Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS
 

Aktuális

Találkozzunk október 23-án, 10 órakor a Corvin közben

Emlékezzünk együtt ’56 hőseire

A rendezettebb környezet közös érdekünk

Modern takarítógépek a tisztább Józsefvárosért

Két új, korszerű takarítógép állt a napokban szolgálatba Józsefvárosban, így már négy jármű és mintegy húsz személy dolgozik nap mint nap a tisztább utcákért és közterekért a fővárosi közterületfenntartó vállalat munkatársai mellett. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett a köztisztasági állapotok javításáért, ennek érdekében köztisztasági programot is indított, ám a házak előtti járdaszakaszok tisztán tartásával a lakóközösségek is sokat tehetnek azért, hogy rendezettebb legyen a környezetünk.

Élményeiről könyvet is írt

A 95 éves Jamniczky Ernőt köszöntötték

Jamniczky Ernő László nemrégiben ünnepelte 95. születésnapját. Az önkormányzat képviseletében Sára Botond polgármester is megragadta az alkalmat, hogy felköszöntse Ernő bácsit, akinek október 18-án egy üveg finom borral és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt díszoklevéllel kedveskedett.

Videotár

A szemét kapott lángra

Tűz ütött ki a lépcsőházban, leszakadt a lépcső egy szakasza

Kigyulladt a lépcsőházban tárolt szemét az Üllői út 70. szám alatti társasházban, aminek következtében leszakadt a lépcsőnek egy kétméteres szakasza. Személyi sérülésről nincs hír.

IDŐSZAKOSAN TILOS A PARKOLÁS

Ezen a hétvégén is takarítják az utcákat

A Józsefvárosi Önkormányzat köztisztasági programja részeként október 20-án (szombaton) az Ötpacsirta, a Reviczky és az Őr utcában, illetve a Magdolna és az Illés utca egy részén, valamint a Mikszáth Kálmán téren, október 21-én (vasárnap) pedig a Horváth Mihály téren és a Corvin közben, illetve a Magdolna, az Illés és a Práter utca egy szakaszán út- és járdafelületeket takarítanak önjáró takarítógépekkel. A megjelölt időszakokban – legfeljebb két órán keresztül – ezeken a területeken tilos a parkolás.

Elismerés a kiváló iskolai teljesítményért

Ösztöndíj a kerületi diákoknak

A Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért kuratóriuma ösztöndíj támogatásban részesített három tehetséges, józsefvárosi középiskolába járó, kerületi lakóhelyű tanulót. Az ösztöndíj ünnepélyes átadására október 8-án került sor az alapítvány irodájában.

Egy nap az IBM szakembereivel

Újra bizonyíthattak a józsefvárosi startupok

A Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ (H13) adott otthont és szolgáltatott partnerséget annak a mentorálással egybekötött, fiatal kezdő vállalkozások – közkeletű angol elnevezéssel startupok – számára megrendezett versenynek, amely az IBM nemzetközi szakembereinek önkéntes közreműködésével, és a Digital Opportunity Trust (DOT) elnevezésű, kanadai székhelyű szervezet jóvoltából valósult meg. A fővárosi fiatalok számára megrendezett eseményre a résztvevőket a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a H13 delegálta.

 

Köztér.

A bérlakásban élők lakáskörülményeit vizsgálják

Adatfelmérést végez a Központi Statisztikai Hivatal

A Központi Statisztikai Hivatal Lakbérfelmérés című adatfelvételt végez. Józsefvárosban október 12. és december 06. között zajlik az önkéntes és anonim adatfelvétel. A cél az, hogy felmérjék a bérelt magánlakásban élők lakáskörülményeit, az adatokra támaszkodva pedig megalapozott számítások végezhetők a magánbérleti szektor nagyságáról, gazdasági súlyáról. A kérdőívet kitöltők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A tűzoltók elfojtották a lángokat

Egy vízforraló gyulladt ki a szakrendelőben

Tűz ütött ki a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ negyedik emeleti konyhájában hétfő este 19 óra után, egy vízforraló gyulladt ki – olvasható a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. A fővárosi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat a fali tűzcsapról és átszellőztették az épületet. A tűz miatt mintegy harmincöt-negyven ember átmenetileg elhagyta a szakrendelőt. Az eset során senki sem sérült meg.

A haza minden előtt

Civil honvédelmi információs délután Józsefvárosban

Az 1991-ben alakult Honvédelmi Szövetség létrejöttekor azt a feladatot tűzte maga elé, hogy – mint a Magyar Honvédség támogató szervezete – a fiatalok körében népszerűsítse a hazafias nevelést, és felhívja a felnövő generációk figyelmét az ország védelmének fontosságára. Ennek szellemében szervezik meg évről-évre információs délutánjukat, amelyre ez évben Józsefvárosban, a Kerepesi úti volt Szalvay Mihály laktanyában került sor október 11-én.

A rendelkezés célja az emberélet megmentése

Október 15-től tilos életvitelszerűen a közterületeken lakni

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabály célja az emberélet megmentése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn, azzal kapcsolatban, hogy október 15-ével hatályba lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

A rovat további hírei

 

Közélet.

Országgyűlési napló

Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza az országot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott jelentéssel szemben. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője a Sargentini-jelentést a nemzeti önrendelkezés elleni súlyos támadásnak nevezte.

Az Újraélesztés Világnapja

Életmentő képzés a Józsefvárosi Mentőállomáson

Mit tenne, ha egy zsúfolt helyen a szeme láttára összeesne valaki? Azonnal a segítségére sietne? Vagy esetleg hátralépne és remélné, majd valaki más odamegy Ön helyett? Philip Zimbardo pszichológus kutatásaiban bizonyította, minél többen vannak a helyszínen, annál inkább megoszlik a felelősség, és ilyenkor a többség hajlamos nem cselekedni. Pedig egy hirtelen keringésmegállás esetén a túlélés kulcsa a gyors laikus segítség. Október 16. az Újraélesztés Világnapja, így az OMSZ Józsefvárosi Mentőállomására mi is ellátogattunk, hogy a nyílt nap keretében elsajátíthassuk az újraélesztés alapvető mozzanatait.

Laci bácsira ma is emlékeznek egykori diákjai

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Balla Lászlót

A kilencvenedik születésnapját ünneplő Laci bácsit a lakásában lepte meg Vörös Tamás önkormányzati képviselő. A jeles alkalomból egy csokor virággal és Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevéllel kedveskedett neki.

1 millió forintos önkormányzati támogatás

Életmentő szén-monoxid-mérő készülékeket kap a Józsefvárosi Mentőállomás

A fűtési szezon beköszöntével megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Ahhoz, hogy a mentők egy-egy ilyen esetnél időben megelőzzék, illetve felismerjék a probléma okát, speciális szén-monoxid-mérő készülékekkel kellene rendelkezniük. Józsefváros önkormányzata mindig is kiemelt feladatának tekintette az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájárulást, a mindenki számára elérhető, magas színvonalú betegellátás biztosítását, ezért az október 4-i testületi ülésen a képviselők egyöntetűen megszavazták a Józsefvárosi Mentőállomás számára a 6 darab szén-monoxid-mérő készülék beszerzésének támogatását, mintegy 1 millió forint értékben

A rovat további hírei

 

Oktatás.

Gyermekek adták elő a musical főcímdalát

Pál utcai fiúk produkció a Füvészkertben

A nagy sikerű A Pál utcai fiúk musical főcímdalát, a Mi vagyunk a Grundot adták elő iskolások, sajátos nevelési igényű (SNI-s) társaikkal közösen a Füvészkertben, a Vörösingesek főhadiszállásán október 13-án. Az Adj egy ötöst! pályázat keretein belül megvalósuló produkcióban a Pannónia Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskola 6.C osztályos tanulói, a BKSZC Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája és a Heltai Gáspár Általános Iskola pár SNI-s diákjával együtt vett részt.

26 SZAKOSZTÁLY, VERSENYEK, SPORTPROGRAMOK

Sportolási lehetőségek széles tárháza a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Huszonhat sportszakosztály működik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem égisze alatt, amelyek az egyetemi polgárok mellett soraikba várják a sportolni vágyó kerületi lakosokat is. „A több mint ezer tagot számláló NKE Sportegyesület (NKE SE) a mozgás biztosítása mellett programok szervezésében is élen jár” – mondta el lapunknak Kovács Gábor rendőr dandártábornok, az NKE SE elnöke.

A magyar oktatási rendszert tanulmányozták

Bolgár pedagógusok látogattak Józsefvárosba

Mintegy ötvenfős, bolgár pedagógusokból és oktatási szakemberekből álló csoport látogatott október 5-én a Mesepalota Tagóvodába és a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába. A külföldi szakemberekből álló küldöttség – akiket a Józsefvárosi Önkormányzat képviseletében Sántha Péterné alpolgármester fogadott – a Dunamenti Önkormányzatok Társulásának „Tengeri Akadémia 2020”elnevezésű programjának keretében érkezett kerületünkbe.

Felhívás felsőoktatási hallgatóknak

November 6-ig lehet pályázni a Bursa Hungarica ösztöndíjra

A következő egy hónapban lehet pályázni a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra. A program célja a hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányainak támogatása.

A rovat további hírei

 

Józsefváros újság.

Józsefváros újság archívuma

2018/34

Késsel rabolt

Pénzt követelt, félórán belül elfogták

A józsefvárosi rendőrök fél órán belül elfogták azt a férfit, aki kétszer is késsel rabolt a VII. kerületben. Az elkövetőt felfegyverkezve elkövetett rablás és kábítószer birtoklása bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki és kezdeményezték letartóztatását.

Festménykiállítás a megnyitón

Díjlovagló bajnokság a Nemzeti Lovardában

Október második hétvégéjén a kerületünkben működő Nemzeti Lovardában rendezték meg a díjlovasok utánpótlás bajnokságát, a 2018. évi Díjlovagló Championátust. A pónisok előkészítő feladatától a nehézosztályig kiírt Championátust képzőművészeti kiállítással nyitották meg. Az Ecset és kantár címmel megrendezett tárlatot a hegedűszóló tette teljessé, bizonyítva, hogy a ló és a lovaglás, mint tematika a mai napig megmozgatja a művészek fantáziáját. A Díjlovagló Szakbizottság tervezi a képzőművészeti összefonódás folytatását, ugyanis a 14-18 éves józsefvárosi diákok részére, Sporttársunk, a ló címmel rajzpályázatot szeretnének hirdetni.

Árvácskákat ültettek a Százados negyedben

Közösségi virágültetés a szebb környezetért

540 árvácska elültetésével tettek a szebb környezetért a Százados negyedi lakók. A szombati lakossági akción immár második alkalommal virágoztatták fel a Százados út-Stróbl Alajos utcai közösségi virágágyást.

A rovat további hírei

 .