utcai lakásból két ismeretlen nő március 12-én. Az elkövetők azonosításához a józsefvárosi rendőrség az állampolgárok segítségét kéri.

Kulturális pódiumbeszélgetés Józsefvárosban

Halász Judit volt a Vasas Könyvtár vendége

A gyermekek és felnőttek nagy kedvence, a Kossuth-díjas Halász Judit volt a vendége a Vasas Központi Könyvtár kulturális rendezvénysorozata – a Magdolna 5/7 – legutóbbi estjének.

A rovat további hírei

 .