Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Roma Parlament

Ez nem roma ügy

2012. október 17. szerda

Pályázatot ír ki a Józsefvárosi Önkormányzat az új jogszabályoknak megfelelően, annak az ingatlannak a hasznosítására, amelyben jelenleg a Roma Parlament nevű egyesület működik. A pályázaton természetesen a jelenlegi bérlő civil szervezet is indulhat. Az egyesület a pályázat lezárásig méltányosságból mindenképpen az épületben maradhat, így a bérleti díj nem fizetése miatt indított „kilakoltatást” addig felfüggesztik. Amennyiben a szervezet megnyeri az ingatlan bérbeadási pályázatot, nyilvánvalóan a jövőben is bérelheti azt.

Az önkormányzat egyúttal határozattan visszautasítja Zsigó Jenőnek, az ingatlant jelenleg bérlő civil szervezet vezetőjének a kijelentéseit, amely szerint a döntés „cigányság elleni” lenne, és arra irányulna, hogy a roma szervezetet kitegyék a kerületből. A kerület vezetése rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy Zsigó Jenő félrevezető, etnikai értelmezésbe igyekszik beállítani az ügyet és ehhez éppen a cigányságot használja fel takarózásként, miközben pontosan ismeri a tényeket és saját mulasztását az ügyben.    

Józsefváros Önkormányzata határozottan kijelenti, hogy ez nem roma ügy, hanem egyszerű bérleményi jogvita. A Magyarországi Roma Parlament 1993 június 4.e óta bérelte ezt a belvárosi összesen 566 nm-es  önkormányzati ingatlant mindössze bruttó 18.495 Ft-ért havonta. Az ingatlan áll egy 214 nm-es irodahelyiségből, és egy 352 nm-es színházteremből. A Roma Parlament 2009-ben nem hosszabbította meg a színházterem bérleti szerződését, de azt az óta sem adták át az önkormányzatnak, hanem jogtalanul használják. A színházterem nélkül, a most már felújított belvárosi sétálóutcában található ingatlanért nm-enként alig 86 Ft-ot kellett volna fizetniük, amit folyamatosan elmulasztottak. 2011. szeptember 30-ig felhalmoztak 9 havi, azaz 154.340 Ft bérleti és 34.326 Ft használati díj hátralékot, ezért az önkormányzat kénytelen volt szerződést bontani a Roma Parlamenttel, és mivel ők nem adták át a helyiséget, arra kényszerítették az önkormányzatot, hogy jogi eljárást kezdeményezzen a helyiség kiürítéséért. Idén január 31.- én befizették a tartozásukat, akkor az önkormányzat a peres eljárás szünetelését kezdeményezte. A Roma Parlament pedig elkezdett megint nem fizetni. Idén szeptember 30.áig újra felhalmozott három havi bruttó bérleti és közüzemi díjtartozást.  

A Józsefvárosi Önkormányzat közpénzekből gazdálkodó szervezet, ezért ingatlanvagyonának hasznosításakor, bérbeadásakor nem tud és nem is akar eltekinteni a törvényektől.  Azt a jelenséget, ha egy az önkormányzat ingatlanvagyonát áron alul, avagy a jogszabályok be nem tartása fölött szemet hunyva hasznosítja, ingatlan-panamának nevezik.  Józsefváros nem kíván ilyen tevékenységet folytatni, egyetlen civil szervezet kedvéért sem. Örömmel együttműködünk minden olyan szervezettel, aki a köz érdekében folytatja tevékenységét, és a számára igen méltányosan bérbe adott helyiségekért a bérleti díjat tisztességesen fizeti.  Az ingatlan valós mai forgalmi értéke még nem hivatalos új értékbecslés szerint valószínűleg, több mint 40 millió Ft. Az ingatlan bérbeli díját ennek megfelelően kell majd meghatározni. Mindez azt is jelenti, hogy a bérbeadás vagy bármilyen módon történő hasznosítás kizárólag pályázat útján lehetséges. Minden más eljárás – például a Roma Parlament egyesület számára való automatikus, pályáztatás nélküli, avagy irreális értéken történő további bérbeadás – törvénytelen lenne. Az új pályázat kiírását egyébként, a helyi roma kisebbségi önkormányzat is egyöntetűen támogatta. Bízunk benne, hogy a Roma Parlament egyesület is a törvényeket legalább ilyen fontosnak tartja és indul majd a jogszabályoknak megfelelő ingatlan-bérbeadási pályázaton, amelyet ha megnyer, akkor az önkormányzat kész segíteni működését.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben