Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megnyitott az új Teleki téri piac

Rendezett környezet, olcsó árak

2014. május 09. péntek

Józsefváros önkormányzata kizárólag saját forrásból építette fel az új Teleki téri piacot, ahol immár igényes környezetben és megfizethető árakon vásárolhatnak a kerület polgárai és az idelátogatók. A piac újranyitásával véghezvittük azt, amit előttünk sokan nem tudtak megcsinálni. A vásártér környezete is megújul, hiszen elkezdődött a Teleki tér felújítása is, számos ház újult meg, és az itt lakók tervei alapján szépül meg a park is – fogalmazott Kocsis Máté polgármester a megnyitón.

Fülbemászó cigánymuzsikával várták a Teleki téri piac újranyitásának ünnepségén az érdeklődőket, minden vásárló megállt egy percre, és mosollyal arcán hallgatta a zenét. A megnyitón megjelentek a józsefvárosi képviselő-testület tagjai is.

Bűntanya helyett modern vásártér

A híres Teleki téri élelmiszerpiac 60 éve működik, de 2010-re eljutott oda, hogy egy leromlott állapotú bűntanyává vált. A most megnyitott piac elődje 1950-ben épült, de azóta semmilyen jelentős fejlesztés, felújítás nem történt a területén. Műszaki állapota sem a kor változó elvárásainak, sem a törvényi előírásoknak nem felelt meg, a bűnözés melegágya volt. A régi piac épületeinek bontása 2011 nyarán kezdődött, azóta felépült a LIDL, 8 társasház újult meg a téren, tavaly áprilisban pedig megkezdődött az új piac építése, ami 387 nap alatt került tető alá. A Teleki tér parkjának megújulása pedig augusztus végére befejeződik, így elmondható, hogy három év alatt több minden történt a téren, mint az azt megelőző harmincban.

„Józsefváros vezetése 2010-ben döntött úgy, hogy megújítja a hatvanéves piacot. A megújítás nem is jó szó, hiszen a régit teljesen eltüntettük, és egy újat építettünk a helyébe” – kezdte megnyitóját Kocsis Máté. Józsefváros polgármestere büszkén jelentette be, hogy az önkormányzat kizárólag saját forrásból, hitelfelvétel nélkül, több mint félmilliárd forintból építette újjá a vásárteret.

Budapest legolcsóbb piaca

Amikor elhatároztuk, hogy rendbe tesszük a piacot, többen arra figyelmeztettek bennünket, hogy nem érdemes belevágni, mert nagyon zavaros a jogi helyzet, a tulajdoni, a bérleti viszonyok, nem fogjuk tudni végigcsinálni – emlékezett a polgármester. Szerettünk volna a környékbelieknek egy olcsó, szép, tiszta piacot „visszaadni”. A bérleti díjak a régiekhez képest nem változtak, tehát ez Budapest első és egyetlen olyan piaca, amely az újjáépítéstől nem lett drágább.

Fontosnak tartottuk, hogy azok a régi bérlők, régi árusok költözzenek be újra, akik már generációk óta árusítanak a Teleki téren. Akik nem idevalók voltak, akik nem a rendben és a kulturált piacban voltak érdekeltek, már nincsenek jelen – mondta Kocsis Máté. A polgármester megköszönte valamennyi árusnak az újjáépítés folyamán tanúsított együttműködését, és jó szándékú hozzáállását. Külön köszönetet mondott a piac korábbi vezetőjének, Barcsi Lászlónénak és Sára Botond alpolgármesternek az újjáépítésbe feketetett munkájukért.

Az új piac építéséhez annyi anyagot használtak fel (fát, betont, acélt), mint egy kisebb pláza építéséhez, egyedül acélból 330 tonnát építettek be, még sincs az embernek az az érzése, mintha bevásárlóközpontban lenne. Az épület belső kialakítása tiszta, barátságos, kissé termelői piac benyomását kelti, ahol az emberek nem csak bevásárolnak, hanem a közösségi élet egy fontos színtere is.

Megújul a teljes Teleki tér

Az önkormányzat a piacépítéssel a Teleki térnek csak az egyik részét tette rendbe, de a terület teljes arculatváltása volt a cél. Eddig nyolc ház újult meg, és gőzerővel folyik a park megújítása is, melynek különlegessége, hogy a környékbeli lakók tervei alapján készül, velük együttműködésben valósul meg a Teleki tér átalakulása. Nyár végére a házak, a parkrész és a piac is egy olyan új Teleki téri arculatot fog mutatni, amely valóban kifejezi városunk szlogenjét, mely szerint „Józsefváros újjáépül” – mondta végezetül Kocsis Máté.

A megnyitó után a polgármester elvegyült a vásári forgatagban, körbejárta a modern piacot, elbeszélgetett a vásárlókkal és az árusokkal, zöldséget vásárolt, és végül egy sült kolbászt is elfogyasztott jóízűen. Természetesen ásványvízzel, mivel az új Teleki téri piacon nem lehet alkoholt árusítani.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben