Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fogyatékkal élő emberek a közszférában

Józsefváros gyakorlati munkahelyeket biztosított

2014. december 22. hétfő

Józsefváros önkormányzatának partneri együttműködésével valósult meg az a projekt, amely megváltozott munkaképességű, elsősorban értelmi sérült és autizmussal élő emberek foglalkoztatását tűzte ki célul a közszférában.

Kerületünkben a Józsefvárosi Közterület és Városüzemeltetési Szolgálatnál helyezték el munkahelyi gyakorlatra a megváltozott munkaképességű embereket. A program eredményeit bemutató önkormányzati fórumon Mach József városüzemeltetési vezető és Szilágyi Sámuel főkertész számolt be a tapasztalatokról. Szilágyi Sámuel elmondta, tavaly szeptembertől decemberig töltötték az értelmi sérült emberek gyakorlati idejüket a városüzemeltetési szolgálatnál. Tíz-tizenkét alkalommal két-két főt foglalkoztattak, akik mellett egy segítő is jelen volt. Kertészeti, zöldfelület-fenntartási munkákban vettek részt, például virágültetésben, gyomlálásban, lombseprésben.

Mach József kiemelte, nagyon jó tapasztalataik voltak a projekt kapcsán, kölcsönösen jó viszonyt alakítottak ki a munkavállalókkal, akik a városüzemeltetésnél töltött idő során beilleszkedtek, elvégezték a rájuk bízott feladatokat. Hozzátette, nyílt, egyenes kommunikációra és iránymutatásra van szükség az értelmi sérült és autizmussal élő embereknél – ennek fontosságát az alapítvány vezetői is hangsúlyozták. Józsefváros önkormányzatát oklevéllel tüntette ki a programot lebonyolító Salva Vita Alapítvány a megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítéséért. A TÁMOP-program az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg, a gyakorlati munkahelyeket Józsefvároson kívül Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata biztosította.

A Salva Vita Alapítvány 1993 óta dolgozik a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek is el tudjanak helyezkedni a munka világában. TÁMOP 1.4.1 számú pályázatuk 2013 nyarán indult el és 2014. december 31-én zárul, eddig 19 mentorálással felkészített megváltozott munkaképességű embert helyeztek el. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben