Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy véradó három emberen segít

Véradás Józsefvárosban

2014. július 25. péntek

A Magyar Vöröskereszt véradást szervezett a józsefvárosi Polgármesteri Hivatal épületében. Mintegy negyven ember jelentkezett véradásra az Országos Vérellátó Szolgálat szakembereinél. Egy véradó három emberen segít, amire nagy szükség is van, ugyanis olykor műtéteket kell elhalasztani a hiány miatt.

Már délelőtt több mint egy tucatnyian adtak vért a hivatal épületében; köztük Csánk Norbert. „Először tíz éve ültem egy ilyen székbe, most tizennyolcadik alkalommal adok vért. Remélem, sokaknak tudok segíteni” – mondta jozsefvaros.hu-nak a családos fiatalember. A segítségre valóban szükség is van: gyakran kell ugyanis elhalasztani műtéteket azért, mert a kórházaknak nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vérkészítmény.

A véradás regisztrációval, illetve orvosi vizsgálattal kezdődik, hiszen egészségesnek kell lennie a székbe ülőnek, például még náthás sem lehet. A vizsgálat során az ujjbegyet is megszúrják, így a véradóknál kimutatható a vércsoport, illetve a hemoglobin-szint is. Majd egy ágyra fekve már kezdődhet is az „akció”, amelynek során 4 dl vért vesznek le a szakemberek. A teljes művelet – a regisztrációtól az elköszönésig – alig fél órát igényel, de életeket menthet. Az összegyűjtött vért elszállítják, ellenőrzik, majd háromféle készítményt (vörösvérsejt, trombocyta, plazma) állítanak elő belőle. Egy véradó így tulajdonképpen három emberen segít.

A véradási hajlamot a munkáltató is ösztönözheti (szabadnappal, csökkentett munkaidővel, egyéb juttatásokkal), tapasztalatok szerint ilyen esetekben sokkal több vér gyűlik össze a nap végére. A fővárosban három csapat jár rendszeresen külső helyszínekre, olykor vidékre is, de több budapesti kórházban is lehet vért adni. A józsefvárosi véradáson az Országos Vérellátó Szolgálat öt szakembere vett részt, és közel negyvenen – köztük önkormányzati alkalmazottak – mentek el vért adni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben