Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Magyar Örökség-díjra terjesztették fel

Látogatás a Százados úti művésztelepen

2014. szeptember 01. hétfő

Festők és szobrászok műtermeinek kapui nyíltak meg a látogatók előtt augusztus 30-án, szombaton délután a több mint száz éve folyamatosan működő Százados úti művésztelepen. Sára Botond alpolgármester az eseményen jelentette be, hogy a józsefvárosi önkormányzat Magyar Örökség-díjra terjesztette fel a telepet, és terveik között szerepel az épületek felújítása és egy új kiállítóterem létrehozása is.

Óriási számú érdeklődő gyűlt össze a Százados úti művésztelepen, nagyon sokan voltak kíváncsiak a műtermek kulisszatitkaira. A Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont által szervezett program keretében először a legkisebbek az Évkerék Társulat előadásában A szivárványszínű lovacska című zenés mesejátékot láthatták.

 

Sipos Endre művészettörténész mutatta be a művésztelepet a látogatóknak

A produkciót Sipos Endre előadása követte. A művészettörténész többek között az alkotótelep múltjáról mesélt a látogatóknak, de nem felejtkezett meg az itt élő és alkotó művészek bemutatásáról sem. Közülük öttel a látogatók maguk is találkozhattak az előadást követően. Dús László festő, Mihály Gábor szobrász, Szabó Gábor festő és szobrász, Szabó Tamás festő és szobrász, valamint ifj. Szlávics László szobrász- és éremművész nemcsak a műtermét mutatta be a nagy létszám miatt több csoportokra oszló látogatóknak, de örömmel válaszoltak a kérdésekre is.

A látogatók a műtermekbe is bepillantást nyertek

Meséltek arról, hogyan élik mindennapjaikat, hogyan készülnek a műveik, mit tartanak szem előtt alkotás közben és hogyan viszonyulnak az alkotásaikhoz, miután azok elkészültek. Láthattuk többek között azt is, hogyan készülnek a festmények, hogy öntik ki gipszformák segítségével a bronz szobrokat, hogy bontakozik ki a márványtömbből a szobor alakja. 

Sára Botond alpolgármester (jobbról az első) a művésztelep jövőbeni felújításáról is beszélt

A rendezvényen részt vett Sára Botond alpolgármester is, aki lapunknak elmondta, mennyire szívén viseli a Józsefvárosi Önkormányzat ennek a csodálatos és egyedülálló kulturális kincsnek az ápolását. Éppen ezért kezdeményezték, hogy Magyar Örökség díjat nyerhessen a művésztelep. Az elmúlt időszakban eddig is sokat fordítottak a felújításokra, és a jövőre vonatkozóan is számos elképzelésük van már. Többek között szeretnék, ha megújulnának az épületek, illetve tervezik egy új kiállítóterem létrehozását is a telepen.

Az eseményen jelen voltak a Kaiser József önkormányzati képviselő által vezetett Józsefvárosi Polgárőrség tagjai is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben