Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sokrétű áldozatsegítés

Az áldozatsegítőkhöz évente átlagosan húszezren fordulnak

2015. január 30. péntek

A hatóságoknál, intézményeknél megjelenő ügyfelek között különleges bánásmódot igényelnek azok, akik bűncselekmény áldozataivá váltak. Érdekükben szükséges az ügyintézők ismereteinek bővítése, hogy az ügyfeleket fokozott együttérzéssel fogadják, és tájékoztatást tudjanak nyújtani az áldozatsegítés lehetőségeiről. Ennek érdekében tartott előadást a józsefvárosi ügyintézőknek, családsegítő szolgálat szakembereinek Dr. Vojnovics Ibolya, az Áldozatsegítő Osztály vezetője.

Amikor valakit sérelem, kár ér, bűncselekményt követnek el ellene, kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Korábban szinte csak az elkövetővel, a büntetéssel foglalkoztak a különböző hatóságok, de 2005 óta külön, Európai Uniós irányelvek alapján készült törvény is rendelkezik az áldozatok segítéséről. A „Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten Józsefvárosi modellprogrammal” című projekt újabb állomásaként áldozatvédelmi előadást szerveztek a kerületi ügyintézőknek, családsegítő szolgálat szakembereinek.

Áldozatsegítés minden megyében működik, a fővárosban is. Mint Dr. Vojnovics Ibolya, a Budapest Főváros Kormányhivatala Igazságügyi Szolgálata Áldozatsegítő Osztály vezetője elmondta, az áldozatsegítés sokrétű: információkat (például az eljárás folyamatáról), jogi támogatást (akár peres képviselet), gyakorlati segítségnyújtást (pl. kapcsolatfelvétel a megfelelő szervekkel), anyagi, pszichológiai támogatást is nyújtanak. Az előadó a jelenlévőknek részletesen bemutatta, hogyan, miképpen igényelhetők a támogatások, ugyanakkor visszaélésekre is felhívta a figyelmet.

Évente átlagosan kb. 20.000-en fordulnak az áldozatsegítő programhoz, a fővárosban tavaly közel 3500 ügyük volt. Budapesten a legtöbben tájékoztatást kértek, sokan érdeklődtek érdekeik érvényesítésének lehetőségeiről (alapvető jogokról, az áldozatot megillető egészségügyi és egyéb ellátásokról) és sokan az azonnali pénzügyi segítségről.

Mint a Tárki Társadalomkutatási Intézet közelmúltban publikált – szintén a TÁMOP -5.6.1-C-11/1-2011-0002 program részeként megvalósult – közvélemény-kutatása kimutatta: amellett, hogy többek közt nőtt a józsefvárosiak biztonságérzete, javult a rendőrség-lakosság viszonya, egyre többen vélik úgy, hogy javult az áldozatsegítés helyzete, és Józsefvárosban a szakemberek szerint jobb is, mint más kerületekben.  

Elérhetőségek:

24 órában ingyenes hívható áldozatsegítő vonal: 06-80-225-225

Cím: 1111 Budapest, Prielle Kornélia utca 4./a

Telefon: 896-21-74

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben