Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb külföldi szaklap méltatta a kerületet

Józsefváros lehet Budapest új belvárosa

2015. január 23. péntek

A közelmúltban egy brit turisztikai szaklap foglalkozott részletesen Józsefvárossal, méltatta tereit, egyes épületeit, éttermeit, kávézóit, boltjait, a kerület egyedi hangulatát. A szerző egyenesen úgy fogalmaz: a kopottból művészivé vált ez a városrész. Folyamatosan fejlődő kerületünk a szakértők szerint akár Budapest új belvárosa is lehet.

Az elmúlt években megújult Józsefváros összes köztere, házak szépültek meg, újjászületett a Teleki téri piac, utakat, járdákat újítottak fel. Az utóbbi időszakban egyre több cég, vállalkozó ismerte fel azt is, érdemes befektetni Józsefvárosban. Szakértők szerint a nyolcadik kerület lehet Budapest új belvárosa. A welovebudapest.com alapítója, Száraz István szerint a még felújításra váró közintézmények, paloták helyére „költözhetnek szállodák, éttermek, olyan turisztikát kiszolgáló egységek, amelyek egyrészt megőrzik a történelmi értékeket, másrészt tovább is fejlesztik”.

Józsefváros egyes részei már most is népszerűek az egyetemisták, a fiatalok, a turisták, a kikapcsolódást kereső családok körében. A Kálvin térről a Szabó Ervin könyvtár felé elindulva számtalan étterem, kávézó várja a vendégeket, teraszaikon jó időben sokszor csak kis szerencsével lehet helyet találni. „Egyedülállóak ezek az épületek! Szinte összehasonlíthatatlan a környék más országokkal. Központi, de mégsem zsúfolt” – nyilatkozta egy iráni fiú. A könyvtár mellett elhaladva sokak szerint Budapest egyik legszebb utcája található. A Reviczky utca a Mikszáth Kálmán térbe torkollik, ahol szintén egymást érik a vendéglátóhelyek. A téren rendszeresen gasztronómiai, kulturális fesztiválokat, koncerteket tartanak.

Külföldi lapok ajánlják Józsefvárost

Józsefváros pezsgő életét, építészeti örökségét, kulturális eseményeit, vendéglátó- és szálláshelyeit, galériáit már több külföldi turisztikai oldal, szaklap is felfedezte, és cikkeiben ajánlotta is. Tavaly például a The Guardian című napilap méltatta a kerületet, a brit Condé Nast Traveller utazási magazin pedig a közelmúltban ajánlotta szép szavakkal Józsefvárost olvasóinak. A hasonló cikkeknek meg is van a hatásuk: egyre több turista látogat Magyarországra, így kerületünkbe is. 

A Condé Nast Traveller brit turisztikai magazin januári számában megjelent cikk – amelyről több magyar honlap, újság, de az M1 Híradója is beszámolt – részletesen bemutatja olvasóinak a kerület egyes látnivalóit, éttermeit, szálláshelyeit. A szerző, Emma Love a vendéglátóhelyek között szemezgetve a Lőrinc pap téri orosz Matrjoskát és a Rákóczi téri Café Csigát ajánlotta, de a Mikszáth Kálmán térre is elkalauzolt.

Egyre több a színvonalas vendáglátóhely a kerületben

A téren 2007 óta működik a Don Leone étterem. „A környék korábban átjáróház volt, tele hajléktalanokkal. Az elmúlt években azonban rengeteget változott a tér az utcák rendezésével, virágosítással, a szökőkút felújításával, megszépítésével” – mondta lapunknak Fekete András, a vendéglátóhely tulajdonosa. A közelben lévő szállodáknak, hosteleknek köszönhetően egyre több a külföldi is Józsefvárosban. A tulajdonos véleménye szerint a folyamatos programokkal, kulturális események szervezésével, további fejlesztésekkel vagy akár a Teleki téri szoborcsoporthoz hasonló, egyedi, köztéri alkotások felállításával még több turistát lehetne ide csalogatni.

Különleges szállások, egyedi boltok

A szállást keresőknek a kisebb józsefvárosi apartmanokat és hosteleket, valamint a divatos Brody House-t ajánlja a brit szaklap szerzője. A Bródy Sándor utcában öt éve megnyílt szálló szinte mindig teltházzal üzemel, különleges stílusú szobáit leginkább a külföldiek keresik. Mint Ilosfai Krisztina, a Brody House PR menedzsere az M1 Híradónak elmondta, a hotelt a VIII. kerület hangulata ihlette, a vállalkozók tudatosan választották ezt a városrészt. „Úgy véltük, hogy nagy lehetőség van ebben a környezetben. Egyre több művész fókuszálta ide a tevékenységét, és mi is szerettünk volna egy olyan helyszínt kialakítani, ahol bemutathatjuk a negyed kreativitását" – nyilatkozta a menedzser.

A mindig teltházas Bordy House hotelt a VIII. kerület hangulata ihlette

Ajándékvásárláshoz a lap a Baross utcai FlatLabetet – ahol divatos, egyedi tervezésű ruhák kaphatók – és a Horánszky utcai Portékát emelte ki. Az otthonos, hangulatos, Horánszky utcai kis bolt 2012 decemberében nyílt. A Portékában egyedi ajándéktárgyakat, grafikákat, ékszereket, kézműves textileket, ruhákat, játékokat, babákat, illetve adalékmentes élelmiszereket, italokat árulnak, köztük különleges borokat, pálinkákat, hagyományos receptek alapján készült lekvárokat, fűszereket, édességeket és egyéb finomságokat. „Igyekeztünk olyan termékeket összeválogatni, amelyek felidézik a hagyományos, tradicionális értékeket, és kínálunk helyi termékeket is, amelyek kötődnek a környékhez, a városhoz vagy éppen alkotója, termelője a közelben él” – mondta a Józsefváros újságnak Jakab Aranka. Kóstolókat, programokat is rendszeresen szerveznek a boltban, igyekeznek a kézműves alkotóknak is tered adni a bemutatkozásra. „Józsefváros rohamosan fejlődik, a beruházásoknak köszönhetően sokkal szebb, élhetőbb a környék. Egyre több külföldi is betér ide, nagy részük a környéken lakó vagy tanuló egyetemista” – jegyezte meg a bolt vezetője.

Helyi portékákat is kínálnak

A nassolni vágyóknak Budapest Bagelba és a Jezsek Cukrászdába érdemes betérniük a brit lap szerint. A Jezsek Cukrászda 35 éve nyílt meg a Népszínház utcában. Több rangos kerületi eseményhez is készítettek már egyedi tortákat, süteményeket, például az Erkel Színház megnyitó ünnepségére is. Az önkormányzat által kiírt Józsefváros tortája versenyt is Jezsek Lajos aranykoszorús cukrászmester nyerte el. Mint Jezsek Lajosné lapunknak elmondta, az utóbbi évek tapasztalatai alapján egyre több külföldi vendég kóstolja meg termékeiket.

Kihagyhatatlan látnivalók

A cikk szerzője, Emma Love szerint egyetlen Józsefvárosba látogatónak sem szabad kihagynia az Uránia Nemzeti Filmszínház megtekintését, a pompás épületben a játékfilmek mellett gyakran vetítenek a legnépszerűbb külföldi operaházak előadásaiból is. A látnivalók közül a Magyar Építőművészek Szövetségének Ötpcsairta utcai épületét emelte ki a borostyánnal befuttatott, hangulatos udvarával, kiállítóterével.

Jazzkoncert az Építész udvarában

A közelben már több galéria működik, és akár még több is nyílhat. Kocsis Máté polgármester korábban felvetette, ha a már itt lévő 4-5 galéria önszerveződő módon összefogna, az önkormányzat megtalálná a módját, hogyan segítse működésüket, és ezzel más kiállítókat is Józsefvárosba vonzhatnának. Józsefváros profitálhatna abból, ha itt egy „galéria negyed” alakulna ki.

Népszerűek a Palotanegyed Fesztivál programjai is

Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria kulturális igazgatója szerint az utóbbi években nagyot változott a kerület kulturális élete. A Józsefvárosba települő művészek száma megsokszorozódott, és a Józsefvárosi Galéria – amely számos ingyenes programot szervez a kerületben – olyan embereket is meg tudott mozgatni, akik korábban nem jártak hasonló eseményekre. Szabó Erzsébet kiemelte, hogy az olyan nagyszabású programjaik, mint az Advent Józsefvárosban vagy az egész nyáron át tartó Palotanegyed Fesztivál is számos turistát vonzott a kerületbe.

Több turista érkezik

A magyar fővárosba évente átlagosan több mint 40 millió turista érkezik, az elmúlt időszakban pedig évről évre 6-8 százalékkal több külföldi volt kíváncsi Budapestre. Már tavaly is több külföldi lap írt pozitívan Budapestről, és azon belül Józsefvárosról. Ennek jótékony hatását támasztják alá a napokban megjelent adatok, amelyek szerint 2014 novemberében tovább nőtt a turisztikai céllal Magyarországra érkezők száma. Az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Csehországból 28 százalékkal jöttek többen, mint az azt megelőző év azonos időszakában – derült ki a legfrissebb KSH adatokból.

 

Szakértők szerint Józsefváros lehet Budapest új belvárosa

Az angol cikk pozitív hatásai

„Városmarketing szempontból az ilyen pozitív hangvételű szakmai cikkeknek több előnyük is van” – szögezte le dr. Papp-Váry Árpád PhD, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Turisztikai és Gazdasági Karának dékánja. A városmárkázás-szakértő állítását kifejtve elmondta: az angol nyelvű írás elsősorban a kerület turizmusára van jó hatással, hiszen a brit újságíró arra biztatja olvasóit, keressék fel Józsefvárost és tippeket is ad számukra, hol aludjanak, mit egyenek, és mely nevezetességeket nézzék meg. „A cikk másik előnye, hogy a józsefvárosiak megoszthatják Facebook-oldalukon, és mesélhetnek róla ismerőseiknek, vagyis büszkék lehetnek arra, hogy városuk fejlődését külföldről is észreveszik. Az előnyökhöz sorolható az a tény is, hogy egy ilyen cikk további sajtómegjelenéseket generál” – szögezte le a szakértő. Papp-Váry Árpád hozzátette: a negatív asszociációkat kizárólag kommunikációval nem lehet megváltoztatni, komoly fejlesztések és beruházások szükségesek hozzá, amelyekből Józsefvárosban nem volt hiány az utóbbi években.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben