Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Aperianov Zakariás 88 éves

A világ legsikeresebb galoppidomárja

2015. február 11. szerda

Zsokéként is számos versenyt nyert, de igazából idomárként ért el nagy sikereket Aperianov Zakariás – becenevén: Pubi bácsi –, aki 16 lovával nyert Magyar Derbyt, köztük a csodamén Imperiállal is. Ez a teljesítmény - a bécsi derbivel együtt 17 győzelem - különben nem hivatalos Guinness-rekord is. Az idén februárban 88 éves galoppidomárral beszélgettünk Mátyás téri otthonában.

Betegségéből lábadozva, lakásának nappalijában fogadott bennünket a legsikeresebb magyar lovas tréner, amikor felesége anyáskodó feddésére, hogy a kézfogásnál elfelejtette mondani a nevét, csak ennyit válaszolt: „Azt mindenki tudja. Aperianov vagyok.”

Pubi bácsi, bár nagy beteg, de ha a lovakról van szó, elérzékenyülten osztja meg élete történetét, amelyben nem az emberi kapcsolatok játszották a főszerepet. Aperianov Zakariás már egészen kisgyerek korában az istálló és a lovak közelébe került, ugyanis édesapja zsokét akart faragni fiából, így 12 éves korában kivette a polgári iskolából és Pejacsevich János grófhoz adta lovászfiúnak. A tréner mosolyogva osztotta meg velünk, hogy alapvetően nem idomárnak készült, hiszen mint mondta „az ember fiatalon lovagolni akar”. Ő is a nyeregben kezdte, 14 évesen versenyzett először, ám három év zsokéskodás után „leszállt a lóról”, de az istállóktól nem szakadt el, huszonhat évesen galoppidomár lett. Akkor már a kerületben élt és azóta is Józsefváros a szűkebb hazája, idekötik barátai is, akikkel – nevetve mondja – mindig a lovakról beszélgetnek.

A tréner a főnök

Sokan, akik nem járatosak a lovassportokban nem nagyon tudják mi is egy tréner feladata, hiszen a háttérben dolgozik. Ő állítja össze, hogy milyen munkát végezzen a ló a versenyre való felkészülés folyamán. A ló és a zsoké főnöke az idomár, ő mondja meg még azt is, hogy a zsoké mit „menjen” egy versenyen, hogyan lovagolja a lovat.

Imperiál, a kedvenc

Amikor szóba hozom a magyar lovas történet egyik legeredményesebb csodaménjét, Imperiált, Pubi bácsi szeme könnybe lábad, elérzékenyülten idézi fel: „Ő volt mindig a kedvencem, egy nagyon nagy tudású ló volt. Kétévesen került a kezem alá, mert a bizottság nem találta versenyzésre alkalmasnak, ugyanis sok volt rajta a fehér szín, csóka szeme volt, és az ilyen lovakról azt tartja a szakma, hogy nem őszinte állat, nem futja ki a tudása legjavát. Az én kezem alatt pedig igazi versenylóvá vált – nem csak országos, de nemzetközi bajnok lett.” Így nem meglepő, hogy kérdésemre, hogy melyik győzelem volt a legemlékezetesebb, Imperiál sikereit kezdi sorolni. Érdekesség, hogy a pályafutása után fedezőménné váló csodaló csikójával, Immerrel is nyert magyar derbit Aperianov Zakariás. Ehhez kapcsolódik, hogy Pubi bácsi nem hivatalosan Guinness-rekorder, hiszen 17 derbi győzelmével a világ legeredményesebb galoppidomárja – a könyvben nyilvántartott tréner „csupán” hét derbi győzelmet aratott.

A csodaló (1960-1989)

Fajta: angol telivér – sárgaszínű mén

Tenyésztő: Rádoki József

Tréner: Aperianov Zakariás

Imperiálnak 3 versenyévadban - 1962 és 1964 között - nem akadt legyőzője a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26-szor startolt, 21-szer nyert. Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Washingtonban a világ 11 legjobb lova közül a hetedik helyen végzett egy hosszú és fáradságos év után. Visszavonulását követően tenyészmén lett, csikói is szép karriert futottak be.

"Csak a ló számít!"

Arra, hogy hosszú pályafutása során milyen hírességekkel hozta össze a sors, Aperianov Zakariás ironikusan csak annyit válaszol, hogy „az nem fontos, nekem nem számított más csak a LÓ!” Ebben a szellemben telt Pubi bácsi élete és 72 éves lovas karrierje. A 2011-ben kapott agyvérzése óta 2012-ben járt utoljára a Kincsem Parkban, hogy átadja az Imperiál díjat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben