Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Konzultáció a közrend további javításáért

A józsefvárosiak szigorítanák a közösségi együttélés szabályait

Durvul az időközi választási kampány az ellenzéki pártok között

Rátámadtak a liberális képviselőre Dopeman aktivistái

Az időközi önkormányzati választáson induló – MSZP által támogatott – Dopeman kampánycsapata bántalmazta Erőss Gábort, a Párbeszéd józsefvárosi képviselőjét, Bolba Márta független jelölt aktivistáját március 25-én délután a Mátyás téren. A helyszínre a rendőrséget is kihívták, mindkét fél tagadja, hogy ők kezdeményezték volna a vitát. Sajtóértesülések szerint az ügyben érintettek magánindítvánnyal éltek bűncselekmény gyanújával, az ügy pedig bíróság előtt folytatódik.

Összefogás az élhetőbb környezetért

Józsefváros is csatlakozik a Föld Órája kezdeményezéshez

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Föld Órája elnevezésű kezdeményezést, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akcióhoz idén Józsefváros önkormányzata is csatlakozik, így az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében, március 25-én este egy órára lekapcsolja épületei díszkivilágítását.

Videotár

Vidám vetélkedő a Vajdában

A Százszorszép Tagóvoda nyerte a sorversenyt

Idén is megrendezték a józsefvárosi óvodák sorversenyét a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában. A vidám megmérettetésen négy kerületi óvoda indult öt csapattal. Az érmeket és ajándékokat Sántha Péterné alpolgármester adta át a gyerekeknek.

Tiszteletadás a volt lengyel államfőnek

Szobrot állítanának Lech Kaczynski emlékére Budapesten

Szoborállítással tisztelegnének Budapesten Lech Kaczynski volt lengyel államfő emléke előtt – közölte Kocsis Máté az MTI-hez eljuttatott közleményében. A szoborállítást – amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat – a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén fogják kezdeményezni. Lengyelország elnöke 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett vesztette életét, amikor az őt, hitvesét, továbbá magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép leszállás közben lezuhant.

„Figyeljenek egymásra a közösségek tagjai”

Bűnmegelőzési előadás a Víg Otthon idősklubban

Milyen óvintézkedésekkel lehet csökkenteni az áldozattá válás esélyét a mindennapok során? Többek között erre is választ adott Tolnay Krisztina címzetes rendőr főtörzszászlós március 21-én a Víg Otthon idősklubban megtartott előadásában. A kerületi idősklubok tagjainak a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Családsegítő Központja a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságával együttműködésben szervez bűnmegelőzési programokat, amelyek közül az első előadásra a Víg Otthonban került sor.

Laptopot és ékszereket lopott

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

Egy József utcai lakásból különböző értékeket lopott el egy férfi március 25-én. A józsefvárosi rendőrök kérik, hogy aki felismeri a képen látható elkövetőt, tegyen bejelentést.

 

Köztér.

Idős nőt raboltak ki

Egy napon belül elfogták a fiatalkorú tetteseket

Elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki azt a két fiatalkorú fiút, akik fellökték, majd letépték egy idős nő válltáskáját a Corvin negyedben. A józsefvárosi rendőrök indítványozták az elkövetők előzetes letartóztatását – olvasható a rendőrség honlapján. A fotó illusztráció.

Idős nénit rabolt ki két fiatalkorú

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

Két fiatalkorú kirabolt egy idős nőt a Corvin közben. A nyugdíjas nénit fellökték, kitépték a táskát a kezéből és elmenekültek. A józsefvárosi rendőrök kérik, hogy aki felismeri a felvételen látható két elkövetőt, tegyen bejelentést.

Tetten érték a négy elkövetőt

Betörőket fogtak a józsefvárosi rendőrök

Összesen négy alkalommal tört be józsefvárosi és ferencvárosi lakásokba az a négy férfi, akiket a legutóbbi bűncselekményük elkövetése során tetten értek a VIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói. Az elkövetőket őrizetbe vették és indítványozták letartóztatásukat. A fotó illusztráció.

Kocsma előtt verekedett

Rendőrkézen a garázda férfi

A rendőrök elfogták azt az afgán állampolgárt, aki egy józsefvárosi kocsma előtt dulakodott egy férfival. A 21 éves, oltalmazottként elismert férfi ellen garázdaság miatt eljárást indított a VIII. kerületi Rendőrkapitányság.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Miss Spinner 2017

Kerekesszékes szépségverseny elődöntője Józsefvárosban

A Józsefvárosban található Nem Adom Fel Cafe & Bar adott otthont a Miss Spinner 2017 elnevezésű kerekesszékes szépségverseny egyik elődöntőjének. A 2012-ben útjára indult kezdeményezés legfőbb üzenete az, hogy megmutassa: a kerekesszékes hölgyek számára is ugyanolyan fontos a szépség és a nőiesség, mint ép társaiknak.

2018 nyaráig az összes kocsi megújul az M3 vonalon

Forgalomba állt az első felújított metrószerelvény

Forgalomba állították az M3-as metró vonalán az első felújított szerelvényt március 20-án kora délután. Tarlós István főpolgármester a metrókocsi ünnepélyes elindítása előtt hangsúlyozta: a tervek szerint 2018 nyarától már csak ilyen felújított szerelvények közlekednek a vonalon. Hozzátette: az M3-as metró felújítása a szerelvények korszerűsítésével nem ér véget, a folytatás még idén várható. A rekonstrukciós munkák már nyáron elkezdődhetnek, és 2020-ig teljes körűen megújulhat a metróvonal.

Kerületünk 2017. évi díjazottjai

Kitüntették Józsefváros példaképeit

A hagyományokhoz híven idén is József-naphoz kapcsolódva adták át a kiemelkedő érdemeket szerzett józsefvárosiaknak az önkormányzat elismeréseit. A Józsefváros díszpolgára kitüntetést Marton Éva, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas operaénekesnő, Bohus Zoltán, a Százados úti Művésztelepen alkotó, a Nemzet Művésze címmel elismert, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, üvegtervező, dr. Futó Péter, a Corvin sétányt fejlesztő Futureal cégcsoport alapítója, és Benga-Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke vehette át március 18-án Kocsis Máté polgármestertől. Az Olasz Kultúrintézetben ünnepélyes keretek között kiosztották a „Józsefvárosi Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Józsefvárosi Aranykoszorú” és a „Jó Sport” elismeréseket is. A jótékonysági árverésből befolyt bevételt a Józsefvárosi Református Egyházközség Te+Én Református Közössége javára ajánlották fel.

Új nyílászárók és csúszásgátló padlóburkolat

Zenés délután a megújult Ciklámen klubban

Folyamatosak a felújítások Józsefváros idősklubjaiban. A Ciklámen Idősek Klubjában legutóbb a nyílászárókat cserélték ki és csúszásgátló padlóburkolatot alakítottak ki a konyhában. A klubtagok ezt az örömteli eseményt egy zenés délután keretében ünnepelték meg. A vidám programra Zentai Oszkárt, a környék önkormányzati képviselőjét is meghívták, aki fürdőjegyekkel lepte meg a tagokat.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

A térfigyelő központba is betekinthettek

JEGYMI-s diákok látogattak a józsefvárosi rendőrkapitányságra

A józsefvárosi rendőrkapitányság rendszeresen tart nyílt napot a kerületi iskolások és óvodások számára. Március 21-én délelőtt a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet és Általános Iskola (JEGYMI) felső tagozatos diákjai látogattak el a Víg utcai rendőrkapitányságra, ahol megtekintették a térfigyelő központot is.

Új tanítási módszerek tanulmányozása

Vajdások a világ körül

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola tanárai az iskolában folyó Erasmus+ pályázat részeként február és március folyamán Svédországba és az Egyesült Királyságba látogattak. A megpályázott feladatok egyike az az angoltanári továbbképzés volt, amelyre a svéd Boras városában került sor, majd a közép-angliai Kidderminsterben a pályázat féléves találkozóján vettek részt.

Ünnepi előadás a Németh László Iskolában

Színésznövendékek idézték fel 1848 emlékét

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei léptek fel a Németh László Általános Iskolában. A színésznövendékek hatalmas élménnyel ajándékozták meg a diákokat.

Szendrey, Petőfi és Jókai alakjai elevenedtek meg

1848-as megemlékezés a Losiban

Zsúfolásig megtelt a Losonci Téri Általános Iskola második emeleti tornaterme a március 15-i megemlékezésen. Egy nem mindennapi műsorral készültek a diákok, amelyben Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Jókai Mór bőrébe bújva játszottak el egy olyan darabot, amely az akkori eseményeket a mai korban dolgozza fel.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2017/9

Kezdődik a nyári időszámítás

Március 26-án kell átállítani az órát

Minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás ideje, ami ezúttal március 26-ára esik. Így az óráinkat vasárnap hajnalban kell kettő óráról 3-ra állítani. A nyári időszámítás egészen október 29-ig tart majd.

MiaManó Manóföldén

Színházi előadás kisiskolásoknak a Kesztyűgyárban

Humoros, vidám, zenés, interaktív előadással kedveskedett a Kesztyűgyár Közösségi Ház hatvan józsefvárosi kisdiáknak csütörtök délután. A most útjára induló programsorozat célja, hogy minden gyermek a szociális körülményeitől függetlenül színházi élményekkel gazdagodjon. Minden hónapban a MiaManó Színház látogat majd el a Mátyás térre, az első alkalommal a Németh László Általános Iskola diákjai vettek részt a társulat előadásán.

Józsefvárosban is pusztított az 1838-as árvíz

Emléktáblát avattak a Tavaszmező utcában

A Tavaszmező utca 7. szám alatt ismét emléktábla jelzi a járókelőknek, hogy 1838 tavaszán, a nagy pesti árvíz idején milyen magasan tetőzött a Duna. A Józsefvárosi Önkormányzat által állított táblát Sántha Péterné alpolgármester avatta fel március 22-én környékbeli lakosok jelenlétében.

A rovat további hírei

 .