Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Halottkultusz Dél-Amerikától Vácig

Múmiavilág a Természettudományi Múzeumban

2014. október 16. csütörtök

Nagyszabású vándorkiállítás tekinthető meg a Ludovika szomszédságában található Természettudományi Múzeumban. A Múmiavilág című tárlaton öt kontinens múmiái, különböző temetkezési szokásai, hiedelmei, a szertartásokhoz tartozó tárgyai ismerhetők meg, köztük a váci Fehérek temploma kriptájában 1994-ben feltárt leletegyüttes egyes darabjai is.

Misztikus háttérzene fogadja a Múmiavilág című kiállításra érkezőket, azonban Tutanhamon átkától senkinek sem kell tartania. A fáraó sírjába 1922-ben lépett be Howard Carter, a kutatását támogató Lord Carnarvonnal, aki később - akkori információk szerint - egy szúnyogcsípés miatt megbetegedett. Marie Corelli írónő egyik cikkében megjegyezte, hogy szerinte kockázatos betörni egy egyiptomi király végső nyughelyére. „Egy csípés okozná, hogy Lord Carnarvon ilyen súlyosan megbetegedett?” – tette fel a költői kérdést Corelli. Nem sokkal később a lord elhunyt, és az átoklegenda megszületett.

 

A tárlaton sem szúnyogtól, sem az átoktól nem kell azonban félni, viszont annál több tudható meg az öt kontinensről származó múmiákról, szertartásokról, a halál utáni élethez kapcsolódó hiedelmekről. A múmiákat a legtöbben az egyiptomiakkal kötik össze, de már jóval előttük, az ötödik évezred elején a dél-amerikai chinchorrók is mumifikáltak holttesteket, és sok esetben a sivatag homokjában természetes folyamat eredményeként is megőrződtek testek. Az egyiptomiak az emberek mellett állatokat, például macskát, kutyát, majmot is mumifikáltak, kíséretül az elhunytak mellé. Ausztráliában és Óceánia környékén, Ázsiában és Európában, így Magyarországon, Vácon felfedezett maradványok is helyet kaptak a kiállításon.

 

A Domonkos-rendiek a tizenhetedik században települtek Vácra, ahol viseletük miatt fehér barátoknak, templomukat pedig a Fehérek templomának nevezték. 1994–95-ben, a templom kriptájának feltárásakor csaknem kétszáz éve nem bolygatott koporsókból 265 ember maradványát, továbbá kegytárgyakat, jó állapotban fennmaradt temetkezési textíliákat is találtak, amelyek közül néhány szintén látható most a Természettudományi Múzeumban.

 

A múmiák mellett a temetkezésekhez, a különböző eljárásokhoz használt eszközök, sírok, koporsók, az elhunytak mellé helyezett tárgyak, amulettek is megtekinthetők a 2015. május 17-ig nyitva tartó tárlaton. A múzeumban kialakítottak egy interaktív sarkot, egy antropológiai labort is, ahol tizenhatodik századi, Fonyód környékén talált csontokat is meg lehet érinteni, miközben megismerhető a múltat kutató szakemberek munkája.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben