Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Dr. Koroknai András főigazgató-főorvossal

Az új szakrendelő modern lesz és bővülnek a szolgáltatások is

2015. február 18. szerda

Javában zajlik a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Auróra utcai szakrendelőjének felújítása. Az intézmény nem csupán szebb és igényesebb kialakítású lesz, de egy épületszárnnyal is bővül, modernebb és új eszközök is segítik majd a gyógyítást, valamint szélesedik az ellátások köre is. A munkálatokról, a tervekről dr. Koroknai András főigazgató-főorvossal beszélgettünk.

– Mikor volt hasonló, nagyszabású felújítás a rendelőintézetben?

– Az elmúlt három és fél évtizedben nemhogy teljes, de még részleges felújítás sem volt. Sajnos ez már az intézmény belső és külső megjelenésén is szembetűnő lett, a korszerűsítés elodázhatatlanul szükségszerűvé vált. A munkálatok nem csak a jelenlegi rendelő felújítását jelentik, hanem az épület alapterületének megnövelését is új épületrésszel. Az évek alatt megváltozott körülmények – Trefort utcai telephely megszűnése –, valamint a jövőbeni igények – a Korányi Sándor utcai telephelyen lévő Tüdőgondozó átköltöztetése az Auróra utcai telephelyre – mellett már csak így tudunk megfelelni a velünk szemben támasztott egyre növekvő követelményeknek.

– Mire számítson, aki most belép az épületbe?

 – Köszönhetően a jó szervezésnek, a munkatársak pozitív, együttműködő és alkalmazkodó hozzáállásának törekszünk a rendelőintézet csaknem teljes kapacitással történő működtetésére. A nagyobb műszereket igénylő szakrendelések vonatkozásában azonban elkerülhetetlennek látszik, hogy átmenetileg, rövid ideig a működést szüneteltessük. A munkálatok alatt és után néhány kivétellel a szakrendelések korábbi helyszínei megváltoznak. A korábbi tapasztalatok alapján sikeresen működő, nagy forgalmat lebonyolító ingyenes szűrőnapok felújítás alatti lebonyolítására nincs lehetőségünk a hétvégi munkálatok szükségessége miatt. Ugyanakkor például a gyógyszertár várhatóan folyamatosan, zavartalanul fog működni. A változásokról a lakosságot Facebook- és weboldalunkon, illetve a kihelyezett tájékoztató tábláinkon folyamatosan tájékoztatjuk.

– Milyen új eszközök segítik majd a betegellátást?

– Ebből a szempontból a legnagyobb beruházás a röntgen szakrendelésünk teljes digitalizálása, korszerűsítése, mely gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a működést. Természetesen lesznek egyéb, a mindennapi betegellátást szakszerűbbé tevő eszközbeszerzések is, ilyen például a fizikoterápián működésbe helyezendő vállmozgató gép is. A korábbinál  hatékonyabban működő betegirányító- és központi betegbehívó-rendszert is kialakítunk a betegellátást gyorsítása érdekében.

– Bővül az egészségügyi ellátások köre is?

– Az egyik legfontosabb a kúraszerű terápiára alkalmas infúziós kezelőnk lesz, itt ugyanis jelentős, kórházi ellátást helyettesítő kezelést tudunk biztosítani a hozzánk forduló pácienseinknek. Itt említeném még a nyiroködéma masszázst is, melyre szintén nagy igény mutatkozik, és Budapesten kevés helyen elérhető. Új szakmaként kerül beindításra a belgyógyászati szakrendelés, melyen belül a diabetológiai szakrendelés bővítésére és a cukorbetegek komplex ellátására is lehetőség nyílik.

– Az itt dolgozók érdekében milyen fejlesztéseket tudnak végrehajtani?

– A dolgozók jó közérzetét, hangulatát, komfortérzetét javítják az új, modern öltözők, vizesblokkok, az évszaktól függetlenül egységes belső hőmérsékletet biztosító központi klíma, valamint a gyorsabb, könnyebb munkavégzést segítő korszerűbb számítógépes rendszer. Minden emeleti szinten kellemes tartózkodó, teakonyha és mosdó áll majd a dolgozók rendelkezésére. A gyógytorna helyiségeiben pedig lehetőség nyílik a pihenőidő aktív eltöltésére is.

– Milyen kép tárul az elé, aki 2015 őszén, a beruházás végeztével belép a rendelőintézetbe?

– Az egész épület teljes küllemében modern, XXI. századi megjelenést fog mutatni: kezdve az akadálymentesített bejutási lehetőségtől a különböző szintekre való gyors feljutáson, a minden évszakban elvárt, kellemes belső hőmérsékleten át a modern, minden igényt kielégítő rendelők, váróhelyiségek látványáig.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben