Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bővülnek a parkolási övezetek

A bejelentett lakosoknak ingyenes

2014. március 18. kedd

Lakossági fórumot tartott a kerületi parkolásról Józsefváros Önkormányzata, melyen Egry Attila alpolgármester, dr. Mészár Erika aljegyző és Biál Csaba, a józsefvárosi parkolási társaság vezetője válaszolt a lakossági kérdésekre. A jó hangulatú fórumon Egry Attila értékelése szerint nagyon pozitív kérdések hangzottak el.

Józsefváros képviselő-testülete április 16-án dönt a kerületi díjfizető parkolási övezetek bővítéséről. Ennek során 3227 férőhellyel bővül a kerületi díjfizető zóna. A pakolásba bevont új övezet, a Csarnok, a Magdolna, a Losonci és az Orczy negyed egyes területei. Az itt élő józsefvárosi lakosok azonban ingyen parkolhatnak a kerületben, az idei bővítéssel együtt már csaknem 7500 férőhelyen. A bővítéssel az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a kerületben szűnjön meg a P+R parkolás, és az itt lakóknak legyen elegendő parkolóhelyük. A mostanra elkészült józsefvárosi parkolási tájékoztató füzetben az érintett autótulajdonosok a parkolás bővítéssel kapcsolatos valamennyi információhoz hozzájuthatnak.

A fórumon egy vállalkozó a gazdálkodási várakozási hozzájárulás kedvezményéről érdeklődött. Egry Attila alpolgármester elmondta, a Fővárosi Közgyűlés rendelkezése szerint maximum 50% lehet a kedvezmény gazdasági társaságoknak, Józsefváros Önkormányzata is a maximumot engedélyezi. Utalt arra, hogy a József körúttól befelé, ahol például 440 Ft a parkolás, 220 Ft a kedvezmény óránként, ami már jelentős tétel. Hozzátette: a kedvezmény bővítésével kapcsolatban megkeresik a fővárost.

Egy gépkocsi tulajdonos arról kért információt, az ingyenes parkolást biztosító matricák igénylőlapját miért nem küldték el a gépjárműadó csekkel együtt? Dr. Mészár Erika aljegyző abszolút jogosnak tartva a felvetést elmondta: ennek jogszabályi oka van, az egyik az adótitok. Az adóügyi iroda nem adhatja át az adatokat a parkolási intézménynek, másrészt a matrica kiadása kérelemre indul. Egy albérlő, aki az új fizető zónában lakik, azt tudakolta, hogyan mentesülhet a díjfizetés alól. Dr. Mészár Erika aljegyző válaszában elmondta, a fővárosi közgyűlés rendelete egyértelműen fogalmaz, két feltételnek együttesen kell érvényesülnie. A kérelmezőnek VIII. kerületi állandó bejelentett lakóhellyel kell rendelkeznie, továbbá itt kell fizetnie gépjárműve után az adót.

Biál Csaba, a parkolási társaság vezetője elmondta, az április 16-i képviselő-testületi ülésen javasolják, hogy aki az Orczy úton belül lakik, például a Kőris utcában, jogosult legyen a lakossági várakozási hozzájárulás kiváltására.

Egry Attila alpolgármester a parkoló övezet bővítéséről szólva elmondta, erről április 16-án dönt a képviselő-testület, a határozat 17-én lép életbe. Az ezt követő 2 hetes türelmi időszak alatt, ha valaki nem vesz jegyet, nem kap büntetést, csak egy tájékoztató lapot. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben