Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Áldozatvédelmi konferencia

Kocsis Máté: Az elsődleges cél Józsefvárosban a közbiztonság javítása

2012. október 12. péntek

Újabb két mobil rendőrőrsöt helyezünk ki jövőre- hangsúlyozta Józsefváros polgármestere a Hogyan ne váljunk áldozattá! című konferenciasorozat első állomásán. A polgármester előadásában elmondta, az elmúlt két évben kiemelt figyelmet kapott a közbiztonság és a rendőrség annak érdekében, hogy Józsefvárosban javuljon a közbiztonság.

A Hogyan ne váljunk áldozattá! című konferenciasorozat első rendezvényét Budapest Főváros Kormányhivatala és Józsefváros Önkormányzata közösen szervezte. A résztvevők nem csak arról kaptak tájékoztatást, hogy milyen a főváros és a kerület jelenlegi bűnügyi helyzet, hanem az áldozatsegítő támogatások igényléséről is hallhattak előadást.   

2010 óta számos változás történt a kerületben a közbiztonság javítása érdekében- emlékeztette a konferencia résztvevőit Kocsis Máté. Józsefváros Önkormányzata bővítette a térfigyelő kamerarendszert, mobil rendőrőrsöt hozott létre a Diószeghy Sámuel utcában, továbbá új technikai eszközöket, autók szerzett be az önkormányzat működtetésében álló közrendvédelmi cégeknél és a rendőrségnél, továbbá megalakult a Józsefvárosi Polgárőrség is- mondta a polgármester.  

A térfigyelő kamera rendszer bővülése jelentős mértékben segíti a kerületben szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját- tette hozzá a polgármester előadásához Wieszt Ferenc a VIII. kerületi Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese. A rendőr őrnagy előadásában több, a kamerák által rögzített bűncselekményt is levetített. Ezek felderítésében kizárólag a felvételeknek köszönhető az, hogy elfogták a bűnelkövetőket.  Ennek ellenére arra hívta fel a résztevők figyelmét, hogy bárki áldozattá válhat bármikor.  

A legjobb rendőrök Józsefvárosban dolgoznak- mondta Oláh László r. őrnagy, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, aki pályafutását éppen ebben a kerületben kezdte meg. Előadásában a főváros jelenlegi bűnügyi helyzetéről beszélt, amelyben hangsúlyozta, az elmúlt években egyre csökkent az életellenes bűncselekmények száma. Hozzátette, a környező országok fővárasai sokkal rosszabb statisztikákkal rendelkeznek e tekintetben. A bűnmegelőzési osztályvezető szerint a legfontosabb a bűnmegelőzés, főleg az idősek körében, hiszen a legtöbb bűncselekmény áldozata 65 év feletti.   

Az áldozattá válást sok esetben súlyos anyagi következménnyel jár- hangsúlyozta a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Áldozatsegítő Osztályának vezetője, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogatást nyújtsanak az érintetteknek. Ennek több formája is létezik, így az állami kárenyhítés és az azonnal pénzügyi segítség.   

Az áldozatsegítő szolgálat jogi segítségnyújtást is ad a szociálisan rászoruló áldozatoknak- mondta dr. Szilágyiné dr. Sarus Gyöngyi, a Szolgálat Jogi Segítségnyújtó Osztály vezetője. Ezt is, akárcsak a támogatási kérelmeket ügyfélfogadási időben nyújthatják be az érintettek a 1111 Budapes, Budafoki út 59. szám alatt, a Földhivatal épületében.   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben