Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük

Újabb két józsefvárosi pedagógus lett Rátz Tanár Úr Életműdíjas

2013. december 05. csütörtök

Két józsefvárosi iskola pedagógust is Rátz Tanár Úr Életműdíjjal tüntettek ki. Horváth Gábor a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium fizikatanára, valamint Dr. Lénárd Gábor az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskola biológiatanára a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében vette át elismerését.

 „Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük...” – így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. Amikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, kevés szó esik tanáraikról. Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott alapítvány ezzel a díjjal járul hozzá a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez.

A személyenként 1,2 millió forintos Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak ítélik oda, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. A 8 díjazott között idén két józsefvárosi iskolában dolgozó tanár is volt. Horváth Gábor a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium fizikatanára, valamint Dr. Lénárd Gábor az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskola biológiatanára.

Horváth Gábor 1977-től a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fizika tanára, 1982-től vezetőtanár és a fizika munkaközösség vezetője. 1977 óta több mint 100 tanítványa végzett az OKTV első tíz helyezettje között, közülük 11 az első helyen. 35 diákja szerzett érmet vagy dicséretet a nemzetközi fizikai diákolimpiákon, ebből heten aranyéremmel tértek haza. Elsőrendű feladatának tekinti a természettudományos gondolkodásmód kialakítását, a természet jelenségeinek megismerhetőségére, törvényeinek tiszteletére való nevelést. 1988-ban Kiváló Munkáért kitüntetést, 2002-ben Szilárd Leó tanári Delfin-díjat kapott, 1999-ben Ericsson-díjjal, 2002-ben Németh László-díjjal tüntették ki.

Dr. Lénárd Gábor 1960-as években kezdte tanári pályáját. 1979-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort Ágoston gyakorlóiskolájába került, ahol később biológus vezetőtanár, majd intézményvezető lett.  Munkáját mindig az igényesség, a saját magával szemben támasztott maximalizmus jellemezte. Tanítványainak nem csupán kimagasló szaktárgyi tudásával, hanem emberi értékrendszerével is utat mutat, sokuknak követendő példát jelent. Lénárd Gábor sikeres biológia tankönyv-sorozata meghatározó a középiskolai biológiaoktatásban. Munkásságát 2006-ban Érdemes tankönyvíró-díjjal jutalmazták. Az 1980-as évektől évtizedeken át szervezte a biológia tanári ankétokat a Magyar Biológiai Társaság Didaktikai Szakosztályának vezetőjeként. Tudományos, szakmai munkája, emberi tulajdonságai alapján méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíj elnyerésére.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben