Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Grafikák és plasztikák

Munkácsy-díjas művészek alkotásai a Galériában

2014. december 18. csütörtök

Sulyok Gabriella, Munkácsy-díjas grafikusművész és Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílt közös kiállítás december 5-én este a Józsefvárosi Galériában. A rendezvény részeként tudhattuk meg azt az örömhírt is, hogy a Százados úti Művésztelep elnyerte a Magyar Örökség-díjat.

A tárlatot Szakolczay Lajos művészeti író nyitotta meg, aki beszédében a két művész világa közötti eltérések mellett a hasonlóságokat is kiemelte. A kiállítás vendégeiként megcsodálhatjuk Mihály Gábor aprólékosan kidolgozott, az emberi érzelmeket mesterien ábrázoló szobrait, melyek többsége nagyobb méretben különböző városok tereit díszíti.

Láthatjuk többek között Ibsen és Teréz anya szobrát, illetve a Hermész halálát ábrázoló alkotást is. Megismerkedhetünk Sulyok Gabriella mesteri vonalvezetésű grafikáit is. A művész 2009 és 2013 között egy egész sorozatot készített, amely Orpheus utazását idézi elénk. Többek között ezeket az alkotásokat is láthatjuk a kiállítás látogatóiként.

Az ünnepélyes megnyitó elején ugyancsak Orpheus utazásának hangulatát idézte meg a két előadott Bach-mű segítségével Szödényi Nagy Enikő gordonkaművész. A rendezvényen részt vett Sántha Péterné alpolgármester asszony is, aki adventi ajándékként Juhász Gyula Karácsony felé című versét hozta el a jelenlévőknek, így az este a képzőművészet, a zene és az irodalom találkozásának ünnepévé is vált.

Ezt az ünnepi hangulatot fokozta a Mihály Gábor által 2001-ben alapított M.S. Mester-díj átadása, melyet idén Kádár Tibor festőművész vehetett át Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológustól, a Magyar Tudományos Akadémia tagjától. Az est megkoronázásaként Sipos Orsolya, a Galéria munkatársa közölte a jelenlévőkkel az örömhírt, miszerint a most kiállító művészeknek is otthonául szolgáló Százados úti Művésztelep elnyerte a Magyar Örökség-díjat.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető január 5-éig, hétköznaponként 9-18 óra, szombatonként pedig 9-13 óra között, a Józsefvárosi Galériában (József körút 70.)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben