Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális.

Kerületi konzultáció Józsefvárosért

A közrendet zavaró, bosszantó problémákról kéri az önkormányzat a józsefvárosiak véleményét

Önkormányzati elismerés a szakszerű munkáért

Kiválóan helytálltak a józsefvárosi közterület-felügyelők

Ahogyan arról Sára Botond alpolgármester hivatalos közösségi oldalán beszámolt, az önkormányzat ma köszönetet mondott munkájáért és helytállásáért Patkoló Norbert és Duka Róbert közterület-felügyelőknek, akiket vasárnap szolgálatteljesítés közben támadtak meg Józsefvárosban.

Fűtött sátor és forró tea a rászorulóknak

Életmentő Pont a Dankó utcában

Évek óta nem volt ilyen hideg Budapesten, és úgy tűnik, a mínuszok még maradnak egy ideig. A rászorulókat a Józsefvárosi Önkormányzat által – önként vállalt feladatként – működtetett Életmentő Pont várja a Dankó utca 18. szám alatt. Az éjjeli melegedőn fűtött helyiség és meleg ital fogadja az oda betérőket. A józsefvárosi közterület-felügyelők és a kerületi polgárőrök pedig a járőrözéseik alkalmával ezekben a napokban kiemelten figyelnek a krízishelyzetben lévőkre.

Videotár

A rendőrök keresik a lövöldözőt

Gáz-riasztó fegyverből adtak le lövést a Práter utcában

Gáz-riasztó fegyverből adott le lövést egy ismeretlen két másik emberre a Práter utcában kedd este. Mire a rendőrök a helyszínre értek, valamennyien távoztak a helyszínről – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Online is igényelhető

Február 28-ig érvényesek a parkolási engedélyek

A tavalyi évhez hasonlóan a lakosságnak két hónap áll rendelkezésére az új évben, hogy kicserélje, illetve megújítsa a gépjárműveikre szóló várakozási engedélyeket. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Parkolási Igazgatóságának tájékoztatása szerint 2017-ben erre február 28-ig van lehetőség.

A Vizsolyi Biblia nyomában

Rendhagyó irodalomóra a Deák Diákban

Nem mindennapi előadást hallhattak a Deák Diák Általános Iskola diákjai a Vizsolyban nyomtatott bibliáról. Történelmünk és irodalmunk egyik legkiemelkedőbb alkotásáról, illetve a reformációról egy izgalmas bemutató kapcsán szerezhettek információt a gyermekek.

Az egyik elkövetőt elfogták, a másikat keresik

Közterület-felügyelőket bántalmaztak a Golgota téren

Egy szabálytalan teherautóssal szemben intézkedtek a józsefvárosi közterület-felügyelők a Golgota téren. Az eset során a vietnami sofőr és két társa dulakodni kezdett, majd ketten bántalmazták a munkájukat végző közterület-felügyelőket. Az egyik elkövetőt a helyszínen elfogták, társát még keresik a rendőrök.

 

Köztér.

Fiatal lányokat kényszerített prostitúcióra

Vádat emeltek a futtató ellen

Vádat emeltek egy budapesti nő ellen, aki kilenc fiatal lányt, köztük több kiskorút bírt rá prostitúcióra – közölte a fővárosi főügyész pénteken.

Fokozott körültekintéssel közlekedjünk!

Riasztások az ónos eső és a havazás miatt

Az ónos eső miatt az ország egy részére ország másodfokú (narancs) riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

Kétszer lopott el egy Polskit Zuglóból

Józsefvárosban fogták el az autótolvajt

Január 6-án és 7-én éjjel is ellopta ugyanazt a Polskit egy 19 éves fiatalember. A tolvaj első alkalommal a XIV. kerületből elkötött autóval a Puskás Ferenc Stadionig jutott. A lopásról bejelentés érkezett, a rendőrök pedig másnap reggel meg is találták a járművet, ám mivel az autó üzemképtelen volt, ezért a tulajdonos nem tudta hazaszállítani. A gyanúsított másnap visszament a gépjárműért, de nem jutott vele messzire, a Salgótarjáni úton elfogták a rendőrök.

Nem tudták újraéleszteni a férfit

Meghalt egy ember a Baross utcán

Elhunyt egy középkorú férfi hétfőn délután a Baross utcán, a Harminckettesek terénél. Információink szerint a férfi rosszul lett, halálát tüdőembólia okozhatta. A rendőrség és a mentők közös erővel órákon át próbálták újraéleszteni a férfit, sikertelenül. A fotó illusztráció.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Jogi és közbiztonsági eszközök a drogellenes küzdelemben

Immár második alkalommal rendezett a drogprevencióval, kínálatcsökkentéssel és bűnmegelőzéssel kapcsolatos szakmai konferenciát a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF). A Kesztyűgyár Közösségi Házban január 12-én megtartott programon előadásokat hallhattak a kerület pedagógusai, a szociális területen dolgozó meghívott szakemberek és a fórum további tagjai.

Emlékezés a Don hőseire

Koszorúzás a 2. magyar hadsereg tragédiájának évfordulóján

Idén hetvennégy esztendeje, 1943. január 12-én indult meg a Vörös Hadsereg offenzívája a Don mentén folyamvédelmi feladatokat ellátó 2. magyar hadsereg ellen. A támadás áttörte az arcvonalat és a második világháború legnagyobb magyar katonai véráldozatot követelő tragédiájához vezetett: a 200 ezres seregből 120 ezren soha nem tértek haza. Az elesett hősök emléke előtt a Ludovika Campus Főépületénél található II. világháborús emlékműnél koszorúzással tisztelegtek, Józsefváros Önkormányzatát Sántha Péterné képviselte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által szervezett ünnepségen.

Lezárult a Korányi projekt első fázisa

Elindult a gyógyító munka a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében

Befejeződött a Korányi projekt első, európai uniós fázisa a Semmelweis Egyetemen. A Józsefvárosban található Külső Klinikai Tömb területén egy új, 8 szintes Központi Betegellátó Épület létesült központi diagnosztikával, itt működik az Ortopédiai, valamint a Radiológiai Klinika, továbbá az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika beköltözésével létrejött a központi intenzív osztály. A beruházás keretében részlegesen megújult a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is.

Mérséklődő árak, növekvő bérek

2017 - Az adócsökkentések és az otthonteremtés éve

Sok pozitív változást hozott 2017. Adócsökkentések és béremelések teszik könnyebbé a mindennapokat. Csökkent a legfontosabb élelmiszerek áfája, tovább nőtt a kétgyermekesek családi adókedvezménye, nőtt a nyugdíj, folytatódnak a közszféra béremelései, 15%-kal emelkedett a minimálbér, 25%-kal emelkedett a szakmunkás minimálbér és jelentősen csökkentek a vállalkozások adóterhei. A legfontosabb változásokat foglaltuk össze Olvasóinknak.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

A közlekedésbiztonságról gyermekszemmel

Díjazták a rendőrségi rajzpályázat legjobb munkáit

Második alkalommal hirdetett gyermekrajzpályázatot a VIII. kerületi Rendőrkapitányság a kerületi óvodások illetve általános iskolák alsó tagozatos diákjai körében. A „Közlekedj szabályosan” című pályázatban a közlekedésbiztonságra helyezték a hangsúlyt. A több mint félszáz beérkezett mű közül első ízben, január 13-án az általános iskolások rajzait díjazták. Az első három helyezett mellett, ezúttal három különdíjat is kiosztottak. A jutalmakat Molnár Gábor alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya osztotta ki.

Hagyományt szeretnének teremteni

Nemzetközi floorball torna a Vajdában

Első alkalommal rendezték meg a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában a Vajda Budapest Nemzetközi Floorball Tornát január 6-án és 7-én. A megmérettetésen a házigazda vajdás csapatok mellett budapesti, vidéki és határon túli csapatok is pályára léptek. Az esemény fővédnöke Kocsis Máté polgármester volt.

Rangos díjak az eredményekért

A legjobb sportiskolák között a Vajda

A Budapesti Diáksport Szövetség díjátadó gáláján a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola a 2015-2016. évi diákolimpiai versenyek tekintetében Budapest második legeredményesebb iskolája címet kapta.

„János király karácsonya”

Ünnepi műsorral zárták az idei évet a Lakatosban

A János király karácsonya című darabot adták elő a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium harmadik osztályos növendékei. A zsúfolásig megtelt tornateremben mindenki néma csendben figyelte az előadást, amelynek végén szaloncukorral lepte meg Sántha Péterné alpolgármester a diákokat. A Lakatosban a pénteki volt az utolsó tanítási nap ebben az évben.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2017/1

Solti Gizellára emlékeztek

Textilművészeti kiállítás a Józsefvárosi Galériában

Solti Gizella az Iparművészeti Főiskolán végzett textil szakon. Az iskola végeztével megörökölte mestere – Ferenczy Noémi – szövőszékét, és talán ez is közrejátszott abban, hogy ekkortól vallottan a goblein művészetének áldozza egész életét. 2006-ban Kossuth-díjat kapott, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze lett. Solti Gizella 2015. március 18-án hunyt el. Munkásságának szentelték a január 13-án nyílt kiállítást a Józsefvárosi Galériában.

A napkeleti bölcsek látogatása

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

Vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe, amelyet a katolikus egyház január 6-án tart parancsolt ünnepként. Az ünnep magyar elnevezése az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.

Hogyan látja a világ Budapestet?

Összművészeti show és kiállítás a H13-ban

A MoMo Művészeti és Kulturális Egyesület „Személyes Budapest” című felhívására érkezett műveket mutatták be szerdán a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban. A pályázati kiírásra több mint 20 országból neveztek alkotásaikkal a művészek, saját megfogalmazásukban megjelenítve, hogyan látják Budapestet. A teltházas este igazi ínyencség volt a kortárs művészetet kedvelőknek.

A rovat további hírei

 .