Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szomszédsági fórum a Magdolna Negyed megújulásáról

Kálvária és ,,FiDo” tér

2014. február 03. hétfő

Ősszel indult útjára a Kesztyűgyárban az a fél éven át tartó szomszédsági fórumsorozat, melynek során a városrész lakói részletesebben megismerhetik a Magdolna Negyed Program harmadik szakaszának fejlesztési terveit, és megoszthatják javaslataikat a városvezetőkkel és a tervezőkkel. A január 29-én tartott negyedik találkozón a Fiumei út és a Dobozi utca közötti tér, a külső Magdolna utca rehabilitációja, illetve a Kálvária tér megújítása volt az aktuális téma.

A lakókat Balogh István Szilveszter önkormányzati képviselő, Alföldi György programvezető, Turóczi Tímea, a városfejlesztési iroda munkatársa, valamint a két tér új arculatának megtervezésével megbízott építészcsapatok képviselői tájékoztatták arról, hogy milyen változások várhatóak. A tavalyi előzetes fórumokon elhangzott ötleteket is figyelembe vevő tervek szerint olyan közterek kialakítása veszi kezdetét már kora tavasszal, amelyek a nyár közepére készülhetnek el, és mind látványukban, mind pedig hasznosságukat tekintve igen sokféle igényt kielégítenek majd. Ahogy Balogh István fogalmazott: egyszerre kívánták emelni az itt élők életszínvonalát, hogy magukénak érezzék és minden probléma nélkül használhassák a környezetüket, ugyanakkor megoldani a helyi társadalmat feszítő problémákat, és megújítani egy környezetet, amely rég megérett már erre.

A Magdolna utcában nem lesz forgalmi változás, a járda és az úttest viszont új burkolatot kap, és megjavul a közvilágítás is.

A Kálvária térnek a Baross utca által kettészelt mindkét részén megújulnak a zöldterületek, az öntözőberendezés, és korszerű térbútorokat helyeznek ki.  A kisebbik, északi részen megépül egy kettős funkciójú „információs pont”, amely helyet ad a parkfenntartási helyiségnek, másrészt alkalmas önkormányzati és nonprofit szervezetek által szervezett kisebb rendezvényekre is.  A Kálvária tér déli felének keleti része összefüggő zöldfelület lesz, magas kerítéssel, ezen belül külön kerítéssel elzárt játszótérrel. Az éjszakára zárható térrészen, a játszótér mellett kialakítanak egy két szintes pavilont, illemhellyel, pelenkázóval, zárható raktárral. Ennek nagy méretű előteteje alatt eső esetén foglalkozások is tarthatók. Előtte ivókutat helyeznek el. A szökőkutat felújítják. A déli térrész nyugati fele nyitott rendezvénytér lesz, szintkülönbséggel, ülőlehetőségekkel, színpaddal. Ez a rész bazaltbeton burkolatával vizuálisan kapcsolódik a tér északi feléhez.  Mind az északi, mind a déli térrészen lesz egy-egy alacsony kerítéssel elválasztott kutyafuttató.

A FiDo tér lepusztult, funkciótlan grund-jellege megszűnik, és nagyrészt parkosítva lesz, automatikus öntözőrendszerrel, jelentős fásítással. A sétányok térkőburkolatot kapnak, egységes arculat jelenik meg az új közvilágításon és utcabútorokon. A tér közepén megépül egy szabadidős közösségi programoknak helyet adó létesítmény, vizesblokkal, tetején gördeszkapályával.  Az épülethez kapcsolódik a murvával borított központi tér, padokkal, fitneszgépekkel, óriássakkal.  Sportpályák is lesznek korszerű öntöttgumi burkolattal, acélszerkezetű labdafogóhálóval, lelátószerű padsorral. A létesítmény naponta 8-tól 20 óráig lesz nyitva, és az önkormányzat családsegítő szolgálata fogja üzemeltetni. A 16 év feletti fiatalok mozgásigényének levezetésére szánják, ahogyan az ő szociális problémáik kezelésére jelennek meg a házban a szociális munkások is, de bevonják a helyi civil szervezeket is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben