Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Értékőrző felújítások

Válogatás a fővárosi segítséggel helyreállított épületekről

Autómentes nap Józsefvárosban

Tegyünk együtt a környezettudatos közlekedésért!

Idén is csatlakozott kerületünk az Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez. Az egy héten át tartó programok záróakkordjaként, Józsefvárosban pénteken délután Autómentes napot rendeznek.

Körzeti rendészek Józsefvárosban

1-es és 2-es körzet – Fodor Csaba: Mindig a rend híve voltam

A Józsefvárosi Önkormányzat június 1-én megalakította a közterület-felügyeleten belül működő körzeti rendészetet a rendőrség körzeti megbízotti rendszere mintájára. A területüket jól ismerő körzeti rendészek elsődleges célja, hogy mielőbb választ adjanak a lakosokban felmerülő kérdésekre, felvetésekre. Sorozatunkban bemutatjuk azt a kilenc személyt, akiket a körzetükben élők felkereshetnek, ezúttal Fodor Csabát, Palotanegyed körzeti rendészét.

Videotár

Számítógépet lopott fiatalkorú társaival

Elfogták a tolvajt, aki az ablakon át akart elmenekülni

Három személy surrant be augusztus 9-én egy Práter utcai társasházba ahonnan számítógépet loptak el. A nyomozók beazonosították a tetteseket. Egyikük – aki egy lakásban bujkált – a rendőrök kiérkezésekor kiugrott az ablakon, de nem jutott messzire, hamar elfogták, a két fiatalkorú társa három nappal később került rendőrkézre.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Egy patinás iskola patinás épülete

A józsefvárosiak büszkék lehetnek arra, hogy városrészük a magyar felsőoktatásban meghatározó intézményeknek ad otthont. Ezek között is kiemelkedő helyen szerepel a Horváth Mihály téri Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, amelyet már évtizedek óta hazánk egyik legjobb középiskolájaként tartanak számon.

Az első magyar növénytani kiadványt lehet megtekinteni

220 éves botanikai mű a Füvészkertben

Igazi botanikai csemegével gazdagodhat az, aki ellátogat a Füvészkert kastélyépületének I. emeleti előadótermébe. A pénteken, A Kulturális Örökség Napjaihoz kötődően nyílt kiállításon a botanikus kert intézményesítője, Winterl József Jakab által készített, 220 éves első magyar botanikai műből lehet szemezgetni. A kiállítást szeptember 29-ig, a Kutatók éjszakája eseményig lehet megtekinteni.

Hétköznapi kincseink

Épületbarangolások, vezetett séták a Kulturális Örökség Napjain

A hétvége mindkét napjára elegendő programmal szolgált a szeptember 15-én és 16-án megrendezésre került Kulturális Örökség Napjai, amely Józsefvárosban is rengeteg látnivalót kínált. A helyszínek legtöbbje – amellett, hogy megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt – értő vezetésről gondoskodott, valamint koncertek és kiállítások tették még vonzóbbá az épületeket, intézményeket.

 

Köztér.

„Ne gyújtsa! Gyűjtse!”

Hulladékégetés-elleni kampányt indított a katasztrófavédelem

A hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmezető kampányt indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával.

Tájékoztatás

Szeptember 17-én változik a kormányablak nyitvatartása

A Baross utcai kormányablakban (Baross utca 59.) technikai okok miatt 2018. szeptember 17-én (hétfőn) 07:00-11:00 között az ügyfélfogadás szünetel.

IDŐSZAKOSAN TILOS A PARKOLÁS

Itt takarítják az utcákat a hétvégén

Szeptemberben is folytatódik a Józsefvárosi Önkormányzat köztisztasági programja. Szeptember 8-án (szombaton) a Csokonai utcában, a Kálvária tér valamint a Bláthy Ottó utca egy részén, szeptember 9-én (vasárnap) pedig a Vay Ádám utcában, a Kálvária, a Magyarok Nagyasszonya és a Szenes Iván tér, illetve a Gál Mózes utca egy szakaszán út- és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – legfeljebb két órán keresztül – ezeken a területeken tilos a parkolás.

Pénztárcát lopott a pár

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

A józsefvárosi rendőrök a lakosság segítségét kéri a képen látható nő és férfi azonosításához, akik egy pénztárcát emeltek a egy Futó utcai üzletből szeptember 6-án, a kora délutáni órákban.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Zenei programok, vívóbemutató, fényfestés

Bródy-ősz negyedszer a Palotanegyedben

A nyár elmúltával immár hagyomány a Palotanegyedben, hogy izgalmas programokkal várják a kerület apraja-nagyját a Bródy-ősz keretében. A szervező Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) ezúttal a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva zenés műsorokkal, vívóbemutatóval és fényfestéssel is készült a Pollack Mihály téren.

A költő tizenhat évig élt a Reviczky utcában

Babits Mihály domborműves emléktáblája

Józsefvárosnak sok művész lakója volt és nagyon fontos, hogy az utókor úgy is kifejezi tiszteletét és elismerését, hogy emléktáblán megörökíti őket. A Palotanegyed egyik kis utcájában a Reviczky utca 7-es számú ház falán alig észrevehetően bújik meg egy emléktábla. Ezen Babits Mihály profilból ábrázolt arcmását láthatjuk, a felirat szerint „Ebben a házban lakott 1916-tól 1932-ig Babits Mihály.” A Szekszárdon született költő Budapesten először a tisztviselőtelepi gimnáziumban tanított, és az iskola közelében, a mai Bíró Lajos utcában lakott. Innen költözött a Reviczky utcába.

Zenei programok , verklis, konflis, fényfestés

IV.Bródy-ősz a Pollack Mihály téren

Az idén tízéves Civilek a Palotanegyedért Egyesület a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva szeptember 16-án, vasárnap megrendezi a IV.Bródy-őszt a Pollack Mihály téren. A szervezők 17 órától zenei programokkal várják az érdeklődőket, majd este látványos fényfestés zárja a műsort.

Kulturális Örökség Napjai

Kitárják kapuikat az épületek

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából (szeptember 15–16.) idén is több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak meghatározott személyek számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. Józsefvárosban tizenhárom helyszín várja az érdeklődőket vezetett sétákkal és egyéb programokkal.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Továbbképzés a Bárczi Gusztáv iskolában

A cirkuszpedagógia készségfejlesztő hatásai

A Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola pedagógusai augusztus 30-án egy különleges továbbképzésen vehettek részt. Craig Quat nemzetközi hírű zsonglőr és Gallya Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület alapítója tartottak nekik interaktív előadást a cirkuszpedagógia készségfejlesztő hatásáról.

Elérhető a lakosság számára is

Szeptember 3-án nyit a Ludovika Aréna Uszodája

Az elmúlt hónapokban a próbaüzem volt főszerepben a Ludovika Aréna uszodájában, amely sikeresen lezajlott, és az uszoda szeptember 3-tól meghatározott idősávokban elérhető lesz a lakosság számára – olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján. Az uszoda egy nyolc sávos, 25 méteres úszómedencével, illetve egy 10 x 15 méteres tanmedencével várja a vendégeket, melyekhez egy wellness részleg is tartozik, gőzkabinnal és finn szaunával.

Magyarország, Spanyolország és Olaszország közös projektje

Az interkulturális kisgyermeknevelést vizsgálták

Egy multikulturális kisgyermekkori nevelést fókuszba állító, a Tempus Közalapítvány által kiírt 2016-1-HU01-KA201-022945 számú nyertes projekten dolgoznak immár két éve a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék, az ELTE Tanító- és Óvóképző és a Galileo Progetti Nonprofit Kft. spanyol és olasz partnereikkel. Az Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek keretén belül létrejövő MECEC+ nevű program kutatási eredményeit egy közös kiadványban is megjelentették, amit augusztus 29-én, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Gyermekkert Bölcsődéjében mutattak be. Az eseményen Sántha Péterné humánszolgáltatási ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, egyúttal gratulált a sikeres projekthez is.

Emlékérmek és hűségjutalmak

A pedagógusokat köszöntötték az új tanév elején

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötte csütörtökön a Józsefvárosi Önkormányzat a kerületi pedagógusokat a tavaly újjáépült Pitypang Tagóvodában. Az eseményen átadták a Hűségjutalom okleveleket, valamint a pályájukat záró, nyugdíjba vonuló pedagógusok részére a Pedagógus Szolgálatért Emlékérmeket.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/30

Láttatni a láthatatlant

Megnyitott a XII. Ars Sacra Fesztivál

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szeptember 14-én a tizenkettedik Ars Sacra Fesztivált Józsefvárosban. Az eseményhez a helyszínt a hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme szolgáltatta. A jövő vasárnapig tartó programsorozat idén több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti rendezvénnyel várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is. Beszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek mellett Varga Benedek a Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint üdvözölte a megjelenteket Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Egy letűnt kor máig látható emlékei

Programsorozat indul a vaskori lelőhelyek népszerűsítéséért

A Vaskor igen fontos időszak volt a Kárpát-medence életében. Látványos eredményeket elérő, fejlett műveltségű népek jelentek meg és éltek itt a Krisztus előtt 8. századtól az 1. század végéig, akiknek építkezései, tárgyi emlékei a mai napig láthatóak az egész régióban. Ezeknek a régészeti lelőhelyeknek megismertetését tűzte ki célul a Vaskor-Duna nemzetközi projekt, amelynek sajtótájékoztatóját szeptember 13-án tartották a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Egy csepp Karib-tenger

Zászlómúzeum: Bemutatkozik Haiti

A Zászlómúzeum legújabb kiállítása a Karib-térség egyik legizgalmasabb országának, Haitinek csodaszép tájaira és az ottani mindennapokba enged bepillantást. A tárlat ünnepélyes megnyitóját szeptember 13-án este tartották a József körút és a Nap utca sarkán található kiállítóteremben.

A rovat további hírei

 .