Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Félidőben…

Kocsis Máté: a kerületnek egyetemvárossá kell válnia

2012. október 04. csütörtök

Józsefvárosnak újjáépült egyetemvárosnak kell lennie, és nem elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettónak – hangsúlyozta Kocsis Máté az önkormányzati ciklus első felét értékelő beszédében. Józsefváros polgármestere azt is leszögezte, a 2010-es választási programjában szereplő tervek jórészt már megvalósultak, így új javaslatokat kérnek a lakosságtól. A cikk végén tekintse meg a képgalériát is!

A rendezvény a Félidőben címet viselte, hiszen a feladatok között olyan "gócpontokat, tabutémákat" kellett felszámolnia a kerület vezetésének, amelyek eddig megbélyegezték és gúzsba kötötték a kerületet. Ilyen tabu téma volt a parkolás saját kézbe vétele, a Teleki és a Józsefvárosi piac lebontása, ez utóbbi évente 15-20 milliárd forint adókiesést okoz az államnak, de a kerület közbiztonságának „rákfenéje” is egyben- hangsúlyozta Kocsis Máté.  

Tabuk dőlnek A polgármester azt is kijelentette: a kispénzű emberek igényei mögé senki ne bújtassa az alvilág fegyverkereskedelmét, az illegális, hamisított és veszélyes árukon szerzett milliárdokat. Kocsis Máté hozzátette, az önkormányzat helyet fog biztosítani a tisztességes eladóknak, de aki nem ebbe a körbe tartozik, az "kösse fel a gatyáját". Kitért arra is, hogy legkevésbé a droggal és a prostitúcióval szemben tud elnéző lenni. A hajléktalanok kapcsán szólt arról is, hogy a városrész túlterhelt, mágnesként vonzza a fedél nélkülieket. A kerület első embere a koldusmaffia felszámolása kapcsán úgy véli, az önkormányzati törvény azon módosítása, amely az utolsó bejelentett lakcímhez köti az ellátási kötelezettséget, méltányos megoldás. Józsefvárosban naponta 35 ezer diák fordul meg, ezért a kerületnek egy újjáépült egyetemvárossá kell válni, és nem egy elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettóvá.  

Józsefváros újjáépül Kocsis Máté programjából a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, egy szakrendelő felújításával és új biciklitárolókkal adós, de hamarosan nagy építkezések kezdődnek – mondta, utalva a Blaha Lujza, a Baross, a Rákóczi, a II. János Pál pápa tér és az Erkel Színház felújítására. Tájékoztatása szerint a józsefvárosi pályaudvar területén rendezvény-, sport- és szabadidőközpontot hoznak létre, később pedig bérlakások is épülhetnek ott. Szólt arról is, hogy a Ludovika-beruházás négyezer új egyetemistát hoz Józsefvárosba, jövőre pedig megkezdik a Horváth Mihály téren a kerület főterének kialakítását. Kocsis Máté elmondta: ősszel megszólítja a lakosságot, és további ötleteket, javaslatokat kér a következő két évre vonatkozóan.

 Az ünnepségen részt vette Budapest főpolgármestere, Tarlós István is, aki úgy fogalmazott: érezhető a szemléletváltás a VIII. kerületben, ahol sok minden megvalósult az elmúlt időszakban a városrehabilitációs programoktól kezdve a hajléktalanügy kezeléséig.   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben