Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi közösségi kertek

Négy telekre lehet pályázni

2013. március 25. hétfő

Paprika, paradicsom, uborka - nemsokára Józsefváros önkormányzati foghíj telkein is megtermelhetők lesznek ezek a zöldségek. A kerület vezetése 4 telket jelölt ki, hármat a Magdolna, egyet pedig a Csarnok negyedben, ahol végre elindulhat a városi-közösségi kertmozgalom.

Magdolna utca 24. és 28, Karácsony Sándor u. 2, Tolnai Lajos u. 23. Ezeken az önkormányzati telkeken nemsokára zöldségek és fűszernövények fognak zöldellni. A kertek kialakítására civil szervezeteknek és egyházaknak hirdetett pályázatot Józsefváros Önkormányzata. A kiírás szerint zöldség- és gyümölcstermesztésre szolgáló kertté kell formálniuk a telkeket, a lombtalanítást és a bekerítést az Önkormányzat vállalta.

A feltételek

A nyertes pályázónak termőföldet, öntözőtartályt és konténert kell biztosítania, valamint a zárt kertbe való bejutás rendjét az ingyenes használóknak. A vetőmagot és a művelési eszközöket alapesetben a használók szerzik be, de vállalhatja a pályázó is. A kiírás mindemellett lehetővé teszi, hogy a szerszámok és egyéb eszközök tárolására egy kisebb tárolót helyezzen ki a pályázó az ingatlanon.

A cél

A kertmozgalmak célja, hogy a városban élők is megtermelhessék maguknak a friss, minőségi élelmiszereket. Közben kialakul egy közösség, és még a városi környezet is zöldebb lesz. A közösségi kertek alapítása több szempontból is jó befektetés az önkormányzatok számára. Egyrészt olcsóbb, mint a parkfenntartás, miközben a közösségi kert javítja a környék mikroklímáját és a környékén növekszik az ingatlanok értéke. Az ilyen kertekben a komposztálás miatt javul a föld minősége és csökken a szemétszállítás mennyisége (mivel a komposztálható hulladék újrafelhasználásra kerül). A közösségi kertek oktatási-nevelési funkciókat látnak el, továbbá hasznos elfoglaltságot adhatnak a munkanélkülieknek, és hozzájárulnak az önellátás és az öngondoskodás kultúrájának megteremtéséhez. Nem beszélve arról, hogy a városi kertekben való foglalatoskodásnak csak kisebbik része telik munkával, míg a fennmaradó időben alkalom nyílik a beszélgetésre, a szomszédsági kapcsolatok kialakítására.

A pályázatokat megtekintheti:

http://old.jozsefvaros.hu/hivatal_palyazatok/civil/140

http://old.jozsefvaros.hu/hivatal_palyazatok/civil/139

http://old.jozsefvaros.hu/hivatal_palyazatok/civil/141

http://old.jozsefvaros.hu/hivatal_palyazatok/civil/142

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben