Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Magdolna közösségi kert

Kertészkedés Józsefváros szívében

2014. augusztus 21. csütörtök

Közösségi kertet hozott létre a Polgárőrség egy Magdolna utcai, üres önkormányzati telken. Helyi lakosok, egyesületek és a polgárőrök is nevelnek itt palántákat. Ősszel és tavasszal tovább szépül a kert.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2013-ban döntött arról, hogy az önszerveződő közösségek támogatására közösségi kerteket hoz létre. Ennek megvalósításához két önkormányzati tulajdonú telket jelöltek ki díjmentes használatra, melyeken – a megfelelő feltételek megteremtésével – igazi közösségépítésre is alkalmas foglalatosságot biztosítanak azoknak, akik örökbe fogadtak 3-5 m2-nyi termőterületet.

A Magdolna utcai telken a Polgárőrség 24 magas ágyást alakított ki. A kertekben az öntözéshez vízvételi lehetőséget biztosítanak, a szerszámoknak zárt tárolót építettek. A termények védelmét a térfigyelő kamerák is segítik. A Magdolna közösségi kertekben jelenleg a Polgárőrség mellett a Társak a Teleki térért Egyesület, a MANESZOTA egyesület, a Para-Fitt civil szervezet és magánszemélyek is gondozhatnak ágyásokat. Még az ősszel szeretnék fásítani a kertet, aminek során gyümölcsfákat és cserjéket ültetnek a jelenleg ágyásokkal telített telken.

A tavaszra időzített tervek között szerepel a szomszédos tűzfalak lefestése, illetve a talaj rendezése murvával, és ahol lehet, ott füvesítenek is – nyilatkozta a Józsefváros újságnak Kaiser József, a Polgárőrség vezetője. Tavasszal a mostani kertgondozókat kiegészítik óvodai csoportok is.

Jelenleg minden magas ágyásnak van gazdája, de ha valaki szívesen kertészkedne, érdemes jeleznie a Polgárőrségnél, mert amennyiben elárvul egy ágyás, annak gondozási feladatait megörökölhetik a jelentkezők.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben