Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ingyenes és igényes

2014-ben is lesz fesztivál a Palotanegyedben

2014. február 07. péntek

Idén is garantált lesz a kulturált nyári szórakozás a józsefvárosiak számára. A kerület történelmi belvárosának egyre szépülő közterein elsősorban az itt élő művészek és a helyi intézmények mutatkoznak be, de a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont a műfajok széles skáláján, számtalan más programmal is kedveskedik majd kicsiknek és nagyoknak három hónapon át.

A tavalyi nyár 250 programot magába foglaló rendezvénysorozata nemcsak a szűken vett Palotanegyed, de egész Józsefváros, sőt a környező kerületek lakóit, továbbá rengeteg turistát is idevonzott. „Szinte minden napszakra esett valamilyen apró történés, amely életet vitt a negyedbe, és ez volt az egyik célunk – mondja Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője. – Másrészt el tudunk indulni abba az irányba, hogy kulturális-szabadidős programokat (is) szervező helyi intézmények, egyesületek, civil szerveződések számára közös platformot, bemutatkozási lehetőséget teremtsünk. Ennek lett azután természetes folytatása a decemberi adventi fesztiválunk.”

A hasonló programoknak is köszönhető, hogy a Palotanegyed fogalommá és egyre ismertebbé kezd válni. „Az emberek tudják, hogy a Nemzeti Múzeum környékéről van szó, egyre többen fedezik fel a környék építészeti és egyéb értékeit. És mivel hangsúlyozzuk, hogy mindez Józsefvárosban van, egyúttal a kerület presztízsét is emeli” – teszi hozzá a képviselő, aki a nyári fesztivál szervezésének egyik gazdája.

A tavalyi programsorozatban a cigányzene egyértelmű sikertörténet volt. Voltak, akik csak ezért jöttek ide, ugyanis az utóbbi időben ez műfaj kicsit kikopott a köztudatból, és itt most újra reflektorfénybe került. Szilágyi képviselő azt is tudja, hogy nem mindenkinek tetszik például a közterületi zenélés, de a helybéliek inkább élvezték. „Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett azért is, hogy milyen jó volt a gyerekekkel elmenni valamilyen programra a szünidőben.” Mindenesetre a jövőben igyekeznek még inkább tekintettel lenni az itt élőkre.

Idei tervek

A programok gerincét idén is a józsefvárosi művészek, illetve a helyi intézmények, egyesületek adják. A szervező Józsefvárosi Galériánál jelentkezhetnek azok az intézmények, amelyek nívós programokkal kapcsolódnának be a rendezvénysorozatba. A szervezésből idén is kiveszi részét a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Horánszky utcai H13 központ, amely egyúttal az egyik rendezvényhelyszín is lesz. A tavalyi rendezvények 15 helyszínét szeretnék megtartani, sőt Szilágyi Demeter a számukat is növelné. Elsősorban a Pollack Mihály térrel, ahol februárban már lesz egy halfesztivál, de más helyszínek ajánlatait is várják.

„Közben maga a negyed is tovább szépül, bár a közterületekre most kevesebbet tudunk fordítani – teszi hozzá a képviselő. – Mivel az Európa Belvárosa 2. programunkra kevesebb pénzt nyertünk a fővárostól, úgy döntöttünk, hogy elsősorban a társasházak újuljanak meg. Látványos lesz viszont a Gutenberg tér környezetének fizikai megújítása. Ez a terület – a Bródy Sándor utcába benyúlva, egészen a Vas utcáig – térkővel lesz kiemelve.” És éppen most fejeződött be a Reviczky utca felújítása, ami a nyári fesztivál legfontosabb rendezvényhelyszíneinek könnyebb megközelítését is lehetővé teszi.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben