Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rend a lelke a kerületnek

Módosult a közterületek használatáról szóló rendelet

2013. április 29. hétfő

Nem érdemes engedély nélkül használni a józsefvárosi közterületeket. Május elsejétől a jogosulatlan használók minimum nyolcszoros, de akár huszonötszörös közterület-használati díjra is kötelezhetők. A kép illusztráció.

Az alapelv egyszerűen megjegyezhető: a közterületet a rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja, de ez a használat nem korlátozhatja mások hasonló jogait. A rendeltetéstől eltérő használat pedig akkor valósul meg, ha a mások általi rendeltetésszerű igénybevételt akadályozza. Minden ilyen, rendeltetéstől eltérő közterület-használathoz az Önkormányzat engedélye szükséges, még akkor is, ha ezért csupán jelképes térítést kell is fizetni (mint például a szórólapterjesztésért), vagy éppen használati díj megfizetése nélkül folytatható (ahogy például a portrérajzolás vagy az utcai zenélés).

A közterület használatára szóló engedélyt általában – kérelemre, vagy többes jelentkezés esetén pályáztatás lefolytatásával – a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság adja ki maximum 3 évre, kivéve a műalkotások, vagy vallási, kulturális, történelmi szimbólumok, emléktáblák esetét, mely a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Bizonyos minősített esetekben közvetlenül a polgármesteré a döntés joga.

Fizetni a rendeletben meghirdetett tarifák szerint kell, általában a használt felületek négyzetméterei és a napok/hónapok szorzatával számolva, ahol a mértékek öt övezetbe való sorolással, differenciáltan kerültek megállapításra. A legdrágább övezet a Baross utcának a Kálvin tér és Szabó Ervin tér közötti szakasza, illetve maga a Szabó Ervin tér.

A szabályozás lényegesebb új elemei

1. Szankcionált jogellenes közterület-használatnak minősül különösen: az engedély nélküli használat, az engedélyezettől eltérő célú használati mód és az engedélyezett mértékeket, alapterületet maghaladó, ún. túlhasználat. Ha az önkormányzat ezzel megbízott munkatársai ezentúl ilyennel találkoznak, túl a jogsértés haladéktalan beszüntettetésén és a 8 napon belül teljesítendő helyreállítási kötelezésen, 8-25-szörös használati díj megfizetését írhatják elő.

2. Ha az építkezési tevékenység okán igénybevett közterületet a munkálatokat követő 5 munkanapon belül az eredeti állapotba hozzák, a közterület-használati díj 30 százaléka visszaigényelhető.

3. A közterületre kitelepülő teraszok esetében a kulisszául szolgáló társasházak (sőt még a közvetetetten érintettek is) ezentúl igényt tarthatnak a teraszoktól befolyt használati díjak 20 százalékára (minden év április 20-áig benyújtott kérelmeik alapján). Mi több: a közterületet parttalanul, az engedélyezett területet és időszakot meghaladóan használó vállalkozások az előbb említett sokszoros használati díjjal lesznek sújthatók. Sőt előfordulhat, hogy soron következő engedélykérelmüket az önkormányzat el fogja utasítani, ugyanis az új rendelkezések értelmében a kérelmet vissza kell utasítani, amennyiben a kérelmező esetében a korábbi időszakokban – a rendeletben körülírt módokon és számosságban – túlhasználatot állapítottak meg.

Ahogy egy legutóbbi állománygyűlésen polgármesterünk a közterület-felügyelet munkatársait a törvény legszigorúbb betartatására bíztatta, úgy a kerületi polgárok is tudatos szerepvállalással bekapcsolódhatnak a visszaélések feltárásába és hatékony kezelésébe. A jogi keretek immár adottá váltak.

B.É.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben