Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

144 éve egyesült Pest, Buda és Óbuda

Elismerések A főváros napja alkalmából

Kitüntetések a szociális ágazat dolgozóinak

A munka, amit csak hittel és szeretettel lehet végezni

A Szociális munka napja a személyes gondoskodást nyújtó intézmények és szolgáltatók dolgozóinak a tavalyi évtől munkaszüneti nap az egész országban. Józsefváros önkormányzata is hagyományosan ezen a napon adja át kitüntetéseit és köszöni meg az ágazat kerületi dolgozóinak egész éves áldozatos munkát. Idén november 16-án, a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ adott otthont a ünnepségnek, ahol a megjelenteket Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármesterek, valamint Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke köszöntötték.

Józsefváros 240 éves

Érdekes történetek, útközben

Az idén 240 éves Józsefváros tiszteletére rendezett számos ünnepi program mellett a kerületet érintő egyes tömegközlekedési járműveken és egyes megállókban november 20-tól érdekes történetek, információk hallhatók kerületünkről. Így például józsefvárosi épületekről, köztük a Nemzeti Múzeumról, az egykoron itt álló Nemzeti Színházról, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárról, valamint az ’56-os eseményekről, A Pál utcai fiúkról, a Százados Úti Művésztelepről, a Füvészkertről és az egykoron itt élt hírességekről.

Videotár

Biofű és speed volt két férfinál

Vádemelési javaslat kábítószer-birtoklás miatt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a nyomozást annak a két férfinak az ügyében, akiknél a Hős utca környékén „biofüvet” és speed-et találtak a rendőrök. A nyomozás során keletkezett okiratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészség felé.

500 forintért vehetünk jegyet az Erkel Színházba

Kedvezményes jegyvásárlás józsefvárosi lakosoknak

Jelentős kedvezménnyel – 500 forintért – válthatnak jegyet a kerületi lakosok az Erkel Színház több előadására. A jogosultságot – lakcímkártya bemutatásával – vásárláskor kell igazolni a színház jegypénztárnál. Az Erkel Színház ezen felül 50 százalékos kedvezményt biztosít Puccini Bohémélet napi belépőjének árából is. A jelentős kedvezmények a Józsefvárosi Önkormányzat és a Magyar Állami Opera – Erkel Színház együttműködésének köszönhetők.

240 éves Józsefváros

Nemzeti örökségünk színhelyei

Kerületünk 1777-ben Mária Terézia fia, a későbbi II. József, valamint Szent József után a Józsefváros nevet kapta. A 240 éves városrészünk a XVIII. és a XX. század első fele között ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. Olyan országos közintézmények találtak itt otthonra, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Lovarda, vagy éppen az Uránia Nemzeti Filmszínház. Egy ideig Józsefvárosban ülésezett az Országgyűlés, és itt állt a Nemzeti Színház épülete is. A nemzeti emlékhellyé vált Fiumei úti Sírkert pedig hazánk nagyjainak nyújt végső nyughelyet.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnés miatt keresik Horváth Eszmeraldát

A 17 éves Horváth Eszmeralda november 17-én tűnt el Józsefvárosból és ismeretlen helyre távozott. A felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre.

 

Köztér.

Végül rajtuk kattant a bilincs

Rendőrnek adták ki magukat

A budapesti nyomozók elfogták azokat a csalókat, akik rendőrnek adták ki magukat, és egy „igazoltatás” során elloptak 250 eurót. A nyomozást kamerafelvételek segítették.

A térfigyelő kamerák segítségével azonosították be

Gépkocsifeltörőt fogtak el a józsefvárosi rendőrök

Őrizetbe vették a nyomozók azt a férfit, aki feltört egy parkoló autót a kerületben, és ellopta a benne lévő tabletet. Az elkövető a gyanúsítotti kihallgatásakor további két gépkocsifeltörést is beismert – olvasható a police.hu-n.

A lakosság segítségét kérik

Táskatolvajt keres a rendőrség

November 11-én, éjjel a Déri Miksa utca és a Víg utca kereszteződésénél egy férfi odalépett egy nőhöz, lekapta annak válláról a táskát és elfutott. A tolvajról a térfigyelő kamera felvételt készített. A józsefvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik az elkövető azonosításához.

Lebukott a visszaeső biciklitolvaj

Elfogták a férfit, aki ellen négy elfogatóparancs volt érvényben

A józsefvárosi rendőrök lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást egy férfival szemben, aki ellen már négy elfogatóparancs volt érvényben. A police.hu tájékoztatása szerint a józsefvárosi nyomozók egy X.kerületi bevásárlóközpontnál ismerték fel és igazoltatták a férfit akit kerékpárlopással vádolnak.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Születésnapi rendezvénysorozat szépkorúaknak

Operett-slágerek a józsefvárosi idősklubokban

Józsefváros 240. születésnapja alkalmából az Önkormányzat az időskorúak nappali ellátását biztosító intézményekben zenés szórakoztató délutánt szervezett. Az ünnepi hangulatú rendezvények magas színvonalát a Turay Ida Színház társulatának tagjai garantálták. Az események mindegyikén jelen volt Sántha Péterné alpolgármester, aki röviden ismertette Józsefváros történetét.

Nemzeti konzultációs vitaest a H13-ban

Milyen Európát szeretnénk?

Ha Európa nem képes saját magát megvédeni, akkor ez meghívót jelent milliók számára. A küzdelem azért folyik, hogy meghagyják azt a jogot nekünk, hogy eldönthessük, kivel kívánunk együtt élni és kivel nem – jelentette ki Gulyás Gergely frakcióvezető, aki Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel közösen tartott lakossági fórumot csütörtökön este a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban.

Sikeresen pályáznak társasházi felújításra

Folyamatosan szépülnek az egykori vasutasházak

Sajátos helyzete miatt sokáig csak önerőből, 2014-től azonban már pályázati források felhasználásával is végezhetnek felújítási munkálatokat a Kerepesi út elején lévő, egykor a MÁV dolgozói számára épült „vasutasházak” lakóközösségei. A nyolc ház közül jó példával a VI. számú ház jár elől, ahol önkormányzati támogatással statikai megerősítést kapott a függőfolyosó, megújult a homlokzat egy része, a teljes lépcsőház és az udvar is, azonban a többi épületben sem tétlenkednek, van ahol a függőfolyosót cserélték ki, máshol a statikai munkálatokhoz kezdtek már hozzá.

„Minden magyar felelős minden magyarért”

Ünnepélyes állampolgársági eskütétel a Polgármesteri Hivatalban

Huszonnyolc honfitársunk tett állampolgársági esküt és vette át honosítási okiratát Sántha Péternétől, Józsefváros alpolgármesterétől november 14-én a Polgármesteri Hivatalban. Az eskütétel végén a megjelentek egy pohár pezsgővel is koccintottak Józsefváros 240. születésnapja alkalmából.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Újra a kerületben a rappelő páros

Születésnapi Animal Cannibals-koncert

A népszerű rapperek, Qka MC és RicsiPí, azaz az Animal Cannibals a kerület 240. születésnapja alkalmából ismét Józsefvárosba látogattak és koncertet adtak a Horváth Mihály téren november 15-én.

Szakmai konferenciát szervezett a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztetető Fórum

A pedagógus lehetőségei a drogellenes küzdelemben

Immár harmadik alkalommal szervezett szakmai konferenciát a fővárosi óvodai és iskolai pedagógusok számára a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF). A résztvevőknek mondott köszöntőjében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere kiemelte: más kerületek csatlakozásával olyan folyamatokat tudnak elindítani a drogellenes küzdelemben, amellyel felkészülten és egységesen tudnak fellépni a drog ellen egész fővárosi szinten. A Polgármesteri Hivatalban november 15-én megrendezett konferencián színvonalas előadások nyújtottak segítséget a pedagógusoknak.

A Vajda lett az első

Józsefvárosi a főváros legjobb sportiskolája

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola vehette át a legeredményesebb sportiskolának járó díjat a Budapesti Diáksport Szövetség (BDSZ) díjátadó gáláján. 10 sportág diákolimpiai dobogós helyezéseinek tekintetében a Vajda nagy fölénnyel utasította maga mögé a többi résztvevőt.

Népzenei koncert a Bárcziban

Rendhagyó iskolai énekóra a Muzsikás együttessel

A magyar népzene egyik zenei nagykövete, a méltán népszerű Muzsikás együttes rendhagyó iskolai énekórát tartott a Józsefvárosban található Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskolában. A program során a gyerekek meghallgathattak egy csokorra való népdalt az együttes repertoárjából, és megismerkedhettek a hangszerekkel is.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2017/34

Torlódásra lehet számítani

A baleset a Mosonyi utca és a Fiumei út kereszteződésénél

Két személygépkocsi karambolozott Budapest VIII. kerületében, a Mosonyi utca és a Fiumei út kereszteződésénél. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentést. Az elsődleges információk szerint az eset során senki nem sérült meg. A helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

Elfogták a jegykiadó automatás tolvajokat

A rendőrség sértettek jelentkezését várja

A józsefvárosi rendőrök keresik azokat a sértetteket, akik a Nagyvárad téri metróaluljáró jegyautomatáiból vásároltak és nem kapták meg a visszajáró pénzt. Az automaták nyílásait két fiatal tömítette el, a fennakadt pénzt pedig ellopták. A tolvajokat a rendőrök elfogták, ellenük eljárás indult.

Az állampolgárok segítségét kérik

Eltűnt egy 16 éves fiú

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 16 éves Isler Tugra Omar eltűnése ügyében. A fiú 2017. november 10-én reggel 6 órakor egy X. kerületi közösségi házból ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre.

A rovat további hírei

 .