Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Társasházi fórum a H13-ban

Megduplázzák a rezsimegtakarítást

2014. március 28. péntek

Társasházi közös képviselőknek tartottak fórumot a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban március 26-án. Az eseményen dr. Sára Botond és Egry Attila alpolgármesterek ismertették a rezsicsökkentéshez kapcsolódó felújítási programot, és válaszoltak a kérdésekre. A rendezvényen Sántha Péterné alpolgármester, Dudás Istvánné önkormányzati képviselő és dr. Vas Imre országgyűlési képviselő is részt vett.

Sára Botond alpolgármester az önkormányzatok adósságáról szólva elmondta: a tartozás az előző – Gyurcsány és Bajnai – kormányok alatt, 2005 és 2010 között a négyszeresére, 1300 milliárd forintra nőtt. Idén a magyar állam az önkormányzatok teljes adósságát átvállalta. Hangsúlyozta, Józsefváros 500-600 millió forintot törlesztett évente, ezt a felszabaduló összeget szeretnék a következő 5 évben bérház és társasház felújításra fordítani. Szólt arról is, idén kisebb felújításokra írnak ki pályázatot, azoknak a társasházaknak, amelyek a rezsicsökkentéssel megtakarított közös forintjaikat egy felújítási alapba gyűjtik, ehhez az önkormányzat ugyanannyi támogatást ad, mint a félretett összeg.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet, az önkormányzat javaslata alapján már folyamatban van a lakástörvény módosítása, a szaktárca jóváhagyta és beterjesztette a kormány elé, a következő ciklusban tárgyalhatja az országgyűlés. A javaslatban az is szerepel, ha a többi lakótárs életét tönkreteszi egy renitens bérlő, nem kell megvárni a bírósági kiürítési pert, illetve a végrehajtó procedúráját, mert a jegyző – közigazgatási eljárás keretében – 60 nap alatt végrehajthatja a kilakoltatást. Sára Botond arra kérte a résztvevőket, hogy azokat a problémákat, kérdéseket, amelyek most nem hangzottak el, küldjék el neki írásban, ezt feldolgozva az önkormányzat látni fogja, hol tud segíteni, és milyen módon kell a saját szabályozását módosítani. Az alpolgármester a közös képviselőktől azt kérte, minél több véleményt, észrevételt juttassanak el hozzá, mert így tudnak javaslatot tenni a társasházi törvény módosítására a szakminisztériumnál.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben