Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Illegális parkoló a „Névtelen” utcában

Szigorítják a kerületben a közterület-használatot

2013. április 16. kedd

A Szabó Ervin térnél álló parkolóház alatti benzinkút üzemeltetője nem volt szégyenlős. Egyszerűen lefoglalta, kordonnal elzárta és saját parkolójává nyilvánította az úttest szélét. Kit károsítottak meg, és mi a tanulság az egészből?

Évek óta hozzászoktunk a látványhoz. Amikor a Baross utcából az Üllői út felé balra kanyarodtunk, az úttest jobb szélén, egy kordonnal elválasztott, öbölszerű részen, gépkocsik várakoztak. Csúcsidőben akár 8-10 darab is. Bennük „OMV engedély” feliratú, logóval és sorszámmal ellátott, fóliába kötött iromány. A sarokra még egy táblát is kiraktak, amely szerint a leválasztott részen csak OMV-engedély birtokában szabad parkolni. Így ment ez egészen addig, míg a Magyar Nemzet egyik újságírójának kérdezősködését követően a Józsefvárosi Közterület-felügyelet vizsgálódni nem kezdett. Nos, azóta kiderült, hogy jó okkal.

A névtelen utcácska a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, amely nem adott ki közterület-használati hozzájárulást az üzemanyagtöltő állomásnak. Az ott dolgozók sem tudták bemutatni a terület kizárólagos használatára vonatkozó engedélyt a vizsgálódó józsefvárosi közterület-felügyelőknek. Mi több, engedély nélkül helyezték ki a sarkon a „Várakozni tilos” jelzőtábla alá a „Kivéve OMV engedéllyel” feliratú jelzőtáblát is. Ez bizony közúti jelzéssel elkövetett szabálysértésnek minősül, ami miatt máris szabálysértési eljárás indult ellenük. Másrészt a „fiktív OMV parkolási engedélyek készítése, kiadása és felhasználása pedig a magánokirat-hamisítás bűncselekménye elkövetésének megállapítására” alkalmas – olvasható a közterület-felügyelet igazgatójának levelében. Sőt, ha az OMV anyagi ellenszolgáltatás fejében biztosította a fiktív engedélyeket, akkor Bial Csaba igazgató szerint kimerítette a Büntető Törvénykönyv 251. paragrafusában foglalt vesztegetés bűncselekményi tényállását is (amely egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető). Ennek gyanúja miatt már büntető feljelentést is tettek az illetékes nyomozó hatóságnál.

A benzinkút dolgozói azzal, hogy jogosultság nélkül végeztek parkoltatási tevékenységet, a főváros parkolási díjbevételeit csökkentették. Mindezt már múlt időben írhatjuk, mivel a felügyelők felszólítására eltűnt a kordon és a kiegészítő jelzőtábla is, remélhetőleg végleg. Hiszen a közterület-felügyelet nyomatékosan figyelmeztette az OMV Hungária Ásványolaj Kft-t: a továbbiakban kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy „elejét vegyék Józsefváros közterületeinek ilyen módon történő, öncélú, a kerületi polgárok érdekeit is sértő lezárásának”.

korábban a tiltott közösségellenes magatartásokról szóló kerületi rendelet szankcionálta, amelyet azonban az Alkotmánybíróság tavaly novemberi döntése hatályon kívül helyezett. Sára Botond alpolgármester szerint az utóbbi időben több hasonló esettel is találkoztak. Előfordult, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő közterületet a kiadott használati engedély lejártát követően jogellenesen használták egyesek.

A képviselők ezt megelégelve egyhangúlag döntöttek a jogszerűtlen közterület-használat jogkövetkezményeinek mielőbbi kidolgozásáról.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben