Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Úton az egyetemvárossá válás felé

Megnyílt a Muzikum Klub

2012. október 29. hétfő

Józsefváros külső és belső megújulásának sokadik, de nagyon fontos állomásához érkeztünk – mondta a Muzikum Klub és bisztro megnyitóján Kocsis Máté polgármester. Az új világzenei klub egy francia befektető beruházói kölcsönéből valósulhatott meg, amelyet az üzemeltetők a Muzikum bevételiből tervezik visszafizetni a következő 10 évben.

Egy évvel ezelőtt rendeződött a Kossuth Klub helyzete, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. húsz évre adta meg a ház vagyonkezelői jogát- mondta Gyenes Ádám, az épület vagyonkezelője, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója és a Muzikumot üzemeltető Hadik Palota Kft. vezetője. Az új kulturális centrum megvalósulásához kellett a párizsi L’Harmattan kiadócsoport is. A francia befektető által nyújtott beruházói kölcsönt az üzemeltetők a Muzikum bevételeiből a következő tíz évben tervezik visszafizetni.

 

A klub számos zenei stílus iránt nyitott, így minden hónapban lesz elektro party, akusztikus koncert, népzenei rendezvény, világzenei produkciók külföldi fellépőkkel, magyar underground buli, de olyan különlegességek is, amelyekkel máskor, máshol nem találkozhat a közönség. Gyenes Ádám hozzátette: a klub csatlakozott az utrechti székhelyű európai világzenei klubhálózathoz, valamint stratégiai megállapodást kötött a párizsi székhelyű Théatre Lucernaire-rel és a Maison des Cultures du Monde-dal. A következő időszakban a Muzikum vendége lesz többek között a Napra, a Kiss Erzsi Zene és a The Deciders skandináv dzsesszformáció is.

Kocsis Máté polgármester a megnyitón kiemelte, Józsefváros külső és belső megújulásának sokadik, de nagyon fontos állomásához érkeztek a Muzikum megnyílásával. Az önkormányzatnak közművelődési megállapodása is van a klubbal, így ott például szabadegyetemi előadássorozatokat is tartanak majd - jegyezte meg Józsefváros polgármestere.

 L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, a kulturális beruházás az állam hozzájárulása nélkül valósult meg, a kezdeményezés ezzel példa arra, hogy "nem mindig a gondoskodó államra kell rábízni magunkat", aki akar, az igenis képes komoly teljesítményeket létrehozni. A kormány számára nem csak a klasszikus komolyzene "szentélyei" fontosak, látóterében van a dzsessz, a világzene és számos egyéb zenei műfaj is - hangsúlyozta L. Simon László, hozzáfűzve: ezen műfajok támogatásában a jelen gazdasági helyzetben az állam nem tud nagyobb szerepet vállalni, amennyiben azonban nő a financiális mozgástere, ezt meg fogja tenni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben