Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

’56-os megemlékezés a Corvin közben

Ünnepeljünk együtt október 23-án!

Új EKG-defibrillátorral szerelnek fel egy mentőautót

Életmentő eszközzel támogatja az önkormányzat a Józsefvárosi Mentőállomást

2017 októberében megnyílt a Józsefvárosi Mentőállomás az Orczy úton a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) együttműködésének köszönhetően, ezzel tovább nőtt a kerületben élők egészségbiztonsága. Józsefváros önkormányzata most életmentő egészségügyi felszereléssel – EKG-defibrillátor – támogatja az új mentőállomást.

Az 1956-os forradalom lengyel-magyar kapcsolatai

Megkoszorúzták a „varsói kis felkelő” emléktábláját

Megkoszorúzták az 1944-es varsói felkelés és az 1956-os magyar forradalom lengyel-magyar kapcsolatainak emléket állító táblát pénteken a Corvin közben. A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete mellett a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Sántha Péterné alpolgármester is elhelyezte az emlékezés virágait.

Videotár

Nagy méretű textíliákat is lehet majd tisztítani

Új gépekkel bővül a józsefvárosi közösségi mosoda

Új, nagy méretű textíliák, plédek, ágyneműk mosására és szárítására alkalmas, nagy teljesítményű gépeket vásárolt az önkormányzat a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekvédelmi Központ égisze alatt működő Köz(össégi)hely és Mosoda részére. A helyszínen Sára Botond alpolgármester kiemelte: a Szerdahelyi utcában működő mosoda népszerűségét látva azt tervezik, hogy az Orczy Negyed Városrehabilitációs Program keretében egy újabbat nyitnának.

Köztisztasági akció a Földünkért Világnap alkalmából

Ötvenhárom új szemetes a tisztább környezetért

Lakossági igények alapján összesen 53 új hulladékgyűjtőt helyeznek ki Józsefváros köztereire a városüzemeltetés munkatársai október 20-án és 21-én a Földünkért Világnaphoz kapcsolódva. A szemetesedények kihelyezésben Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere is segédkezett.

Kifestették az iskola folyosóját

Társadalmi munka a JEGYMI-ben

Gyönyörű festmények díszítik október 18. óta a Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola (JEGYMI) folyosóit. A Mosolygó Kórház Alapítvány szervezésében az E.ON munkatársai társadalmi munkában szépítették meg az iskola belső terét. Az oktatási intézmény dolgozói és a diákok is nagy örömmel fogadták a civil szervezet kezdeményezését.

Fókuszban A Pál utcai fiúk zenés darab főszereplője

Irodalmi kávéházi beszélgetés a Nem Adom Fel Cafe & Bar-ban

A Vígszínházban nagy sikerrel játsszák A Pál utcai fiúk című zenés darabot, amely a Józsefvárosban is élő Molnár Ferenc regénye alapján készült. A darab egyik főszereplője, a Nemecsek Ernő szerepébe bújó Vecsei H. Miklós volt a vendége annak a kávéházi beszélgetésnek, amelyet Michels Antal plébános vezetett.

 

Köztér.

Pénztárcát lopott egy ruhatárból

A rendőrség a lakosok segítségét kéri

Október 14-én délután egy józsefvárosi színház ruhatárába bement egy ismeretlen férfi, aki onnan egy pénztárcát és a büfé kasszájából pénzt lopott el. Az elkövetőről a színház biztonsági kamerája felvételt készített. A józsefvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen személy azonosításához – olvasható a rendőrség honlapján.

A lakosság segítségét kérik

Gépkocsifeltörőt keres a rendőrség

Október 16-án feltört egy tehergépkocsit és abból készpénzt és okmányokat lopott el egy ismeretlen férfi. A rendőrség kéri, hogy aki felismeri a felvételen látható személyt, tegyen bejelentést.

Autójából árusította a drogot

Kábítószer-kereskedőt fogtak a VIII. kerületben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói október 14-én a késő esti órákban a VII. és a VIII. kerületben három külföldi és egy magyar állampolgárral szemben intézkedtek, mert feltételezték, hogy kábítószert fogyasztanak. Az intézkedés során összesen két gramm kokaint találtak a rendőrök valamint az is kiderült, hogy a kábítószert autójából árusította a magyar férfi. A fotó illusztráció.

Ismét segítettek a térfigyelő kamerák

Kézre kerültek a raktárrablók

A kerületi térfigyelő kamerák segítségével elfogták azt a négy elkövetőt, akik egy józsefvárosi kereskedő raktárából loptak el ötmillió forintnyi ruhaneműt augusztus végén. A betörők magukra vállaltak egy tavaly nyáron elkövetett bűncselekményt is, ahol 2,5 millió forintnyi értéktárgyat és pénzt loptak el egy Práter utcai lakásból.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Józsefváros 240 éves

Címeres zászlót ajándékoz az önkormányzat a lakóházaknak

Józsefváros önkormányzata címeres ünnepi zászlókat adományoz a kerületi lakóházak részére Józsefváros születésnapjának 240. évfordulója alkalmából.

Felhívás

Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének partnerségi egyeztetése

Józsefváros önkormányzata egyeztetésre hívja Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének készítése kapcsán a helyi lakosságot, gazdálkodó szervezeteket (VIII. kerületi fiókkal, telephellyel, székhellyel rendelkező intézmények, vállalkozások, szervezetek), területileg érintett civil, valamint valamennyi egyház és elismert vallási tevékenységet végző szervezeteket. A lakossági fórumot október 24-én 16 órától rendezik a Hivatal dísztermében.

Hit, rend és biztonság

Szent László-kiállítás a Horváth Mihály téri templomban

Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben, amelynek tiszteletére emlékévet hirdettek. A határokon átívelő programsorozat részeként október 15-én kiállítás nyílt a józsefvárosi Szent József plébánián. A Tiszta hittel, erős kézzel – Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse című utazó kiállítást – a szentmisét követően – dr. Lomnici Zoltán a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke nyitotta meg.

Interjú Sára Botond alpolgármesterrel

A társasházak joga dönteni az airbnb-s lakásokról

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete szeptember 7-i ülésén elfogadta a településkép védelméről szóló rendeletet és Józsefváros településképi arculati kézikönyvét. A rendelet érinti az Airbnb szolgáltatást is, ugyanis mostantól csak akkor hasznosítható e célra a lakás, ha a társasházak szervezeti és működési szabályzatában szerepel, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását. Sára Botond alpolgármester a szigorítás kapcsán lapunknak elmondta: Józsefvárosban októbertől a lakóközösség döntheti el, hozzájárul-e ahhoz, hogy a házban működhet-e újabb airbnb-s lakás vagy sem.

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Elismerésben részesült az iskola

Fogyasztói tudatosságra is nevel a Széchenyi Szakgimnázium

A fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet nyerte el a Budapesti Gazdasági Centrumhoz tartozó Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium. A díjat Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adta át október 17-én a Vas utcai iskola igazgatójának.

1956-ra emlékeztek a kerületi iskolák a Turayban

’56-os előadást szerveztek a józsefvárosi diákoknak

A Józsefvárosi Önkormányzat meghívására csaknem kétszázötven gyermek nézhette meg Kiss József Az angyalok nem sírnak című színművét október 16-án a Turay Ida Színházban.

Egy világ vagyunk

Magyar kulturális értékek felelevenítése a JEGYMI-ben

A magyar néphagyományok és kulturális értékek felelevenítése volt a célja a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskolában (JEGYMI) megrendezett, „Egy világ vagyunk” elnevezésű fesztiválnak. Az izgalmas és színes programokkal teli szombati délelőtti eseményen többek között lehetett csuhé-tárgyakat alkotni és fonalakból mandalákat készíteni. A rendezvényre ellátogatott Dudás Istvánné önkormányzati képviselő is.

Szabadtéri foglalkozás a Népszínház Kör szervezésében

Vidám hangulatú vasárnap délelőtt a II. János Pál pápa téren

Gyönyörű napsütéses időben, szabadtéri foglalkozásokkal várták a gyerekeket és szüleiket Józsefváros szívében, a II. János Pál pápa téren. A Népszínház Kör a Polgári Értékekért rendszeresen szervez olyan programokat, amelyek kiváló kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Október 15-én ügyességi feladatokat próbálhattak ki illetve kézműves foglalkozáson vehettek részt a térre kilátogatók.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2017/31

Szüreti mulatság

Teljesen megújult az Őszikék idősklub

Az Őszikék Idősek Klubjában az október 18-án megtartott szüreti mulatságon résztvevők az Idősek Napját és a klubhelyiség megújulását is ünnepelték. Az eseményen részt vett Sántha Péterné alpolgármester is.

Új kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Geraldine – Magyarország fehér rózsája

Apponyi Geraldine grófnőre, a néhai albán királynéra emlékezik a Magyar Nemzeti Múzeum az Albán Nagykövetséggel együttműködésben létrejött kamara-kiállításával. A kiállítás archív fényképek segítségével mutatja be Geraldine életét, elsősorban az 1938-as tiranai esküvőt állítva középpontba. Ezen kívül feltárja kapcsolatát a Nemzeti Múzeummal, hiszen majd minden életrajz említi, hogy a grófkisasszony rövid ideig a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott.

Készpénzt és okmányokat vitt magával

Gépkocsiból lopott, keresi a rendőrség

A rendőrök keresik azt az ismeretlen férfit, aki egy józsefvárosi piacon parkoló gépkocsiból okmányokat és készpénzt lopott – olvasható a police.hu-n.

A rovat további hírei

 .