Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A legendás csatár Józsefvárosban nőtt fel

Kocsis Sándor-emlékmű a Kálvária téren

2014. november 27. csütörtök

Az Aranycsapat legendás csatárának állítottak emlékművet a Kálvária téren, aki kamaszéveit a VIII. kerületben töltötte. Az olimpiai bajnok, világbajnoki második helyezett Kocsis Sándor tiszteletére készült domborművet Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere, ifjabb Kocsis Sándor, illetve Rudas Ferenc, az FTC Baráti Körének elnöke leplezte le.

Minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója az ötvenes években a Kőris és az Illés utca környékén nőtt fel. Kocsis Sándor a magyar válogatottban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett, az 1954-es világbajnokságon pedig gólkirály is lett. A tiszteletére készült, Józsefváros önkormányzata által is támogatott dombormű – alkotója Fekete Géza szobrászművész – avatására Barcelonában élő fia, ifjabb Kocsis Sándor is Magyarországra látogatott.

Sántha Péterné: "Kocsis Sándor józsefvárosi grundokon töltötte gyermekkora nagy részét."

Sántha Péterné ünnepi beszédében a focista nyolcadik kerületi kötődését emelte ki. Mint Józsefváros alpolgármestere elmondta, azért esett a választás helyszínként a Kálvária térre, mert Kocsis gyermekkorának jelentős részét néhány utcával odébb töltötte az ottani grundokon.

Hélisz József: "Kocka ereiben mindig is zöld-fehér vér folyt."

Hélisz József a szurkoló szemével idézte fel a focista emlékét. „Láttam focipályán játszani, tudásával szerte a világon ámulatba ejtette a nézőket. Hiába került pártállami nyomásra a Fradiból a Honvéd csapatába, majd ért el nagyszerű eredményeket a Barcelonában, ereiben mindig is zöld-fehér vér folyt” – mondta az FTC Baráti Körének főtitkára.

 

Az emlékmű avatására Magyarországra érkezett ifjabb Kocsis Sándor (a bal oldalon) is.

Kamaszként Kocsis Sándor – becenevén Kocka – a Kőbánya SC-ben rúgta a bőrt, majd a Fradi játékosa lett, később pedig a Honvédban játszott. Az 1956-os forradalom után először Svájcban, majd Spanyolországban, az FC Barcelonában játszott. „Puskásnak volt a legjobb bal lába, Kocsisnál pedig senki sem fejelt jobban. Így aztán a beadásoknál az egyik klasszis biztos elégedetlen volt, hiszen egyikük lapos, a másik meg magas labdát várt. Viszont ha pontosan centereztünk, tízből kilenc alkalommal biztosan gól lett belőle” – jellemezte Kocsisékat Budai II. László.

Kocsis a magyar válogatottban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett.

A Spanyolországban, 1979. július 22-én elhunyt Kocsis Sándor hamvait – többek közt Józsefváros önkormányzatának támogatásával – két évvel ezelőtt hozták haza, újratemetését 2012. szeptember 21-én, születésének 83. évfordulóján a Szent István bazilikában tartották.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben