Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Svájci–magyar együttműködés

Látássérülteket segítő eszközöket fejlesztenek a Pázmányon

2014. december 01. hétfő

Hétköznapi élethelyzetekben, például bankjegyek, közlekedési járatok felismerésében, színek azonosításában segítheti a vakokat és a gyengénlátókat az az okostelefonos-alkalmazás, amit a józsefvárosi Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán fejlesztenek ki.

Az Információs Technológiai és Bionikai Kar által vezetett négytagú konzorcium (PPKE-ITK, Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézete, Femtonics Kft. és bázeli Friedrich Miescher Intézet) 2010-ben 284 millió forint támogatást nyert a „Bionikus és genetikus eszközök fejlesztése látássérültek részére” című projektjének megvalósítására a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. Ennek részeként indult el annak az okostelefon-applikációnak a fejlesztése, amely nagy segítség lehet a látássérültek számára: hétköznapi helyzetekben tud információval szolgálni a csak látható környezetről.

A négytagú, magyar-svájci konzorcium 284 millió forint támogatást nyert

Segít például a bankjegyek, közlekedési járatok felismerésében, színek azonosításában vagy éppen egy gyalogátkelőhely megtalálásában. A projekt során a PPKE-n – a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével is együttműködve – fejlesztik ki az eszköz prototípusát. Dr. Karacs Kristóf, a Pázmány egyetem docense a jozsefvaros.hu-nak elmondta, hogy tervük szerint már a jövő év folyamán elérhető, letölthető lesz bárki számára az alkalmazás. Hosszú távon a kutatók reménye szerint lehetőség nyílik majd bizonyos retinális betegségben érintettek látó funkcióinak részleges helyreállítására is.

Dr. Kusnyerik Ákos (PPKE, Semmelweis Egyetem), dr. Zarándy Ákos (PPKE), dr. Rózsa Balázs (PPKE, Femtonics Kft.), dr. Boldogkői Zsolt (Szegedi Tudományegyetem) és dr. Karacs Kristóf (PPKE) számolt be az eddigi eredményekről

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1 milliárd svájci frankkal (210 milliárd forint) támogatják az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok felzárkózását. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, amelynek köszönhetően jelenleg 37 program és alap megvalósítása folyik. Ezek egyike a PPKE-ITK irányításával zajló projekt is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben