Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kétszer ad, ki gyorsan ad

Önkormányzati segítség a hitelcsapdába került családoknak

2013. október 17. csütörtök

Józsefváros állította össze az első olyan önkormányzati mentőcsomagot, amely szociális alapon nyújt segítséget az eladósodott devizahiteles családoknak. A nyár folyamán kiírt önkormányzati bérlakáspályázaton négy családnak sikerült lakáshoz jutnia, de a pályázatot megismétlik, méghozzá könnyített feltételekkel.

Az augusztus 26-án lezárult bérlakáspályázaton azok a józsefvárosi lakosok vehettek részt, akiknek az ingatlanjukra vonatkozó devizaalapú kölcsönszerződést a bank felmondta, s emiatt végrehajtás alatt áll a lakásuk. A pályázóknak kerületünk 20 darab önkormányzati bérlakást hirdetett meg azzal, hogy a nyertesek egyéves határozott időtartamra köthetnek bérleti szerződést, mely legfeljebb öt évre meghosszabbítható. Az ingatlant a beköltöző hat hónapon belül köteles saját költségére felújítani. A felajánlott, legalább komfortos (néhány esetben összkomfortos), általában egy, maximum 2-3 szobás bérlakások alapterülete 25-től 80 négyzetméterig terjed.  A meghirdetett húsz lakásból tizenegyre jelentkeztek, de mindössze hét pályázat lett érvényes, tizenöt pedig érvénytelen.

Végül is négy családnak sikerült az általuk kiválasztott bérlakásra jogosultságot szerezve otthonra találnia. Ezek közül kettő a Vajdahunyad utcában, egy a Karácsony Sándor, egy pedig a Dankó utcában van. A nyertesekkel a Kisfalu Kft. november végéig köti meg a bérleti szerződést.

Sára Botond alpolgármester elmondta, hogy a felújítási kötelezettség nem jelentett akadályt a pályázatok benyújtásában. A cél a családok egybentartása, ezért többen is jelezték, hogy családi összefogással, a saját igényeiknek megfelelően szeretnék felújítani új otthonukat. Az alpolgármester szerint a pályázatok többsége azért lett érvénytelen, mert a jelentkezők nem tudták igazolni, hogy nincs adótartozásuk. Ez pedig túl szigorú előfeltétel, hiszen a kilátástalan helyzetbe került adósok többfelé is tartoznak. Egy szociális bérlakás a maga alacsonyabb rezsijével a tartozások felszámolásában is képes őket segíteni, miközben eleve a munkahelyüket sem veszítik el, ha nem válnak hajléktalanná.

Mindezeket mérlegelve a kerületvezetés úgy döntött: a lehető legrövidebb időn belül újra kiírják a pályázatot a fennmaradó 16 lakás vonatkozásában, azzal a módosítással, hogy a devizahiteleseknek nem kell igazolást becsatolniuk az adóhatóságtól.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben