Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

CaPE lakossági fórum

Cél az Európa Belvárosa Program folytatása

2013. március 07. csütörtök

Az Európa Belvárosa Program II. ütemének koncepcióját ismertették a Palotanegyed képviselői az idei év első lakossági fórumán. A tanácskozást a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezte annak érdekében, hogy a polgárok első kézből értesüljenek a kerület vezetésének terveiről, illetve azokról a döntésekről, amelyek a korábbi lakossági fórumokon felmerült problémákra adnak megoldást.

Készülőben van az Európa Belvárosa Program II. ütemtervének koncepciója, ezt Szilágyi Demeter, a Palotanegyed képviselője jelentette be a fórumon. Már az első ütem befejezésekor tudtuk, hogy folytatnunk kell, mondta a képviselő.

Józsefváros Képviselő-testületének döntése szerint a három alprogramból álló tervezet jelentős részét pályázati úton, külső forrásból megvalósítaná meg az Önkormányzata, a két alprogramot pedig önerőből.  Akárcsak az első ütemnél, a másodikban is a közterületek felújítása a cél, de nem csupán a mindennapi gyalogos- és autóforgalom szempontjából, hanem szabadidős, turisztikai és kulturális értelemben is.

Egry Attila, Józsefváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere arra kérte a negyed lakóit, hogy segítsék az Önkormányzatot a koncepció tökéletesítésében véleményeikkel és ötleteikkel. Az Európa Belvárosa Program első üteméből kimaradt a Bródy Sándor utca, ezt most mindenképp szeretnének felújítani- tette hozzá az alpolgármester. A Somogyi és Rökk Szilárd utcában a felújításon kívül egy fasort is terveznek a Corvin áruház sarkától egészen a Kiscsibész térig. Az alpolgármester szerint jól illenek a negyedbe a társasházak homlokzat-felújítására, illetve a belsőudvar-rekonstrukciókra vonatkozó tervek is.

Nem vigalmi, hanem palotanegyed

Az utóbbi időben több panasz érkezett a polgároktól a negyed hangos, éjszakai életére, ezért Józsefváros Önkormányzata kísérleti jelleggel elindított egy akciót. Márciustól péntek és szombat esténként este 10 és reggel 6 óra között egy rendőr, egy közterület-felügyelő és egy civil, hármasban járőröznek a Palotanegyedben. Különösen ott, ahol éjjel-nappali bolt vagy vendéglátóhely működik. Amennyiben az akció sikeres lesz, akkor a következő hónapban szerdától szombatig, minden egyes éjszaka járőrözni fognak. Egry Attila hozzátette, az akció részeként áprilistól reggel 5 és 6 óra között takarítást is végeznek a Krúdy utcában, hogy a reggel ébredőknek valóban ne kellejen bosszankodniuk az éjszakai élet miatt. Mindemellett már megkezdődtek az egyeztetések a negyed vállalkozóival, hogy járuljanak hozzá ennek a költségeihez- tette hozzá.

Problémalista

A negyed megoldandó problémái között a Rákóczi út és Vas utca sarkánál lévő buszfordulót emelte ki Szilágyi Demeter képviselő. Az önkormányzatnak ugyan nincs döntési joga a kérdésben, de mindent megtesz azért, hogy a probléma mielőbb megoldódjon, hangsúlyozta a képviselő.

Közbiztonsági szempontból a negyed kritikus pontja a Stáhly és Somogyi Béla utca sarka, ahol az ún. „call centerek” vannak. Ezek szabad vállalkozások, a működésükre nincs ráhatása az önkormányzatnak, viszont felkérték a rendőrséget, hogy fokozottan figyelje a környéket.

A Gutenberg téren végre megszűnt a sok gondot okozó szelektív hulladékgyűjtő sziget, megoldandó probléma maradt viszont a gyalogátkelőhely, amelyet a második programban saját beruházásból megvalósít a kerület, illetve a játszótér megépítése és a kutyafuttató megszüntetése.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben