Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális.

Busójárás Józsefvárosban

Közel 600 gyerek ismerkedett a több száz éves hagyománnyal

A kortárs líra méltósága

Versmaraton, az élő költészet legnagyobb ünnepe

A költészet napja köré szervezett Versmaraton rendezvénysorozatról tartottak sajtótájékoztatót február 20-án a józsefvárosi Magyar Napló Könyvesboltban. A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Rádió és az MTVA közös programját, amelyet a kortárs líra népszerűsítésére hoztak létre, immár hetedik alkalommal rendezik meg, és mára a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi programsorozatává vált.

Jelmezt öltöttek a legkisebbek

Farsangi mulatság a Kesztyűgyárban

Izgalmas programokkal, finom limonádéval és frissen sült fánkkal várta a Kesztyűgyár Közösségi Ház a józsefvárosi fiatalokat péntek délutáni farsangi rendezvényére. A gyermekeknek lehetőségük volt álarcot készíteni, részt vehettek egy interaktív zenés mesejátékon és nem maradt el a jelmezverseny sem.

Videotár

Cziffra György Országos Kulturális Központ

Hamarosan elkezdődik a Tavaszmező utcai épület tervezése

A Romák oktatása, kulturális helyzete, jövőképe Magyarországon címmel rendeztek konferenciát február 17-én az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), ahol a Tavaszmező utcában megvalósuló roma kulturális és módszertani-oktatási központ tervezéséről is beszéltek a meghívott előadók. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta: mindenki felelőssége a társadalmi felzárkózás, ami csak munkával és tanulással lehet sikeres.

Légy sikeres itthon!

Tehetség és Képesség Miniakadémia a H13-ban

Kétnapos programmal várta február 16-án és 17-én a Józsefvárosi Önkormányzat a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban a 18 és 35 év közötti korosztály képviselőit. A sikeres vállalkozóvá váláshoz előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és szakmai programokkal járultak hozzá szervezők a Gyere Haza Alapítvány és az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete partnerségében. A Miniakadémia megnyitóján kerületünk nevében Sára Botond alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

Több kerületre is kiterjedt a nyomozás

Újabb kábítószer-kereskedőket fogtak el

A rendőrök 34,6 gramm speedet, 92 zöld extasy tablettát, 39 gramm kristályos, kábítószergyanús anyagot és több mint fél kilogramm marihuánát foglaltak le. Az ügy kapcsán három kábítószer-kereskedőt vettek őrizetbe Józsefvárosban, Újpesten és a XVI. kerületben.

Másodfokon sem nyert a valóságshow-szereplő

Alekosz elvesztette józsefvárosi nyereménylakását

Nagy Alekosznak vissza kell adnia józsefvárosi nyereménylakását, ugyanis a másodfokú bíróság sem neki adott igazat. A valóságshow-szereplő 2011 májusában nyerte meg a Való Világ 4-et: júliusban megkapta az 51 négyzetméteres, 61 négyzetméteres terasszal rendelkező lakását, az RTL pedig utalni kezdte a havi egymillió forintos nyereményt, ami eredetileg egy éven át járt volna számára. Nagy Alekosz azonban hamarosan a konkurens TV2 képernyőjén bukkant fel: ezzel az RTL szerint szerződésszegést követett el.

 

Köztér.

Forint helyett fehérorosz rubelt adott

Elfogták a pénzváltással csaló férfit

A hivatalos árfolyamnál jóval kedvezőbb áron ajánlott valutaváltást egy pénzváltó automata előtt álló svájci nőnek egy bolgár férfi. A váltás során azonban a magyar bankjegyek közé fehérorosz rubelt kevert a csaló. A férfit február 13-án a Blaha Lujza téren fogták el, és gyorsított eljárásban kezdeményezik a bíróság elé állítását. A fotó illusztráció.

Gyorsbüfénél rabolt

Azonnal elfogták a pénztárcatolvajt a rendőrök

Tetten érték a józsefvárosi rendőrök azt a férfit, aki egy Kis Salétrom utcai gyorsbüfé előtt pénztárcát lopott egy járókelőtől - olvasható a rendőrség honlapján.

Kábítószerek széles skáláját árusították

Újabb két drogkereskedőt fogtak el a rendőrök

Egyebek mellett kokaint, LSD-t, ecstasyt, amfetemint és más kábítószereket foglaltak le a rendőrök egy Rákóczi úti lakásban február 10-én. Az ott lakó K. Szilvesztert és fiatalkorú barátnőjét kábítószer-kereskedéssel gyanúsítják, és indítványozták előzetes letartóztatásukat. Mellettük elfogtak három vásárlót is, akik ellen kábítószer-birtoklás miatt indult eljárás. A fotó illusztráció.

Azonnal cselekedtek a józsefvárosi rendőrök

Rendőrkézen a Rákóczi téri bántalmazó

A józsefvárosi rendőrök a helyszínen elfogták azt a férfit, aki a Rákóczi téren több járókelőbe belekötött, és bántalmazta Jakabfy Tamás LMP-s önkormányzati képviselőt. A 27 éves O. Milán ellen büntetőeljárás indult súlyos testi sértés kísérlete miatt. A fotó illusztráció.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Reneszánszát éli a házasságkötés

Kocsis Máté: Becsüljük, tiszteljük és értékeljük a házasságban élőket

Idén is megrendezték a Házasság Hete elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az eseményhez kapcsolódva február 15-én bemutatták a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) azon kezdeményezését, melynek köszönhetően egyre több önkormányzat – köztük Józsefváros is – jegyescsomagot ajándékoz a házasulandó pároknak. A programról Kocsis Máté polgármester elmondta: az önkormányzat aktívan részese kíván lenni ennek a támogatási formának. A Józsefvárosban megtartott rendezvényen részt vett Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Király Nóra, a FICSAK alapítója valamint Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere.

Rajzpályázati felhívás 1848-49 évfordulóján

Kerületi óvodások és iskolások alkotásait várják

A Józsefvárosi Önkormányzat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közelgő évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdet. A kiírásra várják a kerületi óvodások és iskolások színes ceruzával, ecsettel vagy zsírkrétával készített rajzait.

Beszélgetés Zila Péterrel, a Nagyvárad téri Református Gyülekezet lelkipásztorával

„A reformáció felszabadította az emberek lelkiismeretét”

1517. október 31-én Luther Márton kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát idézte elő. Célja a felmerült problémák megoldása és a katolikus egyház megreformálása volt, új vallás megteremtése nélkül. Luther és a reformátorok fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát és az élet számos területén változásokat eredményezett. Mindezekről a Nagyvárad téri Református Egyházközösség lelkipásztorával beszélgettünk. Zila Péter mesélt a templom történetéről, a gyülekezet közösségi életéről, és azt is megtudhattuk, miképpen készülnek a reformáció 500. évfordulójára.

Tradíció és megújulás

Iparos- és kereskedőportrék a józsefvárosi „Iparosok utcájából”

Józsefvárosban a Népszínház utca és a Teleki tér hagyományosan az itt előszeretettel megtelepedő iparosokról és kereskedőkről – no meg persze a híres piacáról – volt híres egészen a századelő óta. Mi sem volt természetesebb a pesti lakosoknak, ha valamit kerestek: a földszinti üzletek sokaságában kárpitostól az asztalosig, szűcstől az óraművesig itt egy helyütt szinte biztosan megtalálták. A régi és új arcok közül mutatunk be most egyet-egyet, bízva abban, hogy a dicső múltat prosperáló jövő követi és a Népszínház utca visszanyeri egykori „iparosok utcája” arculatát és régi hírnevét.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Rendőrautóba is beülhettek a gyerekek

Molnáros diákok jártak a józsefvárosi rendőrkapitányságon

A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola negyedik osztályos évfolyamáról látogatott el február 16-án harminc diák a Józsefvárosi Rendőrkapitányság nyílt napjára. A gyerekek megismerkedtek a kapitányság alosztályaival és betekintést nyerhettek az ott folyó munkába. A program végén megtekintették a térfigyelő központot, beülhettek egy rendőrautóba és egy bátor jelentkező magára ölthetett egy rendőrségi testpáncélt is.

Első és harmadik helyet szereztek a tanulók

Losisok a Vollé! 2020 röplabdaversenyen

A Losonci Téri Általános Iskola csapatai ebben az évben is részt vettek a Magyar Röplabda Szövetség által rendezett Vollé! 2020 tornán és remek eredményekkel térhettek haza.

Több mint 20 kiállító várja a diplomásokat

Tavaszi állásbörze az Óbudai Egyetemen

Február 23-án ismét megrendezi az Óbudai Egyetem a 18 éves múltra visszatekintő állásbörzéjét, amely alkalmat nyújt az egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek, valamint a cégek, vállalatok számára a közvetlen kapcsolatteremtésre. A Tavaszmező utcai rendezvényen több mint húsz kiállító várja majd az érdeklődőket.

Ifjúsági előadás józsefvárosi diákoknak

A Lakatosban elevenedett meg Ady és Petőfi

A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumban rendhagyó irodalomóra keretében elevenedett meg a több szálon Józsefvároshoz is kötődő Ady Endre és Petőfi Sándor alakja. Az interaktív előadás nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérelte meg közelebb hozni nagyjaink hétköznapi problémáit, családi életét, örömüket és bánatukat.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2017/5

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

Félmillió forint értékben loptak telefont

Az eladók figyelmét elterelve másolatokra cserélt ki két nagy értékű mobiltelefont három férfi egy Futó utcai bevásárlóközpontban február 17-én. A gyanúsítottakat a rendőrség keresi, ezért kérik, hogy aki felismeri a képen látható személyeket, tegyen bejelentést a rendőrségen.

Zene, tánc, maskara

Farsangi mulatság Józsefváros idősek klubjaiban

A farsangot hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik, amelyek egyben a télbúcsúztatáshoz kapcsolódnak. Alapvetően gazdag néphagyományokra épül és Józsefvárosban is változatos programokat szerveznek köré, az időseknek is.

Télűző hagyományőrzés kerületünkben is

Mohácsi busójárás Józsefvárosban

Mohácsi busók a télűző hagyományőrzést mutatják be kerületünkben február 20-án, hétfőn délelőtt 11 órától. Az utcai maszkos felvonulás során sokác zenészek is kísérik a busókat.

A rovat további hírei

 .