Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megújul Józsefváros balatoni üdülője

A teljes felújítás után egész évben nyitva lesz

2015. február 27. péntek

Új, komfortos házakat épít Józsefváros önkormányzata a káptalanfüredi táborban, továbbá felújítja a kiszolgáló egységeket is. A balatoni üdülő a beruházás ideje alatt zárva tart, de a munkálatok befejezése után már nemcsak szezonálisan lesz nyitva, hanem egész évben. A korszerűsítés megkezdésére 52 millió forintot különített el idei költségvetéséből az önkormányzat. A káptalanfüredi üdülő mellett a magyarkúti tábor épületgépészete is felújításra szorul.

A káptalanfüredi gyermeküdülő 1960-ban épült. Azóta – a kisebb felújításokon kívül – komoly korszerűsítésre nem került sor a Balaton-parti táborban. A Józsefvárosi Önkormányzat középtávú tervei között szerepelt az üdülő teljes körű renoválása, ám a csapadékos időjárás miatt a faházak állapota hirtelen sokat romlott, ezért a fejlesztés nem tűr halasztást – jelentette ki a Józsefváros újság kérdésére válaszolva a gyermeküdülő ügyvezetője.  Kis István hozzátette: a beruházást néhány héten belül elkezdik. Az első ütemben a kevésbé látványos, de elengedhetetlen mélyépítési és tereprendezési munkálatokat végzik el. A második ütemben a régi faházakat lebontják és új, önálló fürdőszobával rendelkező, modern házakat építenek helyettük, továbbá felújítják a konyhát, az éttermet és az orvosi szobát is. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat az utóbbi években az üdülő több részlegét is megújította. 2011-ben például a sportpályák burkolatát cserélte ki, 2013-ban a vizes blokkokat korszerűsítette, tavaly pedig 7 darab gyermekház és 4 darab pedagógusok számára fenntartott ház megépülésére biztosított forrást. Ám a többi csaknem 80 faház és a kiszolgáló egységek teljes felújítása évtizedek óta elmaradt. A tavasszal induló munkálatoknak köszönhetően egy modern, a XXI. századi követelményeknek megfelelő, komfortos házakból álló gyermeküdülő jön létre.

Az építkezés előreláthatólag 1 évig fog tartani, amely idő alatt a tábor zárva tart. Már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy a józsefvárosi gyermekek az idei nyáron is eljussanak a Balatonhoz – hangsúlyozta Kis István. A káptalanfüredi tábor saját strandját az építkezés ideje alatt is szeretnék nyitva tartani, hogy azt továbbra is használhassák a kerületi gyerekek, szállásukat a szomszédos üdülőkben igyekszik biztosítani az önkormányzat – tette hozzá az ügyvezető. A káptalanfüredi gyermeküdülő a felújításnak köszönhetően modern és komfortos lesz, az építkezés után pedig a több mint 3 hektáron elterülő vadregényes balatoni tábor már nemcsak nyáron, hanem egész évben nyitva áll a vendégek előtt. A felújítás első ütemére 52 millió forintot különített el az önkormányzat.

A Börzsönyben található magyarkúti erdei tábor áprilisban zár be, mert épületgépészetileg ez az üdülő is felújításra szorul, a korszerűsítésre pályázati úton keres forrást az önkormányzat. Kis István elmondta: a gyermekek üdültetése nem törvényi kötelezettség, Józsefváros önkormányzata ezt évek óta önként vállalt feladatként végzi. Kiemelte azt is, hogy „nincs még egy olyan önkormányzat Budapest huszonhárom kerülete között, amelyik két tábort is működtetne a gyermekek üdültetése érdekében”.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben