Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kérdések és válaszok

Közmeghallgatás az önkormányzatban

2014. december 18. csütörtök

A polgármesteri hivatal dísztermében tartották meg a szokásos évi közmeghallgatást. Az előre megadott témákban írásos formában lehetett kérdéseket intézni a kerület vezetéséhez. A legtöbb kérdés és javaslat a Józsefváros újjáépül és a városrehabilitáció témájában érkezett.

A kerületi önkormányzat által tartott közmeghallgatáson a kerületi lakosok kérdéseket és javaslatokat intézhettek az önkormányzat vezetőihez, a Polgármesteri Hivatal illetékeseihez, az intézmény vezetőkhöz és a rendőrkapitányhoz az alábbi témákban: Józsefváros újjáépül (ezen belül: közterületek rehabilitációja, társasházi felújítások, kerületfejlesztés, Orczy Negyed Program, Auróra utcai rendelőintézet megújítása); Közbiztonság; Városüzemeltetés; Társasházakkal kapcsolatos ügyek; Általános igazgatási és építési-igazgatási ügyek, egyéb hatósági ügyek; Idősekkel kapcsolatos intézkedések; Kulturális ügyek; Családtámogatási, egészségügyi ügyek, szociális ellátás; Bölcsődei, óvodai ügyek. A legtöbb kérdés a Józsefváros újjáépül témakörhöz érkezett, az első hozzászóló máris a városrehabilitáció kapcsán mondott köszönetet az önkormányzatnak, hogy ilyen szépen helyreállította és Józsefváros méltó főterévé tette a Horváth Mihály teret.

Az Orczy és a Magdolna negyed fejlesztése

Az Orczy Negyed megújításával kapcsolatban többen az iránt érdeklődtek, hogy mi lesz rehabilitáció során esetlegesen lebontandó házak lakóival. Egry Attila alpolgármester válaszában kifejtette, hogy az önkormányzat egy olyan struktúrát dolgozott ki a lakók elhelyezésére, amely minden esetben cserelakást biztosít, vagy a bérleti jogot váltja meg 80%-os forgalmi értéken, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a kerületben élők ne hagyják el Józsefvárost. Alföldi György, a Rév8 Kft. képviselője emlékezetett arra, hogy a negyedben zajlik az egyik legnagyobb állami beruházás a Ludovika projekt is, majd hozzáfűzte, hogy a kerület vezetése – ahogy a többi városrehabilitációs projekt esetében is – a program finanszírozási hátterét EU-s és állami pályázati forrásokból szeretné biztosítani, a tervezés jelenleg is zajlik.

Arra is érkezett észrevétel, hogy az önkormányzat által felújított Magdolna utca 12. szám alatti ház függőfolyosójának felújításakor nem költöztették ki a lakókat. Válaszában Alföldi György felhívta a figyelmet, hogy a házfelújítás összesen 300 millió forintba került és 200 millió lett volna csak a kiköltöztetés. A munkálatok ideje alatt pedig csak a lakbér felét kellett kifizetnie az ott lakóknak, miközben felújították az egész házat.

Közbiztonság és rendzavarás

A közbiztonság témakörében először a drogterjesztők és fogyasztók közösségromboló és félelemkeltő viselkedését emlegették a lakók, és megoldást vártak a kerületi rendőrkapitánytól. Segyevi Zoltán válaszában rámutatott, hogy a fokozott utcai rendőri jelenlét miatt a kábítószer-kereskedelem a lakásokba szorult vissza. Ezt a problémát észlelte a rendőrség és több sikeres rajtaütést is végeztek a közelmúltban, drogtanyákat számoltak fel, legutóbb például a Diószegi utcában. A 180 új térfigyelő kamera is jelentősen javít a helyzeten, hiszen szinte az egész kerület látható lesz a rendőrség és a közterület felügyelők számára.

Kisebb performanszok is megzavarták a közmeghallgatást, többen táblákat emelgettek a magasba egyes hozzászólások alatt. Közülük páran nehezményezték, hogy személyes javaslataikat nem mondhatják el. Egry Attila alpolgármester erre úgy válaszolt, hogy azért van a kérdés-felelet forma, hogy a közmeghallgatás ne legyen parttalan, egyéni javaslataikkal, kérdéseikkel keressék az adott önkormányzati hivatalt, itt a közügyekkel kapcsolatos kérdéseiket tegyék fel. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért helyi képviselője is hangot adott annak, hogy mindenki elmondhassa a javaslatát, bármennyi időbe is telik, bár őmaga már nem várta meg az elhúzódó, közel háromórás közmeghallgatás végét, egy órával előtte távozott, így sokak kérdését, javaslatát már nem hallgatta meg.

Bölcsődei, óvodai férőhelyek

Végül egy kismama érdeklődött, hogy miként készül az önkormányzat arra, hogy jövőre 3 éves kortól be kell íratni a gyerekeket óvodába, valamint, hogy sok anyuka hamar visszatér a munka világába és egyre többen szeretnék bölcsődébe adni gyermeküket. Danada-Rimán Edina jegyző úgy válaszolt, hogy az önkormányzat felkészült ezekre a változásokra, az összes óvodáját, bölcsődéjét felújította, a Tolnai utcában új bölcsőde épült, és idén elkezdődött a Százados úti óvoda bővítésének a tervezése. Van elég férőhely, és az önkormányzat mindent megtesz, hogy ne legyen olyan józsefvárosi kisgyermek, akit ne tudnának elhelyezni a bölcsődékben és óvodákban.

.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben