Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elhárultak az aggályok

Október 12-én lesznek az önkormányzati választások

2014. július 23. szerda

Szerdán meghozott államfői határozatával 2014. október 12-ére tűzte ki az önkormányzati választások időpontját Áder János köztársasági elnök. A Nemzeti Választási Iroda felkészülten várja a választásokat, és közlése szerint mindent megtesz az előző országgyűlési és európai parlamenti választáshoz hasonlóan törvényes és sikeres lebonyolítás érdekében.

„Falvaink, városaink, megyéink önkormányzatai legújabb kori demokráciánk nélkülözhetetlen tartópillérei. Az önkormányzatiság elve olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik. Ezért fontos, hogy az őszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos az is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen” – közölte Áder János a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Az Alkotmánybíróság 2014. július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. Az Alkotmánybíróság döntését követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől. Ezért – élve köztársasági elnöki jogkörömmel – a mai napon meghozott államfői határozatommal 2014. október 12-ére tűzöm ki az önkormányzati választások időpontját – olvasható az államfői nyilatkozatban.

Az események lebonyolítására felkészült a Nemzeti Választási Iroda, közleményük szerint az iroda mindent megtesz az előző országgyűlési és európai parlamenti választáshoz hasonlóan törvényes és sikeres lebonyolítás érdekében.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását a jogszabály szerint a Nemzeti Választási Bizottság a választást megelőző 75. napig tűzi ki.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben