Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Múlt és jelen egy helyen

Okos-tanterem nyílt a rádió- és televíziótörténeti kiállításon

2015. január 16. péntek

Megnyílt a megújult Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely a Pollack Mihály téren, amelyet digitális eszközökkel tettek interaktívvá. Kialakítottak egy úgynevezett okos-tantermet is, ahol az általános és középiskolások február végéig ingyen próbálhatják ki a legújabb technológiával felszerelt tableteket egy rendhagyó irodalom- vagy történelemóra keretében.

A mai gyerekeknek a „hokedlire állított Szokol rádió” már történelem, és tulajdonképpen ez az egyik üzenete a megújult kiállítóhelynek– mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit az interaktív tárlat megnyitóján.

A köznevelésért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: a gyerekek az IT-eszközöket és az internetet is rutinszerűen használják, ezért „az iskola feladata az, hogy a diákok ezeket az információkat tudatosan, szervezetten, az iskolai tartalmak megerősítésére vagy bővítésére tudják használni.” Az államtitkár szerint a történelmi valóság sokkal könnyebben átadható egy ilyen kortörténeti kiállításon vagy a most megnyílt okos-tanteremban, mint az iskolapadban.

A csaknem 400 négyzetméteres kiállítóhely megújítása a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Samsung Electronics Magyar Zrt. együttműködésének keretében valósult meg. A közmédia vezérigazgatója, Szabó László Zsolt a megnyitón azt mondta: a kiállított tárgyakat a hozzájuk kapcsolódó QR-kódokat felhasználva, tabletek segítségével ismerhetik meg az érdeklődők, így nemcsak magát a tárgyakat lehet megnézni, hanem a róla szóló hangzó anyagot és mozgóképet is.

Hozzátette: a kiállítóhely épületében helyet kapott a legújabb technológiával felszerelt Samsung Smart School is, ahol az iskolásoknak tartanak majd digitális képzéseket és foglalkozásokat, a stúdióban pedig kipróbálhatják a televíziózást és a rádiózást, az ott készített anyagot pedig hazavihetik.

Tavaly nyáron írták alá az MTVA-val az együttműködési szerződést – emlékezett vissza Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke a megnyitón. Beszédében kiemelte: az okos osztálytermet a jászfényszarui okos-iskola mintájára hozták létre a Pollack Mihály téren, amellyel az volt a céljuk, hogy digitális eszközeikkel megkönnyítsék a tanítást és a tanulást is. 

A megújult kiállítást március 1-ig ingyen nézhetik meg az általános és középiskolások.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben