Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

A bölcsődék napját ünnepelték a kerületben

Kitüntették a kisgyermekek nevelőit

Az életmentéssel ismerkedtek

Molnárosok látogattak a Józsefvárosi Mentőállomásra

Nemcsak a mentőautó belsejét vehették közelről szemügyre, de számos kérdésükre választ kaptak, sőt a mentések során használt eszközökkel is megismerkedhettek a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai, akik április 21-én reggel a Józsefvárosi Mentőállomáson vendégeskedtek.

Ötvennyolc éve Józsefvárosban

A kilencvenéves Benyák Mihálynét köszöntötték

Az 1928. április 21-én született Erdősi Máriát köszöntötte a napokban kilencvenedik születésnapja alkalmából Kaiser József önkormányzati képviselő. Az idős hölgy immár ötvennyolc éve él kerületünkben, Visi Imre utcai otthonában.

Videotár

Koszorúzás, versenyek és rendhagyó irodalomóra

A Németh László Általános Iskola 1991-ben vette fel az ismert író nevét, akinek születésnapjáról minden évben többnapos programsorozattal emlékeznek meg. A hagyományokhoz híven az iskola apraja-nagyja idén áprilisban is számos versennyel és kulturális programmal készült a jeles évforduló megünneplésére.

Állati móka a Mátyás téren

Színes családi délután a Kesztyűgyárban

Vidám és izgalmas programokkal várták a józsefvárosi családokat a Kesztyűgyár Közösségi Házban péntek délután. A Föld napja alkalmából számos kikapcsolódási lehetőség közül választhattak a Mátyás térre érkezők. A szervezők különböző versenyeket is rendeztek, amelyek győztesei értékes tárgyjutalomban részesültek.

Virágosítás és padfestés

A Föld napját ünnepelték a Palotanegyedben

A tavasz beköszöntével immár hagyományosan összefognak a civilek és a Józsefvárosi Önkormányzat, hogy közösen varázsolják szebbé környezetüket. A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) szervezésében idén is padokat festettek és virágot ültettek Belső-Józsefvárosban a lelkes önkéntesek.

A Föld napja

Óvodások ismerkedtek meg a Füvészkerttel

Józsefvárosi óvodásokkal telt meg pénteken a Füvészkert: a kicsik az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ellátogattak A Föld napja alkalmából az ELTE Botanikus kertjébe az Önkormányzat támogatásának jóvoltából.

 

Köztér.

Ideiglenes változás a közösségi közlekedésben

Munkanapnak megfelelően jár szombaton az M3-as metró

Az M3-as metró a hétköznapi, a közösségi közlekedés többi járata a tanszünetben érvényes pénteki menetrend szerint közlekedik szombaton a munkanap-áthelyezés miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Új, veszélyes kábítószer bukkant fel

Kréta nevű drogot terjesztett az elfogott díler

A keverék egyszerre tartalmaz kábítószernek minősülő vegyületet és új pszichoaktív anyagot – olvasható a Zsaru Magazin legfrissebb számában, amely beszámolt arról is, hogy a józsefvárosi rendőrök elfogtak egy krétadílert.

Szolgálatban a biztonságért

Tűzoltó tartotta vissza a rablót

Egy szolgálatban lévő tűzoltó segített visszatartani egy menekülő rablót április 17-én a Kun utcában, a rendőrök kiérkezéséig. Az elkövetőt őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

Egyiküket elfogták, a társát még keresik

Férfiakat fosztott ki két fiatal nő

A józsefvárosi nyomozók elfogtak egy nőt, aki tettestársával együtt azért ismerkedett meg férfiakkal, hogy kifossza őket. 20 éves társát a rendőrök még keresik, ezért azt kérik, hogy aki felismeri a képen látható személyt, tegyen bejelentést.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Kávéházi esték Tóni atyával

Józsefvárosban járt Böjte Csaba szerzetes

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes volt a vendége a józsefvárosi Nem Adom Fel Kávézónak április 19-én este. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója Michels Antal plébánossal beszélgetett az életéről és hivatásáról. Böjte Csabát a legtöbben az általa létrehozott gyermekmentő szervezet révén ismerik, amelynek célja az Erdélyben sanyarú körülmények között élő gyermekek felkarolása.

Kerületszépítési akció

Több mint tizennégyezer tő virágot osztott ki az önkormányzat

Immár negyedik alkalommal szervezett nagyszabású virágosztást a Józsefvárosi Önkormányzat. Ezúttal A Föld napjához kapcsolódva április 19-én és 20-án minden eddiginél több – 14.500 tő – virágot adtak át a kerületi lakosoknak, közösségeknek, hogy a növények a házak ablakaiba, udvaraiba kiültetve egész Józsefváros díszévé válhassanak.

Mit veszíthetünk?

A sarkvidékeket bemutató fotókiállítás nyílt a Természettudományi Múzeumban

A Föld napjához kapcsolódva Olvadó jövőnk – Az Északi- és a Déli-sarkvidék törékeny jelene címmel nyílt meg Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok kiállítása a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kupolatermében április 20-án. Az 51 képből álló tárlatot Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Juhász Árpád geológus és Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója, az alkotók pedig a kiállítás ötletének megszületéséről számoltak be. Kerületünket az eseményen Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Felhívás

Április 21., szombat munkanap, fizetni kell a parkolásért

Április 21-e, szombat munkanap, így a közterületi parkolásért fizetni kell. A Parkolási Igazgatóság ezen a napon pénteki ügyfélfogadási renddel várja a lakosokat. Az ünnepi hosszú hétvégén – április 27-én üzemzárástól május 2-án üzemkezdetig – a fizető parkolás szünetel.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Játszva tanulhattak

Digitális témahét a Molnárban

A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanárai és diákjai az idei tanévben is izgatottan készülődtek a digitális témahétre. Az április 9. és 18. között megrendezett programsorozat középpontjában ezúttal az iskola névadója, Molnár Ferenc író állt.

Bemutatták az Üveggolyó programot

Projekt- és családi nap a JEGYMI-ben

A Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (JEGYMI) február 5. és június 15. között valósítja meg a Nemzeti Tehetség Program által támogatott „Üveggolyó” elnevezésű projektet. A kezdeményezés a tanulók tehetséggondozását célozza meg. A projekt keretében április 13-án családi napot tartottak az intézményben

Tömlőgurítás, árvízvédelem, elsősegélynyújtás

Diákok bizonyították rátermettségüket a katasztrófavédelmi versenyen

Mintegy 160 diák részvételével rendezték meg április 13-án a huszonhatodik Közép-pesti Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. A résztvevők tömlőgurításban, sugárszerelésben valamint árvízvédelmi, iparbiztonsági és elsősegélynyújtási feladatokban mérték össze a tudásukat. A megmérettetésen az V., VI., VII., VIII., IX. és X. kerület oktatási intézményeiből negyven csapat indult. Józsefvárost öt általános iskola és három középiskola összesen 12 csapattal képviselte. Kerületünkből a Vajda Péter Általános és Sportiskola II. számú csapata és a Bókay János Szakgimnázium csapata szerezte meg az első helyezést és jutott tovább a fővárosi versenyre. A díjakat Sára Botond alpolgármester adta át.

50 éves a Józsefvárosi Zeneiskola

Jubileumi gálaműsor a Turay Ida Színházban

A zene szárnyán repülhetett végig az évszázadok hosszú során a Józsefvárosi Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi gálaműsorának közönsége a Turay Ida Színházban. A Nap utcában található intézmény az idei tanévben ünnepli önállóságának 50. évfordulóját, amit egy nagyszabású hangversenysorozattal is emlékezetessé tesznek. Az ünnepi koncertsorozat kiemelkedő állomása volt az április 12-én megrendezett gála is.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/14

Könyvajánló: Új föld, új szerencse

A Tisztviselőtelep tiltott története

128 évvel keletkezése után jelenik meg először könyvben Tolnai Lajos regénye, ami a maga idejében hatalmas botrányt keltett: a megírt karakterek népes tiltakozó küldöttséget menesztettek a Tolnai írását folytatásokban közlő napilap, a Pesti Napló főszerkesztőjéhez.

Felvilágosító előadás és tájékoztató

HIV- és Hepatitis-szűrés minden kedden és csütörtökön

A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) közreműködésével a 2018. évi drogellenes világnaphoz kapcsolódóan felvilágosító előadással összekötött, HIV-, hepatitis gyorsteszttel végzett ingyenes szűrővizsgálatot szerveznek az április 17. és június 28. közötti időszakban, minden kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között.

Főhajtás és tisztelet

Tormay Cécile írónőre emlékeztek

Az egykori, Kőfaragó utcai otthonának falán elhelyezett emléktáblánál és a Rókus Kórház mellett felállított szobornál emlékeztek Tormay Cécile írónőre tisztelői április 15-én délelőtt.

A rovat további hírei

 .