Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Október 6. a magyar nemzet gyásznapja

Kocsis Máté: Ma a bankok és a multik akarnak igába kényszeríteni minket

2013. október 06. vasárnap

Ma mással csatázunk: bankárokkal, multikkal és gazdasági érdekkörökkel, most ők veszélyeztetik a függetlenségünket, most ők akarnak igába kényszeríteni minket – mondta Kocsis Máté az Aradi vértanúk kivégzésének 164. évfordulóján a Kossuth Mauzóleum előtt, a Nemzeti Sírkertben. A megemlékezésen Józsefváros polgármestere hozzátette: itt az ideje, hogy véget vessünk annak, hogy ők nyerészkednek a magyar családokon.

Azt akarják, hogy erőnkön felül mi fizessük az ő profitjukat, azt akarják, hogy gazdaságilag tegyenek minket visszafordíthatatlanul függővé - hangsúlyozta a kerület első embere, Kocsis Máté a Nemzeti Sírkertben rendezett megemlékezésen.

A magyar szabadságharcra utalva a polgármester ünnepi beszédében hozzátette: szabadságharc ez is, de a fegyver a kezünkben a törvény, a rendeletek, a diplomácia, a nemzeti önvédelem hite és az elszánt akarat a magyar emberek függetlensége és terhei csökkentése mellett. Kocsis Máté aláhúzta: Magyarországon kívül kevés európai ország mondhatja el magáról, hogy erősödik, illetve hogy többen megoldásait is követik.

A megemlékezőkhöz szólva a polgármester jelezte: ebben az országban mindenkinek van feladata, ezért akik azt gondolják, hogy túl nagy árat kell fizetniük ezért a gazdasági függetlenségért, azok gondoljanak az Aradi tizenháromra és Batthyányra, az ő bátorságukra és hazaszeretetükre, illetve arra, hogy ők vajon hogyan cselekedtek volna, ha csak ennyi kockázatot kellett volna vállalniuk.

Zila Péter, református lelkész beszédében utalt a hazaszeretet mellett a tábornokok erős Isten hitére. Felhívta az ünneplők figyelmét arra, hogy az aradi vértanúk nem voltak olyan elkényeztetettek, mint a mai ember. Ők a próbát nem megúszni akarták, nem elkerülni akarták a kihívásokat, hanem ezekben hittel akartak győzni. Beszéde végeztével közös fohászra hívta az egybegyűlteket. Majd az emlékezők közösen elénekelték a Szózatot.

Az ünnepi megemlékezésen Benkő Péter Jászai Mari-díjas színművész, Kurkó József előadóművész, a Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei, illetve a Vajda Péter Ének-zenei Általános Iskola diákjai közreműködtek. 

Az ünnepség záróakkordjaként koszorúval tisztelgett a kivégzettek előtt Józsefváros önkormányzata nevében, Kocsis Máté polgármester és Sántha Péterné alpolgármester, fejet hajtott Dr. Vas Imre országgyűlési képviselő is. A kerületi pártok és civil szervezetek is lerótták kegyeletüket a Kossuth Mauzóleumnál.

A mauzóleum kivételesen nyitva tartott, így a megemlékezők belülről is megcsodálhatták a sírboltot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben