Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Június 4: Nemzeti összetartozás napja

Kocsis Máté: Magyar magyart nem büntethet

2013. június 04. kedd

Három évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnhetett a határon túli magyaroknak, hogy papíron az anyaországhoz tartozzanak – mondta Józsefváros első embere, Kocsis Máté a Nemzeti összetartozás napján. Azóta csak Józsefvárosban több mint kétezren tettek állampolgársági esküt -tette hozzá a polgármester. Józsefváros Önkormányzata a hagyományokhoz híven az Építész Udvarban emlékezett meg a trianoni békediktátum kihirdetésének napjáról.

Kocsis Máté beszédében arra hívta fel az emlékező közönség figyelmét, a baloldali politikai erők mindig azon voltak, hogy megakadályozzák az adminisztratív egyesülést, politikai és belpolitikai kérdést csináltak emberekből, sorsokból, személyes tragédiákból, lelkekből és érzésekből- tette hozzá a polgármester.

Beszédében arra is kitért, a cél nem az, hogy az állampolgársági eskütétel után mindenki, áttelepüljön, hanem, hogy erős és megkérdőjelezhetetlen lelki kapocs jöjjön létre a magyarságukat vállalók és örömmel hirdetők között. Vagyis, hogy senki ne lehessen magyarabb a másik magyarnál- jelentette ki a polgármester.

A polgármester szavai után a 110 éves fennállását ünneplő Kodály Zoltán Férfi Kar hazafias dalokat adott elő az Építészt Udvarban. A rendezvényén végén a megemlékezők mécseseket gyújtottak a Magyar Igazság Kútjánál a Szabó Ervin téren.

Az Országgyűlés 2010-ben a trianoni tragédiára emlékezve a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, kifejezve és megerősítve, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság és a magyarok önazonosságának meghatározó eleme.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben