Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vasárnapi zárva tartás

Ezek a kereskedők előtt álló teendők

2015. március 02. hétfő

Március közepén lép életbe a kereskedelmi szektort érintő vasárnapi zárva tartásról szóló törvény. A törvény hatálya azonban nem terjed ki többek között a gyógyszertárakra, a benzinkutakra, a vásárok, piacok, turisztikailag forgalmas helyszíneken álló üzletek nyitva tartására. A tulajdonosoknak azonban jelezniük kell nyitvatartási szándékukat a kereskedelmi hatóság felé. Józsefváros jegyzője, Danada-Rimán Edina az alábbi felhívásban ismerteti a kereskedők előtt álló feladatok részleteit.

Felhívás

Tájékoztatjuk a kerületünkben kereskedelmi tevékenységet folytatókat (továbbiakban: kereskedők), hogy 2015. március 15. napjával a kereskedelmi szektorban hatályba lép a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény. A jogszabály alapján a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletek hétköznap és szombaton 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon nem nyithatnak ki. A törvény értelmében a főszabály alól kivételt képeznek a kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzletek, melyek hétköznap és szombaton 5 óra és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között; valamint az újságot árusító üzletek és a virágboltok, melyek vasárnap és munkaszüneti napokon 6 óra és 12 óra között tarthatnak nyitva.

A törvény hatálya nem terjed ki:

1. a gyógyszertárak nyitva tartására;

2. a nemzetközi közforgalmú repülőtéren kialakított üzlet nyitva tartására;

3. a közforgalmú vasúti és autóbusz pályaudvarok területén kialakított üzlet nyitva tartására azzal, hogy kétség esetén a jegyző – a pályaudvar üzemeltetőjével egyetértésben – határozza meg azt, hogy a pályaudvar területe meddig terjed;

4. a büntetés-végrehajtási intézetek területén történő kereskedelmi tevékenységre;

5. az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben meghatározott egészségügyi intézmények területén történő kereskedelmi tevékenységre;

6. a piacon, továbbá helyi termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre;

7. a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre;

8. az üzemanyagtöltő-állomások nyitva tartására;

9. a katonai objektumokon belül folytatott kereskedelmi tevékenységre;

10. a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre;

11. a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre;

12. a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre;

13. a vendéglátásra;

14. a világörökségi területen található üzletekre;

15. a kulturális tevékenységet és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.

Felhívjuk a tisztelt kereskedők figyelmét, hogy a törvény alapján az adventi vasárnapok kivételével minden naptári év egy tetszőleges vasárnapján nyitva tarthatnak, mely napot előzetesen kötelesek bejelenteni a kereskedelmi hatóság (jegyző) felé.

Kérem, hogy a vasárnapi napokon való nyitvatartási szándékukat a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály Igazgatási Iroda felé (1082 Budapest, Baross u. 63-67. II. em. 214. sz. iroda; igazgatas@jozsefvaros.hu) 2015. március 13. napjáig bejelenteni szíveskedjenek.

Danada-Rimán Edina

jegyző

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben