Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Dr. Papp Lajos előadása a Józsefvárosi Galériában

Az egészség: test, szellem és lélek harmóniája

2015. február 25. szerda

A Józsefvárosi Szabadegyetem vendége ezúttal Dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas nyugdíjazott szívsebész volt. Az embereket a maguk teljességében vizsgáló és gyógyító professzor előadásában a Józsefvárosi Galériában leszögezte, csak akkor beszélhetünk egészségről, ha testünk, lelkünk és szellemünk egymással harmóniában van.

A professzort több szál is köti Józsefvároshoz: több évig kerületünkben élt, a munkája is ide köti, magánrendelője a Puskin utcában van. Dr. Papp Lajos szerint megfontoltan kell bánni a gyógyszerekkel, mert azok kémiai szerek. Példaként hozta a cukorbetegséget. A 2-es típusú cukorbaj szerzett betegség, a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei elgyengülnek, elhalnak, ha túl sok cukrot és szénhidrátot fogyasztunk. Az orvosok ilyenkor a még meglévő sejteket serkentő gyógyszert írnak fel, ám a professzor szerint az egészséges táplálkozás és a mozgás lehet a helyes megoldás.

A koleszterinszint-csökkentést sem szabad túlzásba vinni. Az ezt csökkentő szerek, a sztatinok kifejezetten ártalmasak az egészségre: szívizom-fájdalmat, vázizom-fájdalmat okozhatnak, fogyasztóik körében duplájára nő az infarktusveszély, fokozódik az érelmeszesedés, a cukorbetegség valószínűsége. Feltette a kérdést, hogy miért is szedünk akkor gyógyszereket? Sok esetben csak a gyógyszergyárak gazdagításáért - mondta a Széchenyi-díjas nyugdíjazott szívsebész.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a legtöbb betegségünk kialakulásának az az oka, hogy túl sok cukrot, zsírt, húst és szénhidrátot fogyasztunk, miközben egyre kevesebbet mozgunk. Mesélt egy száz év körüli átlagéletkorú népcsoport, a hunzik titkairól is, akik Nepálban, több ezer méter magasan élnek. Gleccservizet isznak, friss és aszalt gyümölcsöket esznek. Semmilyen kényelmet szolgáló technikai újítás nem terjedt el náluk, napi 10-12 órát mozognak. A mozgás kapcsán Dr. Papp Lajos beszélt a leptin nevű hormonról, ami az anyagcseréért és a fogyásért is felelős, és amely a korábbi tévhitekkel szemben nem pajzsmirigyben termelődik, hanem a lábszárizomzatunkban, mozgás közben. Ezért is fontos a rendszeres mozgás. Mint mondta, legalább napi 2-3 órányi séta szükséges ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket.

Előadásában a professzor kitért a csend, a befelé fordulás, az Istenbe és önmagunkba vetett hitünk és az akartunk kulcsfontosságú szerepére, és arra, hogy kérnünk kell, ha gyógyulni akarunk. Isten és az orvosok is csak akkor tudnak nekünk segíteni, ha megkérjük rá őket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben