Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyári gyermekétkeztetés kormányzati segítséggel

Naponta 234 gyermek nyári étkeztetéséről gondoskodik Józsefváros

2013. július 22. hétfő

A nyári szünidőben sok családnak jelent gondot, hogy a gyerekek étkeztetését megoldják. Ehhez nyújt segítséget a kormány és az önkormányzat - jelentette ki Kocsis Máté Józsefváros polgármestere az Orczy Parkban.

Az idei évben a kormány szociális gyermekétkeztetési programjában közel 1200 településen, összesen 110 ezer rászoruló gyermeknek biztosítanak naponta egyszer meleg ételt a nyári szünet ideje alatt – mondta Kocsis Máté. Ezzel összefüggésben tájékoztatott arról is, hogy idén 2,4 milliárd forintot különített el a kabinet erre a célra. Összehasonlításként közölte, hogy 2005-ben ez az összeg 300 millió forint volt és mintegy 70 ezer gyerek étkeztetését fedezte.

A szociális gyermekétkeztetés rendszere az elmúlt három évben két szempontból alakult át – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus. Kifejtette: egyrészt a kormányzati támogatást a leghátrányosabb helyzetű települések legrászorultabb családjai vehetik igénybe. Ez azt jelenti, hogy a helyi, települési önkormányzatok ismereteit is figyelembe veszi a rendszer – fűzte hozzá. Kocsis Máté másik jelentős változtatásként azt említette, hogy ösztönzik a hazai kistermelőktől származó élelmiszerek felhasználását is.

Józsefvárosban a kormányzati programnak köszönhetően 234 gyermek nyári étkeztetéséről tud gondoskodni az önkormányzat – közölte, hozzátéve, az önkormányzat azt is vállalta, hogy a nyári szünetben 50 napon keresztül étkezteti a józsefvárosi gyerekeket, amihez 5 millió forintot nyertek, melyből 12 ezer adag ételt osztanak ki.

A polgármester tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzat azt is vállalta, hogy szabadidős programokkal egészíti ki az étkeztetést, ami a kerületi szülőknek óriási segítséget jelent. Hozzátette: a kerület által szervezett programokon tízórait és uzsonnát is biztosítanak – amit a kerület önerőből finanszíroz -, így a napi háromszori étkeztetés megoldott.

 

Kormányzati akciók a családok életkörülményeinek javításáért

Az Erzsébet programról szólva Józsefváros polgármestere elmondta, hogy abban idén 73 ezer gyermek vesz részt. Továbbá megemlítette azt is, hogy idén szeptembertől a kormány felmenő rendszerben az általános iskolákban ingyenesen biztosítja a tankönyveket. Szólt arról is, hogy tavaly 830 ezer szülő 144 milliárd forint adókedvezményt vett igénybe. A családi adókedvezményt figyelembe véve 2011-ben 5,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi összeget – jegyezte meg.

"A fenti példákból is jól látszik, hogy a kormány - a lehetőségeihez mérten -, az önkormányzatokkal karöltve mindent megtesz a gyermekek és a családok megélhetésének könnyítéséért" – hangsúlyozta Kocsis Máté.

Forrás: fidesz.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben