Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kulturális és oktatási feladatokat is ellátnak

Látogatóban a Józsefvárosi Roma Önkormányzatnál

2014. október 01. szerda

A helyi nemzetiségi önkormányzatok jellemzően kulturális és oktatási feladatok ellátásával járulnak hozzá a nemzetiségi érdekek védelméhez. A Józsefvárosi Roma Önkormányzat négy képviselője is ezt tartja a legfontosabbnak, de emellett a Polgármesteri Hivatallal való kapcsolattartásban is fontos szerepet vállaltak.

Vajdahunyad utcai székhelyük színháztermét ismerik a legtöbben. Évente kb. tíz nagyszabású kulturális, hagyományőrző rendezvényt tartanak itt. „Állandó a teltház, 250-300 fő jön el minden rendezvényünkre. Magyar cigányzenekar, tánczenekar, nótaénekesek lépnek fel. Rendkívül jól érzik magukat a kerület roma és nem roma vendégei, ugyanis nyitottak a rendezvényeink” – mondja Benga OláhTibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke. Rajta kívül Németh Ottó elnökhelyettes, Kathy-Horváth Lajos és Csikós Éva képviselő alkotja a helyi roma nemzetiségi önkormányzatot. Mind a négyen a Lungo Drom Országos Cigány Önkormányzati és Polgári Szövetség jelöltjeként szereztek mandátumot, mind tőzsgyökeres józsefvárosiak és mindannyian muzsikusok. Ezért különösen szívükön viselik a munka nélkül maradt cigányzenészek sorsát.

Németh Ottó, Csikós Éva, Benga Oláh Tibor és Kathy-Horváth Lajos

„A települési önkormányzat segítségével a kultúra mellett szerencsére a foglalkoztatással is törődhetünk” – mondja Benga Oláh Tibor. „Létre hoztuk a Józsefvárosi Cigányzenekart, amelynek a létszáma húszról indulva évről évre növekedett, ebben az évben már hatvan főből áll. További 27 zenészünk pedig a kerület kilenc helyszínén ún. terasz-zenét szolgáltathat májustól szeptemberig. Mindenütt három muzsikus játszik más-más napokon. Így összesen 87 családnak tudunk segíteni.” A zenekar munkáját a roma önkormányzat koordinálja, művészeti vezetője Kathy-Horváth Lajos hegedűművész. A kerület rendezvényein lépnek fel, és azokban az intézményekben, ahol ezt kérik. A zenészek a tehetséggondozásból is kiveszik a részüket. Hegedű, cimbalom, klarinét, bőgő, brácsa és gitár tanszakon is tanítják a tehetséges fiatalokat, akik rendszeresen járnak a díjmentes oktatásra a színházterembe.

A klubteremben pedig egy tanodát rendeztek be a Józsefvárosi Szabadidős Egyesülettel, ahová negyven halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolás jár. A szaktanárok délután 4-től 6-ig korrepetálják őket, logopédus, készségfejlesztő és gyógypedagógus is foglalkozik velük. Több gyerek bukásra állt, de egy sem bukott meg közülük. A jövő év májusig tartó Tanoda-program az EU-támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A nemzetiségi és a települési önkormányzatok között nincs alá-fölérendeltségi viszony, az együttműködés azonban szükséges. „A polgármester és az önkormányzat képviselő-testülete mindig is támogatott bennünket és a programjainkat – mondja Benga Oláh. – Két hónappal ezelőtt a roma önkormányzat színháztermét és a hozzá csatlakozó helyiségcsoportokat újíttatta fel az önkormányzat, és új gázkészülékeket szereltetett fel.”

„Mi kapcsolattartók vagyunk a romák és a kerületi önkormányzat között – magyarázza az elnök. – A roma lakosok számtalan üggyel megkeresnek bennünket, lakhatási problémákkal, munkahelyet szeretnének, természetesen mindegyiknek áttanulmányozzuk az igényét. Ha úgy látjuk, hogy a törvények adta kereteken belül lehet segíteni, akkor továbbítjuk a polgármester úrnak és az illetékes osztályoknak. Akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, azokon, ha lehetséges, mindenben segítünk.”

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben