Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Csökkennek a józsefvárosiak adóterhei

2014. november 06. csütörtök

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2015-ben sem lesz a józsefvárosiak otthonait érintő adóemelés, és csökkennek a helyi mikro- és kisvállalkozások terhei. A jövő évi helyi adóváltozások terveiről – amelyet a képviselőtestület november 5-ei ülésén szavazott meg – Egry Attila alpolgármester nyilatkozott.

„A városvezetés idén is kiáll amellett, hogy a kerületi képviselő-testület ne támogassa a Fővárosi Önkormányzat által bevezethető adók alkalmazását Józsefváros területén, hiszen ez azt jelentené, hogy jelentősen emelni kellene a helyi adók összegét, miközben mi arra törekszünk, hogy az adóterheket alacsonyan tartsuk. A kerületi építményadó összege 2011 óta nem emelkedett, és jövőre is úgy módosítjuk, hogy a helyi mikro- és kisvállalkozások adóterheit csökkentsük azáltal, hogy az adót sávossá tesszük” – fejtette ki Egry Attila. Az adó éves mértéke – a képviselő-testület november 5-ei döntése értelmében – a jelenleg általánosan fizetendő 1580 Ft/m2/évről úgy csökken, hogy az adóalap 100 négyzetmétert meg nem haladó része után 500 Ft/m2, a 100 négyzetmétert meghaladó, de 1000 négyzetmétert meg nem haladó része után 1580 Ft/m2, az 1000 négyzetmétert meghaladó rész után pedig 1820 Ft/m2/év lesz.

„A telekadó összege sem emelkedett 2011 óta, és jövőre is csak az elmúlt évek inflációját követően igazítjuk ki. Emellett 2015-től sok más kerülethez hasonlóan adót kell fizetni a nem állandó lakóhelyként szolgáló ingatlanok után. Ez a józsefvárosiak otthonait nem érinti, semmiféle változás nem lesz azoknál a kerületi lakosoknál, akik saját lakásukban laknak, és közülük legalább egy valaki be is van jelentve állandó lakcímmel, és természetesen azoknál sem, akik önkormányzati lakásban élnek a kerületben” – hangsúlyozta az alpolgármester. „Azoknak kell fizetniük, akiknek itt van ingatlanuk, de nem abban élnek, nem használják, nincs itt lakcímük, tehát úgy is mondhatjuk, hogy a nem életvitelszerűen használt lakások után kell adózni. Az adó mértéke évi 28.140 forint lesz, a befolyt összegből a társasházak felújítását fogjuk támogatni”.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben