Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Könyvbemutató és díjátadó a Polgárok Házában

Megemlékeztek a kommunizmus délvidéki áldozatairól

2015. február 26. csütörtök

A kommunizmus áldozatainak napján, február 25-én emlékeztek meg a Tito-partizánok vérengzésének áldozatul esett délvidéki magyarokról a Polgárok Házában. Az etnikai alapú tisztogatásról Matuska Márton újvidéki újságíró írt könyvet Az elhallgatott razzia – Vérengzés Újvidéken címmel. Az esten Dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke mondott nyitóbeszédet. A mű kiadóját, a Keskenyúton alapítványt Magyar Nemzetért Díjjal tüntették ki. Az elismerést az alapítvány elnöke, Cseresnyésné Kiss Magdolna vette át Schmittné Makray Katalintól.

Hetven évvel ezelőtt Magyarországon a náci megszállást a kommunista diktatúra váltotta fel – mondta nyitóbeszédében Gulyás Gergely a kommunizmus délvidéki áldozatainak megemlékezésén. A vörös hadsereg győzelme nemhogy felszabadulást nem eredményezett, de gyilkosságokkal, rablásokkal, tömeges erőszakkal, internálásokkal tízezrek halálát hozta magával – jelentette ki az országgyűlés alelnöke.

A politikus elmondta, évtizedekig hallgatni kellett, ám ma már alkotmány rögzíti a kommunista diktatúra felelősségét a honfitársaink meggyilkolásáért, kényszermunkatáborba hurcolásáért. Gulyás Gergely szerint a polgári Magyarország ma nem képzelhető el anélkül, hogy ne emlékeznénk a délvidéki Golgota áldozataira, a „Malenkij Robotra” vagy az ’56-osokra.

A razzia és annak megtorlása

Dr. Szakály Sándor történész összefoglalva elmondta: a Délvidék visszatérését követően megerősödtek a szerb partizánakciók, mivel nem fogadták el a terület Magyarországhoz csatolását. Ezt megfékezendő egy razziát tartott a honvédség, aminek ártatlanok is áldozatul estek. A magyar kormány akkor példátlan módon felelősségre vonta a bűnösöket, az áldozatok hozzátartozóinak kárpótlást ajánlott fel. A razzia megtorlásaként 1944 októberétől a szerb kommunisták válogatás nélkül gyilkolták a magyar lakosságot.

„A lelkünket akarták tönkretenni...”

Mák Ferenc művészettörténész hangsúlyozta, hogy a magyarokkal szembeni vérengzés mindaddig nyomasztani fogja a délvidékieket, amíg egy közös szerb-magyar bizottság nem teszi tisztába a kérdést.  Az elhallgatott razzia – Vérengzés Újvidéken című könyv szerzője, Matuska Márton azzal a szándékkal nyúlt a kérdéshez, hogy őszintén, nyíltan szembenézzen a tényekkel.

Matuska Márton kiemelte, hogy a számos magyar áldozat közül harminc pap – köztük Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf – is meghalt a híveiért. A könyv írója szerint már megindították a két pap boldoggá avatását. „A lelkünket akarták tönkretenni, de e helyett kapunk két szentet.”

Magyar Nemzetért Díjat a könyv kiadója kapta

A megemlékezés keretében adták át az ERGO – Európai Regionális Szervezet a Magyar Nemzetért Díját, amelyet azoknak a személyeknek és szervezeteknek adományozzák, akik a nemzeti összetartozásért végeznek kiemelkedő tevékenységet. Az egymillió forinttal járó kitüntetést Schmittné Makray Katalin nyújtotta át a Keskenyúton alapítvány elnökének, Cseresnyésné Kiss Magdolnának.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben