Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elfogadták Józsefváros idei költségvetését

2015 a kiegyensúlyozott fejlődés éve Józsefvárosban

2015. február 25. szerda

Az idén is folytatódik Józsefváros újjáépítése: elindul a kerületi gyermektáborok felújítása, befejeződik az Auróra utcai szakrendelő modernizációja és a társadalmi szervezetek kiemelt támogatásával erősítik Józsefváros közösségeit. Mindezekhez biztos hátteret ad a stabil lábakon álló, és 500 millió forintos tartalékkal rendelkező büdzsé, melyről még az ellenzék is elismerte, hogy profi munka. 2015 a kiegyensúlyozott fejlődés éve Józsefvárosban.

Józsefváros önkormányzatának képviselő-testülete február 19-i ülésén elfogadta a kerület idei költségvetését. Az előző évekhez hasonlóan idén is az volt az elsődleges szempont, hogy egy stabil, a város biztonságos működését és további fejlődését is garantáló költségvetése legyen a kerületnek. A most elfogadott büdzsé biztosítja, hogy 2015 a kiegyensúlyozott fejlődés éve legyen Józsefvárosban.

Amellett, hogy a költségvetés garantálja a bölcsődék, óvodák, szociális intézmények biztonságos fenntartását, 2015-ben is folytatódik Józsefváros újjáépítése, amely során a kerületiek életminőségét javító és közösségeit építő intézkedések kerülnek még inkább előtérbe. Őszre mintegy 1,5 milliárd forintból teljesen megújul az Auróra utcai szakrendelő. Egy korszerű, fővárosi szinten is egyedülálló rendelő lesz, mely a józsefvárosiak egészségbiztonságát szolgálja. Ezt segíti majd az új, Gutenberg téri gyermek háziorvosi rendelő is, melynek az idén megkezdődhet kialakítása a büdzsében erre elkülönített 110 millió forintos keretből. Az idén 52 millió forintot biztosítanak arra a költségvetésben, hogy elkezdődhessen a Káptalanfüreden és Magyarkúton található önkormányzati gyermeküdülők felújítása. A következő években folyamatosan újjáépülő üdülők korszerű, biztonságos táborozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak jövő évtől a gyermekek számára. 2015-ben is folytatódik a LÉLEK-program, és jóval magasabb összeg, 30 millió forinttal több jut közfoglalkoztatási célokra. A képviselő-testület döntésének köszönhetően az eredetileg tervezetthez képest tízszeres támogatást kapnak a társadalmi szervezetek, mely Józsefváros közösségeinek építését segíti.

Jelentősen javítja a józsefvárosiak életminőségét az is, hogy nő a biztonságérzet az egész kerületet lefedő új térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően, melynek üzemeltetését az önkormányzat finanszírozza 135 millió forinttal. Emellett az önkormányzat 3,5 millió forinttal támogatja a kerületi rendőrkapitányság működését, ezzel is hozzájárulva a biztonság növeléséhez. 

Bár az elmúlt években Józsefváros szinte minden közterülete megújult, a látványos közterületi fejlesztések mégsem állnak meg, 2015-ben mintegy 500 millió forintból folytatódik a Corvin Sétány Projekt.

Hamarosan elkészül az önkormányzat gazdasági programja is, akkor lehet majd a további felújításokra, fejlesztésekre szánt összegeket a megfelelő területekre átcsoportosítani, és dönteni a társasházak felújítására szánt forrásokról is.

A 2015. évi költségvetés tárgyalása során az ellenzéki képviselők is elismerték, hogy az összeállított költségvetés profi munka. Hiányolták ugyanakkor, hogy a büdzsé összeállításakor nem számoltak az év közbeni bevételekkel, melyeket fejlesztésekre lehetne fordítani. A költségvetés során viszont azt a törvényi előírást kell teljesíteni, mely szerint nem lehet hiánnyal tervezni, vagyis azt az elvet követték, hogy addig nyújtózkodnak, amíg a takaró ér.

Józsefváros idei költségvetése egy jelentős tartalékkal rendelkező, biztos lábakon álló és a város kiegyensúlyozott fejlődését biztosító büdzsé.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben