Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jobb a rendőrség és a lakosság viszonya is a kutatás szerint

Friss közvélemény-kutatás: Javult a józsefvárosiak biztonságérzete

2015. január 27. kedd

A józsefvárosi lakosság biztonságérzetét jelző mutató 25 százalékkal, a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzat bűnmegelőzési munkájával való elégedettségi mutató pedig 20 százalékkal nőtt 2014-re az előző évhez képest – közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet a napokban közzétett felmérésében. A kerület közbiztonságát érintő intézkedései, nagyszabású fejlesztései, a bűnmegelőzési és áldozatsegítő szakmai koncepciói meghozták az eredményt. A közvélemény-kutatás szerint Józsefvárosban javult a közbiztonság: az emberek nyugodtabban sétálnak az utcán.

Az elmúlt években a közbiztonságért, az élhetőbb Józsefvárosért tett fejlesztések jelentős változást hoztak a kerületben. A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2013 és 2014 őszén végzett adatfelvételt Józsefvárosban azt vizsgálva, hogyan változott a lakosság biztonságérzete, a rendvédelmi intézmények megítélése, az áldozatsegítő osztály ismertsége, megítélése. A 2013-ban indult „Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten Józsefvárosi Modellprogrammal” című, szakmai koncepcióban megfogalmazott célok szociológiai megalapozottságát kutatva született átfogó kép a lakosság tájékozottságáról, elégedettségéről, biztonságérzetéről.

A fokozott rendőri jelenlét nagyobb biztonságot nyújt

Az eredmény önmagáért beszél: a kutatás szerint a józsefvárosi lakosság mind Budapest, mind a kerület, mind a szűkebb lakókörnyezetet vizsgálva sok tekintetben javulást tapasztalt. Pozitívan változott a közbiztonság, a rendőrség és a lakosság kapcsolata, jobban észrevehető a polgárőrség jelenléte, jobb a vagyonvédelmi eszközökkel való ellátottság, javult az áldozatok segítése.

Az elmúlt évek nagyszabású közbiztonsági fejlesztései

Józsefváros önkormányzata az elmúlt években 180 új kamerával bővítette a kerület térfigyelő rendszerét. 2010 óta a közterület-felügyelet működésére 2 milliárdot fordított a kerület, a rendőrség munkáját 100 millió forinttal támogatta az önkormányzat, új autókat is kapott a kerületi rendőrkapitányság és a közterület-felügyelet.  Több a rendőr és a közterület-felügyelő is az utcán, kétszeresére nőtt a kerületőrök száma, 2013-ban pedig megalakult a józsefvárosi polgárőrség is.

180 új kamera őrzi a kerületiek nyugalmát

A Tárki közvélemény-kutatása alapján a józsefvárosiak úgy vélik, hogy 2014-re az azt megelőző évhez képest sokat fejlődött a kerület: a lakosság 13-13 ponttal jobbnak ítélte a közbiztonságot Józsefvárosban és a lakóhelye közvetlen környékén is. A kutatást szakértők körében is elvégezték, akik szintén jelentős javulást éreztek ezen a téren.  

A lakosság szerint 13-13 ponttal jobb a közbiztonság Józsefvárosban és a lakóhely közvetlen környékén

Biztonságosabb közterek

A megújult józsefvárosi közterek, utcák, társasházak, egyéb fejlesztések – amellett, hogy szebb környezetet biztosítanak – nagyobb biztonságérzetet is adnak az embereknek. Mindezt alátámasztja a Tárki felmérése is: 2013-hoz képest tavaly a józsefvárosiak szívesebben sétáltak az utcákon: nőtt az emberek biztonságérzete nappal, de még napnyugta után is. 

A józsefvárosiak 71 százaléka soha nem fél napközben az utcán

2014-ben 13 százalékkal nőtt azok aránya, akik soha nem félnek attól, hogy nappal áldozattá válnának az utcán (a 2013-as 58 százalék tavalyra 71-re nőtt), és 5 százalékkal többen sötétedés után sem félnek ettől. A kutatásban résztvevők szerint a kerület legbiztonságosabb része a Corvin negyed.

Hatékonyabb a bűnmegelőzési program

Jelentősen nőtt azok aránya, akik szeretnének bűnmegelőzési tanácsokat kapni. 2013-ban a lakosság 19, tavaly 30, míg a szakértők 25, illetve 32 százaléka jelezte ezt. Mint a kutatás kiemeli, a lakosok körében 2014-ben ezen információk legfontosabb forrása a Józsefváros újság volt. A rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat bűnmegelőzési munkáját a lakosok és a szakértők is hatékonyabbnak látták 2014-ben, mint egy évvel korábban.

Nagy a fordulat az áldozatvédelem tekintetében, 2013-hoz képest már többen tudnak róla, hogy létezik tájékoztatást és szakjogászi, pszichológusi segítséget nyújtó áldozatsegítő szolgálat. Akik tavaly Józsefvárosban kapcsolatba kerültek vele, nagyon jóra értékelték munkáját. A szakértők szerint az áldozatsegítés helyzete jelentősen javult, és Józsefvárosban jobb, mint Budapest más részein.

A legtöbben a csoportfoglalkozásokon és az önvédelmi tréningeken vettek részt

A rendezvényeket, eseményeket, előadásokat szervező józsefvárosi modellprogramról a lakosság igen nagy aránya hallott, 10 százalékuk volt is rajta, a legtöbben a tematikus csoportfoglalkozásokon és az önvédelmi tréningeken vettek részt.

Javult a rendőrség, a polgárőrség és a lakosság kapcsolata

A lakosság 17 százalékának történt a sérelmére jogsértés az elmúlt 5 évben, közülük 14 százalékának egyszer, 3 százalékának többször is. Az esetek túlnyomó részében a kárvallottak feljelentést tettek a rendőrségen.

A rendvédelmi szervekkel szemben a növekvő bizalom jele, hogy a kutatásban résztvevők közül – akiket ért valamilyen jogsértés – 2014-ben többen fordultak a rendőrséghez, mint 2013-ban.

Jobb lett a polgárőrség megítélése is

A kutatás kiemeli, hogy a kerületi rendőrség és a lakosság kapcsolata az egyik olyan terület, ahol a korábbi kedvezőtlen tapasztalatok mára pozitívvá változtak. Azaz azoknak, akik valaha kapcsolatba kerültek a rendőrséggel (2014-ben 38 százalék), illetve a polgárőrséggel (8 százalék), jelentősen javult a megítélése a bűnüldöző szervekkel szemben.

A kutatás módszere, mintája

A kutatás során mindkét alkalommal (2013 októberében-novemberében és 2014 őszén) személyesen kérdezték meg a 18. életévüket betöltött lakosságot. A 2014-es adatfelvételkor a reprezentatív mintát kiegészítették olyan válaszadókkal is, akik részt vettek a Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten Józsefvárosi Modellprogrammal valamelyik eseményén, rendezvényén. 2013-ban 735 lakost és 75 szakértőt (Józsefvárosban dolgozókat: a szociális és gyermekvédelmi intézmények szakembereit, a kerületi járási hivatal ügyintézőit, polgárőröket, a polgármesteri hivatal ügyintézőit), míg 2014-ben 507 lakost, 101 a programokon résztvevő lakost, illetve 195 szakértőt kérdeztek meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben