Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Élő örökségünk

Matyók Józsefvárosban

2014. február 11. kedd

A faggyal dacolva február elsején virágba borult a Kossuth Klub. A matyó népművészet és a híres virágmotívumok mutatkoztak be a józsefvárosi „Élő örökségünk” programsorozat részeként. A nap során kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, vásárral, matyó ínyencségekkel, este pedig egy fergeteges hangulatú gálaműsorral várták az érdeklődőket a szervezők.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a TIT Kossuth Klub Egyesület közös rendezésében, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával útjára indított Élő örökségünk programsorozat célja, hogy elhozza a ma is élő népművészeti hagyományokat a fővárosba. Hagyomány és modernség fonódott össze egymással a 2012 decemberében az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára, 2013-ban pedig a hungarikumok közé beválasztott matyó népművészet bemutatkozásakor is. A látogatók megcsodálhatták a matyó népviseletet és Hrivnák Tünde divattervező matyó motívumokkal díszített ruhakölteményeit, kedvükre válogathattak a virágmotívumokkal ékesített terítők, tűpárnák, blúzok és könyvjelzők, a kézzel festett tükrök, sámlik, ajtódíszek és dobozkák, illetve egy matyó mintás ékszerkollekció darabjai közül. Aki kedvet kapott, nemcsak azt csodálhatta meg, hogyan alkotnak a hímző és bútorfestő mesterek, de részt is vehetett „Mindenki matyó terítőjének” elkészítésében.

Az esti gálaműsor előtt a házigazda, Józsefváros nevében Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy vidék és város mind kulturális, mind gazdasági értelemben szervesen összekapcsolódik egymással. Ezért igyekszik az önkormányzat a magyar népi hagyományokat erősíteni és bemutatni itt a kerületben is, ezért biztosítanak a vidéki termelőknek árusítási lehetőséget a termelői piacon. Emlékeztetett arra is, hogy ez a városrész hosszú ideig méltatlanul a szellemi és kulturális züllesztés áldozata volt. „Egyik legfontosabb feladatunk és célunk az, hogy régi fényébe helyezzük vissza Józsefvárost és annak részeként a Palotanegyedet”– mondta a képviselő.

A három bemutatkozó matyó település nevében Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere kiemelte, hogy ezek a települések nagyon sokat tesznek azért, hogy a matyó kultúra ne csak a múzeumok vitrinjeiben, hanem aktívan is fennmaradjon, és büszkék rá, hogy ez a hagyomány ma is része a matyók mindennapi életének. A tüzes magyar virtustól fűtött gálaműsorban a Fix-Stimm zenekar által kísért Matyó Néptáncegyüttes és a három település (Szentistván, Tard és Mezőkövesd) lakóiból alakult dalkör produkcióját láthattuk-hallhattuk. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben