Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ökukák a Fazekasban

20 szelektív szigetet alakítottak ki az iskolában

2015. január 26. hétfő

A kerület iskoláiban és óvodáiban is bevezetné Józsefváros önkormányzata az Ökuka Iskolaprogramot, ha beválik a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban - kísérleti jelleggel - kihelyezett 20 szelektív gyűjtősziget helyes használata. A kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek nemcsak a környezet védelmének fontosságát, hanem a környezettudatos gondolkodásmódot is elsajátítsák.

A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium folyosóira negyven szelektív hulladéktárolót helyeztek ki párosával, amelyekbe a diákok külön-külön gyűjthetik a műanyag és papír alapú hulladékot. Az Ökuka Iskolaprogram nem csak a gyűjtőedények kihelyezéséből áll, hanem része egy oktatás is, amelynek keretében a diákoknak megtanítják azok helyes használatát.

Ferenczi Attila a gyűjtőket kihelyező Recobin Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a mintaprogram költségeit vállalták, de ahhoz, hogy ez széles körben is elterjedjen, elengedhetetlen cégek, támogatók részvétele is.

A programra azért is nagy szükség van az iskolánkban, mert nálunk napi 12 zsák műanyag- és 3 zsák papírhulladék gyűlik össze és nem mindegy, hogy azt egyszerűen elégetik, vagy újrahasznosításra kerül – emelte ki Foki Tamás igazgatóhelyettes. Az iskola vezetője azt is elmondta, a végső céljuk, hogy a diákok az osztályokban is szelektíven gyűjthessék a hulladékot.

Varga Marcell és Dér Levente a diákönkormányzat képviselői, több tanulóval egyetemben vállalták, hogy elterjesztik diáktársaik körében a helyes használatot és célként tűzték ki, hogy év végéig az iskolában természetes legyen mindenki számára a szelektív gyűjtés.

Fontos, hogy a gyermekek minél előbb megismerjék a környezeti felelősségvállalás fontosságát – mondta Egry Attila a jozsefvaros.hu oldalnak. Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy figyelemmel kísérik a modellprogramot és a tapasztalatok függvényében a józsefvárosi önkormányzat is támogatná bevezetését a többi kerületi általános iskolában és akár az óvodákban is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben