Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Húsz éve egy tetőről zuhantak le

Megkoszorúzták a tűzoltók emléktábláját

2014. november 25. kedd

Benkó Tibor és Csányi István tűzoltóhadnagy halálának huszadik évfordulóján tűzoltók emlékeztek egykori bajtársaikra a Baross és a Rigó utca sarkán álló épület előtt. A tragikus esemény emléktáblájánál a VIII. kerületi Tűzoltó parancsnokság és a Belvárosi Katasztrófavédelmi Örs tagjai helyezték el koszorúikat és gyújtottak gyertyát.

„Kötelességük teljesítése közben 1994. november 25-én, e helyen haltak hősi halált Benkó Tibor és Csányi István hivatásos tűzoltóhadnagyok” – áll a Baross utca 62. épület oldalán található emléktáblán.

Nagy vihar volt húsz évvel ezelőtt ezen a napon. Az ELTE ITK (Idegennyelvi Továbbképző Központ) és a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium napközi otthonaként működő épület tetején feltépte a szél a bádogborítást. A lemezek még nem estek le, de veszélyt jelentettek a Baross utcai járókelőkre.

Az esethez értesített tűzoltók közül Benkó Tibor és Csányi István hivatásos tűzoltóhadnagyok mentek fel a tetőre. Amíg a rögzítés lehetőségét mérték fel, egy erős széllökés belekapott a bádoglemezbe és mindkét fiatalembert a mélybe repítette – mesélte el a tragédia hátterét Kelemen Zsolt tűzoltóparancsnok a felsorakozott kollégáinak, és egyben arra is intette őket, hogy munkájukat mindig körültekintően végezzék. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben