Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Budapest100

Jubiláló józsefvárosi épületek

2014. április 24. csütörtök

A hétvégén tartják a Budapest100 elnevezésű, a főváros százéves épületeinek köszöntésére szervezett programsorozatot. Az önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program elindítója az Országos Sajtó és Audiovizuális Archívum, projektgazdája a Kortárs Építészeti Központ. Józsefvárosban április 26-27-én nyílnak meg a születésnapos épületek ajtajai: öt lakóépület és egy iskola várja az érdeklődőket kiállítással, háztörténeti sétával és mesefilm vetítéssel.

olyan városi civil ünnep, amely nem csak a műemlékekről szól. A program odafigyel a rejtett építészeti értékekre és az épített környezetre is. Emellett célja, hogy a képzett önkéntesekkel megvalósuló civil városi ünnep közelebb hozza egymáshoz az embereket. Józsefvárosban az idén az alábbi épületek ünneplik 100. születésnapjukat:

Baross u. 100. lakóház

Mátyás tér 9. lakóház

Práter utca 29/b lakóház

Vajda Péter utca 25-31. általános iskola

Víg u. 18. lakóház

Teleki tér 1-2. lakóház

Programok:

A Baross u. 100. szám alatti lakóházban április 26-án és 27-én 10 órától és 14 órától lakáskiállítás, este 20 órától mesefilm vetítés várja az odalátogatót. Utóbbi programot az idén 100 éves diafilm tiszteletére rendezik. A ház egyik lakója, Nagy Gergely szeretettel vár mindenkit a III. emelet 17-es lakásában, amelynek berendezését a nosztalgiázó eklektika jellemzi, öreg bútorok keverednek értéktelen újabbakkal. Kapucsengő: 28.

A Mátyás tér 9-ben található lakóépületben április 26-án és 27-én 10 órától, 13 órától továbbá 15 órától a házat bemutató sétát tartanak „A Mátyás tér 9. rejtélyei” címmel. A háztörténeti felfedező túrát a ház egyik lakója, Balogh Steffl István vezeti, aki a programot az építésztörténet iránt érdeklődőknek különösen ajánlja.

A Práter u. 29/b alatt április 26-án és 27-én 11 és 16 óra között az épület történetéről beszélgethetnek a lakókkal az odalátogatók, és ugyanebben a témában kiállítást tekinthetnek meg. A gyereksarokban a kisebbek újraszínezhetik a ház homlokzatát – persze csak papíron. Mindkét napon 14 órától a ház és a környék történetéről kisfilmet vetítenek, amelyet az itt lakók és egyetemisták készítettek.

A Vajda Péter utca 25-31. szám alatti Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában csak szombaton tartanak rendezvényeket, ám igen gazdag a program. 10 órától a Józsefvárosi Zeneiskola és a Vajdások hangszeres koncertje hallható, ugyancsak 10-től az iskola életéről és a híres tanítványokról készült kiállítás tekinthető meg, a napközis udvaron pedig gyereksarok, rajz, aszfaltrajz és kifestő várja a kisebbeket. 12 órától az iskola énekkara koncertezik, a délután folyamán pedig többször épülettörténeti sétákat tartanak.

A Víg utca 18-ban április 26-án és 27-én 10 és 16 óra között „Mérföldkövek 1914-1956” címmel kiállítás várja a látogatókat. A tárlat a ház és környéke több mint negyven évének történetét járja körül a tervezéstől kezdve a második világháborún át egészen az 1956-os eseményekig.

Teleki tér 1-2. szám alatt a Teleki tér legnagyobb lakóházában április 27-én 10 órától múltidéző kávéházi hangulattal, háztörténeti sétával és kiállítással várják a látogatókat. Egy izgalmas - a pincétől a lenyűgöző kilátást nyújtó tetőre vezető séta után - egy olyan kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, amelyeket a ház önkéntesei régi és új tervrajzokból, fotókból és életképekből állítottak össze.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben