Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A házak újjáépítése következik

Interjú dr. Kocsis Máté polgármesterrel

2014. július 29. kedd

A házak újjáépítése következik - mondta Kocsis Máté a Józsefváros újságnak adott, kedden megjelent interjúban. A polgármester kiemelte, ha ősszel ismét bizalmat kap a kerületiektől, folytatja a Józsefváros újjáépül programot, amelynek első két eleme, a intézmények és a közterek megújulása már megvalósult, tehát a házak vannak még hátra - tette hozzá. A lapban közölt interjút most itt is elolvashatja.

Hivatalossá vált, hogy a kormánypártok harmadszorra is Önt jelölik Józsefváros polgármesterének. Számított rá?

Reménykedtem benne.

Volt a párton belül kihívója?

Nem volt. A helyi tagság és a budapesti választmány elnöksége is egyhangúan támogatott, még  csak egy tartózkodás sem volt. Egységes, szervezett és erős csapat vagyunk, a társaim bíznak bennem.

És Ön bízik az őszi választás sikerében?

Igen, bizakodó vagyok, de nem elbizakodott. Minden munkát elvégeztünk, melyet a 2010-es programunkban vállaltunk, sőt azon felül is. Tétlenkedéssel senki sem vádolhat bennünket. Az elmúlt években Budapest legsikeresebb kerülete lettünk, a legtöbb pályázati pénzt Józsefváros nyerte el, Idősbarát önkormányzat díjat kaptunk, rengeteg dolgot csináltunk meg, amit régen senki nem tudott, vagy nem mert felvállalni. Emellett hatalmas tempóban épül újjá a városrész. Remélem, ezt értékelik majd a helyiek.

Akkor kész is minden?

Dehogyis! Messze nem vagyunk még a végén. Józsefváros számtalan problémával küzd még ma is, sok évtized nyomorúságos örökségét kell legyőznünk. Van még munka bőven. Én pusztán annyit állítok, hogy évről évre jobb a helyzet. Még nem jó, de egyre jobb. Nem szabad megtorpanni, csak így tovább Józsefváros!

Gondolom, akkor terv is van.

Persze. Ismét pontos, korrekt, számon kérhető programmal indulunk a választók bizalmáért, ahogyan korábban is tettük.

Elárul belőle valamit?

A Józsefváros újjáépül programot folytatjuk. Az elmúlt években felújítottuk az intézmények zömét: az iskolákat, az óvodákat, jó pár orvosi rendelőt, a színházat, a közösségi házakat. Új bölcsődét építettünk a Tolnai utcában, és új piacot a Teleki téren. Októberben kezdődik az Auróra utcai Szakrendelő felújítása is, ami egymilliárd forintos beruházás. Ezután indult a terek rendbehozatala: Gutenberg, Rókus, Horváth Mihály, II. János Pál pápa, Molnár Ferenc, Kálvária, Teleki, Golgota és Rezső tér. Emellett a kisebb parkokat is felújítjuk, mint például a Cigány Muzsikusokét, vagy a Práter–Tömő–Szigony utca környékén jó néhányat. Ezek a munkák még most is folynak. A következő években pedig a házak nagyszabású újjáépítése következik. Tehát: intézmények, közterületek, házak. Ez a Józsefváros újjáépül program három eleme; a házak vannak még hátra. Ezt fogjuk végrehajtani, ehhez kérjük a kerületiek támogatását ősszel. Emellett az Orczy negyed teljes rehabilitációját és új rendőrség építését is vállaljuk, sok más mellett természetesen.

Nagy tervek, nagy munka.

Nem nagyobb, mint amit eddig elvégeztünk. Képesek leszünk rá, ha bizalmat kapunk a folytatáshoz. Az itt élő emberek is megérdemlik a rendezett, kulturált lakókörnyezetet, ez a cél.

Lesz pénz minderre?

Lesz. Ilyen erős és stabil még sohasem volt ennek az önkormányzatnak a költségvetése, mint manapság. 

Ön szerint mi a legnagyobb probléma a kerületben? Csak egyet mondhat!

A közbiztonság. Ugyan javult valamelyest, de még nem eleget. A bűnözőket továbbra is keményen üldözni kell, ehhez pedig megadunk minden segítséget a rendőröknek. Nézze, én itt nőttem fel, nem tud meglepetést okozni ez a kerület. Abban viszont elszánt vagyok, hogy a jövőben is nagy erőket fektessünk a közbiztonság javításába.

Eddig mit értek el?

Hajlamos mindenki elfelejteni, hogy honnan indultunk. Valljuk be: ma azért már láthatóan több rendőr van az utcán, mint három-négy éve. Vagy említhetném, hogy épp most 300 millió forintot fektetünk az új térfigyelők kiépítésébe. Ősztől mindenhol lesz kamera. Minden szegletét látni fogjuk a kerületnek, új, modern technikával. A bűnözők esélyei pedig tovább csökkenek. Ugyanazt mondom, mint az imént: messze nem ideális még a helyzet, de ha visszaemlékszünk pár évvel ezelőttre, most valamivel jobb, mint akkor volt. Ősztől pedig még jobb lesz. Az irány jó, menni kell tovább.

A jogvédők, meg néhány ellenzéki politikus emberi jogi oldalról támadja az új kamerarendszert.

Ez engem egyáltalán nem érdekel, mert nincsenek emberi jogi problémák az új rendszerrel. Mi rendet akarunk, ők meg szórakozgatnak, mert semmi felelősségük sincs az egészben.

Korábban támadták Önt a hajléktalan-ügy miatt is, vagy manapság a tűcsereprogram leállításakor is. Nem lesz sok a bírálat?

Minden vitában Józsefvárost képviselem, és nem magamat. A tűosztogatással a drogosok hihetetlen járványveszélyt okoztak a kerületben, teledobálták a játszótereket a fecskendőkkel. A tűosztogató szervezet pedig nem tartotta be, amit vállalt. Felmondtuk az együttműködést. Ennyi a rövid történet. Azóta mindenféle lejárató cikkeket íratnak rólunk, néha még olyanokkal is, akik maguk is érintettek a drogproblémában. Amúgy pedig ugyanazt mondom, mint a hajléktalan-ügy kapcsán: Józsefváros képes ellátni a kerületi nehéz sorsú embereket, szenvedélybetegeket, rászorulókat. De nem bírjuk és nem is akarjuk más települések elesettjeit segíteni, miközben sok városvezető a homokba dugja a fejét. Józsefvárosnak elegendőek a saját gondjai.

Vissza a választáshoz. A baloldali ellenzék jelöltjeiről tud már valamit? Közös jelölt lesz, vagy külön indulnak?

Erről őket kell megkérdezni. Nekem mindegy, hogy kik és milyen formációban indulnak, mert a mi céljainkon, terveinken ez nem változtat. Józsefváros újjáépüléséért dolgozunk, nem az ellenzék újjáépülésén. Az legyen az ő gondjuk. Nem szeretném, ha ősszel szélesebb körben bizalmat kapnának a helyiektől, mert saját magukat sem tudják megszervezni, nemhogy egy ekkora kerület életét, fejlődését. Sok eddigi erőfeszítésünk kárba menne, veszélybe kerülne a Józsefváros újjáépül program is.

Más pártok szavazóit is igyekszik meggyőzni a kampányban?

A kerület és az itt élők ügye nem politikai kérdés. Minden józsefvárosi polgár bizalma fontos számomra. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben