Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Új játékok, rendezett park és megszépült tűzfal

Megnyitott A nagy ho-ho-ho-horgász játszótér

Karácsonyi meglepetés

Játékutalvány a kerületi bölcsődéseknek és óvodásoknak

Karácsony közeledtével Józsefváros önkormányzata játékutalványt ajándékoz a kerületi bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Az ünnepélyes átadást a gyönyörűen újjáépült Pitypang Tagóvodában tartották december 12-én. Az utalványokat Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester adta át Koscsóné Kolkopf Juditnak, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetőjének és Tárnokiné Joó Ildikónak, a Napraforgó Egyesített Óvoda vezetőjének.

Sikeres karácsonyi gyűjtőakció

Adományokkal segíti a rászorulókat a józsefvárosi rendőrkapitányság

Immár harmadik alkalommal szervezett ajándékgyűjtést a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a rászoruló családok ünnepét. Az akció során a lakosok és a rendőrkapitányság munkatársainak összefogása eredményeként 25 zsák és 15 nagy doboz ruhanemű, játék és édesség gyűlt össze. Az adományokat idén is a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSsSzGyK) segítségével juttatják el a rendőrök a nehéz körülmények között élő családokhoz.

Videotár

Zeneiskolások adtak ünnepi műsort

Karácsonyi ajándék az időseknek

Hétfő délután a Józsefvárosi Zeneiskola tehetséges növendékei adtak ünnepi koncertet a Baross utcában található Őszikék Idősek Klubjában. A rendezvényen jelenlévők átvehették Józsefváros önkormányzatának ajándékát Sántha Péterné alpolgármestertől és Guzs Gyula önkormányzati képviselőtől.

Újra megnyílik a park központi része

Megújulnak az Orczy út melletti ingyenes sportpályák

Az Orczy-park rekonstrukciójának folytatásaként megújul, és modern sporteszközökkel bővül a parkhoz kapcsolódó szabadidős terület. A felújítás után az Orczy út melletti sportpályák az eddiginél színesebb és színvonalasabb időtöltést kínálnak a kerület lakossága és az idelátogatók számára. A december első felében kezdődő munkálatok ideje alatt a szabadidős terület munkaterület lesz, a baleset- és munkavédelmi szabályok értelmében nem látogatható.

A fa álma

Mónus Béla fafaragó kiállítása a Józsefvárosi Galériában

Mónus Béla „A fa álma” című kiállítása december 8-án nyílt meg a Józsefvárosi Galériában. A népművészet hazánkban méltán elismert mesterének a világ számos országában található alkotása, ezért is jelentőségteljes a kerületünkben látható kiállítása. A tárlatot Szabó Zoltán, a Hagyományok Házának főmuzeológusa nyitotta meg.

Ünnepi istentisztelet

Megújult a 90 éves Salétrom utcai református templom

Advent második vasárnapján ünnepi istentiszteletet tartottak a Józsefvárosi Református Egyházközség Salétrom utcai temploma fennállásának 90. évfordulója alkalmából. Az igehirdetést követően ismertették az egyházközség történetét, majd bemutatták az elmúlt években kívül-belül megszépült templom felújításának állomásait. A gyülekezet emlékplakettet adományozott a felújítás segítőinek, köztük a Józsefvárosi Önkormányzatnak, amelyet Sántha Péterné alpolgármester vett át.

 

Köztér.

Baleset a Nagy Fuvaros utcában

Egy ember súlyosan megsérült

December 10-én, vasárnap 17 óra 25 perc körül a Nagy Fuvaros utca 10. szám előtt egy személygépkocsi elütött egy gyalogost. A balesetben a gyalogos súlyosan megsérült. A rendőrök a helyszíni szemle idejére a Nagy Fuvaros utcát lezárták a Mátyás tér és a Bérkocsis utca között. A fotó illusztráció.

A rendőrség az állampolgárok segítségét kéri

Egy 14 évest lányt és fiút keresnek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 14 éves Döbröczöni Enikő, valamint a szintén ismeretlen helyen tartózkodó 14 éves Póth Róbert Patrik eltűnése ügyében.

Nem hozott, hanem vitt Mikulás napján

Betörőt fogtak a józsefvárosi rendőrök

A józsefvárosi rendőrök elfogták azt a férfit, aki közel egymillió forint értékben lopott elektronikai eszközöket, ruhaneműket, ékszereket, valamint valutákat egy VIII. és egy IX. kerületi lakásból.

Razzia a Blaha Lujza téri üzletekben és vendéglátóhelyeken

Rendszeresen ellenőrzik a szabályok betartását

Az év elején lefolytatott konzultáció eredményeként az önkormányzat szigorította az üzletek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartására vonatkozó szabályokat a lakosok igényei alapján. A szabályok betartását a Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeleti és a Hatósági Ügyosztálya rendszeresen ellenőrzi, december első napjaiban a Blaha Lujza téri üzletekben és vendéglátóhelyeken vizsgálták, hogy betartják-e a vonatkozó rendeleteket. Az ellenőrzések során bejelentés nélküli kereskedelmi tevékenység miatt bírságot szabtak ki, és éjszakai nyitvatartási engedély visszavonására is sor került.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Országgyűlési választás

Jakabfy Tamást jelöli az LMP Józsefvárosban

Lakossági fórumot tartott Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke és miniszterelnök-jelöltje december 7-én Józsefvárosban a párt választási programjáról. Az eseményen az is elhangzott, hogy Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi önkormányzati képviselője lesz a párt jelöltje a budapesti 6. számú – Józsefvárost és Ferencvárost magában foglaló – választókerületben a jövő tavaszi parlamenti választáson.

A remény vasárnapja

Meggyújtották a második gyertyát az adventi koszorún

Vasárnap délután fellobbant a második gyertya fénye Józsefvárosban is, a hagyományosan a Horváth Mihály téren felállított adventi koszorún Sántha Péterné alpolgármester és Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, a Jézus Szíve Templom lelkésze gyújtották meg a gyertyát. Emellett ezen a hétvégén is színes programok várták a családokat a kerület főterén.

Vadkörtefát pótoltak a Bródy Sándor utcában

Faültetés a Palotanegyedben is

Ezer fát ültet el Józsefváros önkormányzata a kerületi zöldstratégia keretében. Ebből idén ősszel száz fát telepítenek, vagy szükség esetén pótolnak. A Bródy Sándor utcában egy tönkrement vadkörtefa helyett telepítettek újat csütörtökön, az ültetésben Szilágyi Demeter, a környék önkormányzati képviselője is segédkezett.

Tapasztalatcsere, kérdések és válaszok

Orvosi fórum a szakrendelőben

Háziorvosi, szakorvosi fórumot hívott életre a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK), hogy a kerület háziorvosai és a JEK szakorvosai tapasztalatot tudjanak cserélni, a felmerülő kérdésekre, problémákra pedig közösen megoldást keresni. Az eddigi két alkalom pozitív visszhangra talált az egészségügyi dolgozók körében, a harmadik fórumra ellátogatott Sára Botond alpolgármester is, aki az önkormányzat egészségügyi fejlesztéseit és terveit ismertette. Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) elnöke pedig tevékenységükről számolt be.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

A Magyar Labdarúgás Napja a Németh Iskolában

Focitornát szerveztek a tanulóknak

A magyar labdarúgó „Aranycsapat” sporttörténeti győzelmének tiszteletére labdarúgó-bajnokságot szerveztek a diákoknak a Németh László Általános Iskolában.

Minden nagy teljesítmény mögött ott áll egy kiváló tanár

Józsefvárosi pedagógust is elismertek Rátz Tanár Úr Életműdíjjal

Nyolc tanár vehette át idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kapnak meg. Kitüntették Dr. Piláth Károlyt is, a kerületben működő ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium fizikatanárát.

Nyílt napot tartott a JKEF Közbiztonsági Munkacsoportja

Drogprevenciós foglalkozás józsefvárosi diákoknak

A kerületi általános iskolák felső tagozatos diákjainak hirdetett drogprevenciós foglalkozást a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Közbiztonsági Munkacsoportja (JKEF –KM). A Kesztyűgyár Közösségi Házban november 24-én megtartott „nyílt nap” elnevezésű programon a tinédzserek kipróbálhatták az alkoholos és kábítószeres befolyásoltságot szimuláló „részegszemüveget”, érdekes előadásokat hallhattak a drogok veszélyeiről, illetve egészségügyi témákban is kaphattak hasznos tanácsokat.

Születésnapi kvízbajnokság

Mit tudnak a kerületi iskolások Józsefvárosról?

A kerület iskolásai mérhették össze tudásukat a november 23-án megrendezett kvízbajnokság döntőjén, ahol a versenyző csapatok megmutathatták, mennyire ismerik Józsefvárost. Nyolc csapat indult a versenyen, a vetélkedőt az Animal Cannibals tagjai vezényelték le – akik maguk is Józsefvárosban nőttek fel – gondoskodva a jókedvről és szórakozásról. Az első helyen a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából érkező Kiscsibészek végeztek, az elismeréseket Sára Botond alpolgármester adta át.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2017/37

A boldog emberek országa

Zászlómúzeum: bemutatkozott Bhután

Bhután Ázsia délkeleti részén fekvő ország; a Himalájától keletre helyezkedik el. Területe körülbelül Magyarország felét teszi ki. Földünk egyik legelzártabb országa: a körülbelül nyolcszázezer lelket számláló ország és hazánk között eddig soha nem volt semmilyen diplomáciai kapcsolat. A Zászlómúzeum kiállítása és ennek megszervezése adta az első alkalmat a hivatalos kontaktus létrehozására a két ország között.

Több mint nyolc évtizede Józsefvárosban él

A 103 éves Patay Pált köszöntötték a Nemzeti Múzeumban

A 103 éves Patay Pál régészt ünnepelték december 8-án a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol a réz- és bronzkor szaktekintélyének tiszteletére előadást is tartottak munkásságáról. Az ünnepségen családja, barátai mellett a múzeum jelenlegi és korábbi főigazgatói, valamint kollégái és tisztelői is köszöntötték Patay Pált. Sántha Péterné alpolgármester egy emlékplakettet adott át a több mint nyolc évtizede Józsefvárosban élő ünnepeltnek.

Koncertek, előadások a Horváth Mihály téren

Folytatódik az adventi programsorozat

A második adventi hétvégén is színes programok várja a józsefvárosiakat a kerület főterének számító Horváth Mihály téren. Szombaton a Vándormuzsikus lép először színpadra, majd a Paramisi társulat Csillagot láttunk című előadásában magyar és cigány népmeséket adnak elő. A nap zárásaként a Csillag születik című tehetségkutatóban feltűnt Kovácsovics Fruzsina ad koncertet. Vasárnap a józsefvárosi óvodások műsorát a Buborék együttes fellépése, majd kora este a Bóbita együttes követi. Az adventi koszorún vasárnap 16 órakor gyújtják meg a második gyertyát, igét hirdet Tóth Kálmán, a Szent Rita Plébániatemplom igazgatója.

A rovat további hírei

 .