Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

II. Budapesti Halfesztivál a Palotanegyedben

Különdíjas a Hatósági-, és a Vagyongazdálkodási Ügyosztály főzőcsapata

2014. február 17. hétfő

A kárász volt a főszereplő a II. Budapesti Halfesztiválon, melyet február 13-16. között rendeztek meg a Nemzeti Múzeum kertjében és a Pollack Mihály téren. Csaknem 50 magyar halfajt mutattak be, és több száz magyar illetve nemzetközi halételt – egyebek mellett halászleveket, sült halakat, lazacot, garnélarákot és homárt - kóstolhattak meg a látogatók. Már az első napon óriási volt az érdeklődés. Szombaton jó hangulatú halászléfőző versenyt tartottak, a számos induló között a Hatósági-, és a Vagyongazdálkodási Ügyosztály csapata egyaránt különdíjat érdemelt ki.

Ragyogó napsütés, tavaszias időjárás fogadta a nyitónapon a látogatókat. A rendezvény sikerét fémjelzi, hogy a Múzeumkert már a megnyitó utáni órákban megtelt, és százak falatoztak a jó időben. Az ország számos pontjáról érkeztek árusok, hogy megkóstoltassák az ő receptjük szerint készült halételeket, specialitásokat, halászleveket. Érdekes színfolt volt a szegediek 1500 literes kondérja, benne halászlevük rotyogott, – az ott kígyózó hosszú sorból megítélve – ez lehetett a nap egyik slágere. Az ínycsiklandó halételekért persze máshol is nagy volt az érdeklődés, igaz, ebben közrejátszhatott az is, hogy a szórólapok hátuljáról kivágott kuponokkal egyes halételekhez fél áron lehetett hozzá jutni. Szinte minden második ember kezében láttunk ilyen jegyeket.

Csaknem 50 halfajtát kínáltak a fesztiválon

A fesztivál főszereplője az idén a kárász és az ebből készült ételek voltak, de sütöttek keszeget, készült paprikás harcsából, és a különféle ételek alapanyagai között megtaláltuk a menyhalat, a pontyot, a csukát, a kárászt, az amurt, a süllőt és a busát is. Sokan itt kóstolták meg először a halból készült kolbászt, sonkát, töpörtyűt, de még a brassóit is. Akik igazi különlegességre vágytak, lazacot, pisztrángot, garnélarákot vagy osztrigát is ehettek, de kínáltak homárt is, utóbbit friss salátaágyon.

A VIII. kerület rendőrkapitánya, amint halászlevet főz

A fesztivál harmadik napján, szombaton 10 órától halászléfőző versenyt rendeztek a Pollack Mihály téren. Józsefváros számos csapattal képviseltette magát az eseményen.

Így készült a józsefvárosi polgárőrök korhely halászleve

A Józsefvárosi Önkormányzat, ezen belül a Hatósági Ügyosztály és a Vagyongazdálkodási Ügyosztály is indított versenyezőket, ringbe szállt a Józsefvárosi Polgárőrség, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság és a Kesztyűgyár Közösségi Ház csapata is.

A Kesztyűgyár Közösségi Ház csapata balatoni halászlevet készített 

A jó hangulatú vetélkedőn a polgárőrök 5 fős csapata korhely halászlevet főzött, miközben 20-25 társuk szurkolt nekik. A Kesztyűgyár ugyancsak 5 fős csapata balatoni halászlevet készített, pontyból, busából és kisebb testű balatoni halakból.

Gabi és társai különdíjasok lettek

A Hatósági Ügyosztály „Gabi és társai” néven indított csapatot, a Dr. Kovács Gabriella, Dr. Kóródi Éva, Dr. Szabó Kata Karolina, Bodnár Éva, Bétánné Szabó Anikó alkotta együttes szakácsa, Péntek Szabolcs 5 kg pontyból főzött halászlevet „hatósági módra”. Hogy ez pontosan hogyan készül, még nekünk sem árulták el, annyi azonban bizonyos, hogy a nagy kondérral készült halleves az utolsó cseppig elfogyott! A versenyzők az egyik különdíjat - emlékplakettet és díszórát – vihették haza. 

A Vagyongazdálkodási Ügyosztály is különdíjas lett

Már a fesztivál eslő napján is sokan voltak a Múzeumkertben

Magyarországon az évi halfogyasztás 4 kg/fő, ami Európai átlagban igen alacsonynak számít. A halfesztivál rendezőinek célja a halfogyasztás ösztönzése, kultúrájának népszerűsítése volt. A Múzeumkertben ez a szándék tökéletesen sikerült.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben