Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Zenés-táncos felvonulás kerületünk utcáin

Busók űzték a telet Józsefvárosban

Phjongcshang 2018

Olimpiai bajnok a magyar férfi váltó rövidpályás gyorskorcsolyában!

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat fantasztikus versenyzéssel aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a phjongcshangi téli olimpián.

Télűző délután a II. János Pál pápa téren

Elkészült a sószoba a Ciklámen idősek Klubjában

Elkészült a sószoba a Ciklámen idősek Klubjában, amit Sára Botond alpolgármester jelképesen át is adott a klubtagoknak. A szobában több mint egy tonna parajdi só szolgálja az idősek egészségét. A klubban télűző zenés-táncos mulatságot is szerveztek a napokban.

Videotár

Elfogadták a BRFK 2017-es beszámolóját

Csökkent a bűncselekmények száma, nőtt a nyomozási eredményesség a fővárosban

A tavalyi évben csökkent a bűncselekmények száma és javult a nyomozás eredményessége a 2016 évi adatokhoz képest – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előző évi munkájáról Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya szerdán, a Fővárosi Közgyűlésen. Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok köszönetét fejezte ki a rendőrök munkájáért. Józsefváros polgármestere kiemelte: Budapest egyre biztonságosabb, amit az is alátámaszt, hogy 2010 óta felére csökkent a bűncselekmények száma.

Fővárosi Közgyűlés

Elfogadták Budapest 2018-as költségvetését

A fővárosi közgyűlés 20 igen és 5 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta a fővárosi önkormányzat 2018-as összevont költségvetését. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerdán azt mondta, hogy „igen feszített” a költségvetési terv, ami egy fegyelmezett működést feltételez. Ezen túlmenően teljes mértékben biztosítja a főváros működőképességét és a legfontosabb fejlesztéseit. Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok szerint a költségvetés olyan fejlesztési lehetőségeket nyit meg – érintve józsefvárosi beruházásokat is –, amelyek a szocialista kormányok alatt nem valósultak meg.

Több mint tízezren csúszkáltak rajta

Bezárta kapuit a Józsefvárosi Jégpálya

A tavasz közeledtével, február 20-án bezárta kapuit a Józsefvárosi Jégpálya. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Horváth Mihály tér adott otthont a korcsolyapályának, ahova kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt szívesen látogattak ki. A családok, baráti társaságok és párok mellett hétköznap délelőttönként az iskolai csoportoknak nyújtott sportolási lehetőséget. A több mint két hónapos működése alatt tizenháromezer korcsolyázni vágyó fordult meg a jegén.

Nincs bűn bűnös nélkül

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

Visszaemlékezésekkel, felolvasással és filmvetítéssel adóztak a kommunizmus áldozatainak emléke előtt február 20-án a Polgárok Házában. A Keskenyúton Alapítvány estjén Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke emlékbeszédében elmondta: nem csupán a múlt még alaposabb feltárása a feladatunk, hanem annak megörökítése és megismertetése azokkal a szerencsésebb korosztályokkal, akik már szabadságban nőttek fel.

 

Köztér.

A lakosok segítséget kérik az azonosításhoz

Szexuális erőszak kísérlete miatt keres egy férfit a rendőrség

A keresett férfi január 19-én hajnalban hazakísért egy 20 éves nőt a József körúti lakásához, és többször erőszakoskodott vele. A fiatal lány végül bemenekült a házba és hívta a rendőrséget. A rendőrök kérik, hogy aki felismeri, tegyen bejelentést.

Senki nem sérült meg

Tűz volt egy Kiss József utcai lakásban

Tűz volt egy többszintes társasház egyik harmadik emeleti lakásában február 15-én délben a Kiss József utcában – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a VÉSZ nevű mobilalkalmazásán keresztül. A helyszínre a főváros hivatásos tűzoltói rövid időn belül kiérkeztek, és eloltották a lángokat, majd megkezdték a tűzzel érintett lakás átszellőztetését és átvizsgálását. Az elsődleges értesülések szerint az eset során senki nem sérült meg.

Késsel fenyegetve rabolt ki egy fiatal nőt

Öt és fél év fegyházat kapott egy pakisztáni férfi

Jogerősen több évi, letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a pakisztáni migránst, aki 2016 nyarán kirabolt egy 19 éves nőt Józsefvárosban. A férfit a kerületi rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították, majd 24 órán belül elfogták.

Kést fogott az őt tetten érő biztonsági őrre

Vádat emeltek a kerékpártolvajjal szemben

A 41 éves férfi több ízben követett el kerékpárlopást. Legutóbb tavaly szeptemberben próbált meg elkötni egy biciklit egy józsefvárosi társasház zárt udvaráról, az őt tetten érő biztonsági őrre pedig kést fogott. A VIII. Kerületi Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopással vádolja, amelyért 6 év szabadságvesztést is kaphat.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Országgyűlési választás 2018

Kocsis Máté elsőként adta le az ajánlásokat a választókerületben

Hétfőn indult az ajánlások gyűjtése és mindössze néhány óra alatt 2580 választó biztosította támogatásáról az országgyűlési választáson induló Kocsis Máté polgármestert. Józsefváros első embere a Fidesz-KDNP jelöltje a Józsefváros nagyobbik felét és Ferencváros egy részét magába foglaló budapesti 6. számú választókerületben. Az országban az elsők között hivatalosan is nyilvántartásba vette Kocsis Mátét, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjét a helyi választási bizottság. Az országgyűlési választást április 8-án tartják, az egyéni választókerületek jelöltjeinek legalább 500 támogató ajánlást kell összegyűjteniük.

Beszámolók a 2017-es év tevékenységéről

Szakmai tanácskozást tartott a JSzSzGyK

Idén is összehívta a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóit, hogy azok beszámolhassanak az elmúlt esztendőben végzett munkáról és a szerzett tapasztalatokról. A Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztő Központban (H13) február 15-én megtartott jelzőrendszeri szakmai tanácskozáson a résztvevőket Sántha Péterné alpolgármester köszöntötte.

Miniszterelnöki évértékelő a Várkert Bazárban

Orbán Viktor: nekünk Magyarország az első

Nekünk Magyarország az első – hangsúlyozta Orbán Viktor vasárnap, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében tartott 20. évértékelőjében az elmúlt nyolc év eredményeit ismertetve. A miniszterelnök elmondta, Magyarország sikeresen megvédte déli határait, Nyugatról azonban veszély fenyeget, de hazánk nem fogja tétlenül nézni a Soros-terv végrehajtását, és Magyarország szolidáris azokkal a nyugat-európai emberekkel és vezetőkkel, akik meg akarják menteni hazájukat és keresztény kultúrájukat.

Beszélgetés dr. Horváth Szilárddal, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatójával

Megújuló orvosi eszközpark, rendszeres szűrőprogramok

A három éve teljeskörűen felújított Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kerületi lakosok egészségbiztonságát tovább növeljék. A fejlesztések sora a Józsefvárosi Önkormányzat támogatása révén az orvosi eszközpark megújításával folytatódik. Erről és a szakrendelő programjairól Horváth Szilárd főigazgató beszélt lapunknak.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Digitális és idegennyelvi képességfejlesztés

Nemzetközi pályázat a Bókay Szakgimnáziumban

A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Bókay János Szakgimnáziumának tanárai 2016 és 2018 között az Erasmus+ pályázat jóvoltából digitális és idegennyelvi kompetenciafejlesztő továbbképzéseken és intézménylátogatásokon vehettek részt az olaszországi Pármában és a hollandiai Udenben.

Zenés meseelőadás, játékos vetélkedők

Télűző a Kesztyűgyárban

Játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások, lekváros fánk, móka, mulatság és egy zenés meseelőadás várta a gyermekeket február 16-án a Kesztyűgyár Közösségi Házban megrendezett farsangon. A legötletesebb jelmezekben érkező gyermekek ajándékot is kaptak.

„Biztonságos netezés”

Diákoknak hirdet plakátpályázatot a rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a „Biztonságos netezés” címmel pályázatot hirdet a budapesti általános iskola alsó- és felső tagozatos diákjai számára. Az első három helyezett tárgyjutalomban részesül, a legjobb plakátokból pedig kiállítást szerveznek.

A mérgezések kis odafigyeléssel elkerülhetők

Az alattomos szén-monoxid

A téli fűtési szezonban gyakran hallunk arról, hogy emberek szén-monoxid-mérgezés miatt kórházba kerülnek. Gyermekeink is óriási veszélynek vannak kitéve, a Józsefvárosban működő Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia Osztályára is rendszeresen érkeznek mérgezésre utaló tünetekkel kis betegek. Ezek az esetek elkerülhetők lennének fokozott odafigyeléssel és egy egyszerű szén-monoxid detektor beszerzésével.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/6

Róna József fülkeszobrai kerületünk régi főutcáján

Orvosszobrok a Szülészeti Klinika homlokzatán

Meglehetősen mostoha sorsuk van a középületeinket díszítő szobrászati alkotásoknak: mindennap látjuk őket, a városkép megszokott elemei ők, ám kevesen veszik a fáradtságot, hogy alaposabban tanulmányozzák ezeket a műveket. Ezen írás témája is két ilyen szobor, amelyek már több, mint száz éve néznek le a magasból Józsefváros régi főutcájának forgatagára.

Télűző hagyományok

Mohácsi busók látogatnak Józsefvárosba

Mohácsi busók a télűző hagyományőrzést mutatják be február 22-én, csütörtökön 14 órától Józsefvárosban. Az utcai maszkos felvonulásuk során sokác zenészek is kísérik a busókat.

Négy nőt keres a rendőrség

Az eladó pénztárcáját lopták el

A józsefvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövetők azonosításához, akik egy Kőbányai úti üzletben az ott dolgozó nő figyelmét elterelve ellopták a pénztárcáját.

A rovat további hírei

 .