Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Goblenbe szőtt emlékek és álmok

Bényi Eszter alkotásaiból nyílt kiállítás a Galériában

2015. március 10. kedd

Régi családi levelezések sorai, bibliai idézetek és tao tanítások jelennek meg Bényi Eszter textilművész goblenjein. Művei közül néhányat a józsefvárosi közönség is megtekinthet márciusban a „Levelek és álmok” című tárlaton a Józsefvárosi Galéria kiállítótermében.

A kiállítás hivatalos megnyitóján Wehner Tibor művészettörténész kiemelte, milyen fontos szerepet tölt be Bényi Eszter az iparművészet, azon belül a modernkori textilművészet újjászületésében. A pasztellszínű, sokszor térbe is kilépő, a hagyományos technikákat elutasító kezdeményezésnek köszönhetően a kárpitok önálló, autonóm műalkotásokká váltak.

A most bemutatott művek több csoportra oszthatók: az egyik ­­családi relikviákat, levélrészleteket örökít meg – ezeket az alkotásokat édesanyja, Supka Magdolna és nagyanyja, Gere Gizella emlékére szőtte, és hatvan ember kézírását jelenítik meg. Egy másik csoport bibliai tanításokat sző kárpitba, és japán írásjelek segítségével közvetít tao bölcseleteket, egy harmadik pedig elvarázsolt tájakra repít, ahol az ember jelenlétét szimbolikus tárgyakon keresztül érzékeljük.

Az egymásba mosódó színfoltok és alakzatok meditatív, látomásokkal teli, nyugalmat és békét sugárzó légkört alakítanak ki maguk körül, a létezés misztikuma árad a művekből.

A megnyitóünnepségen Semes-Bogya Eszter énekes és faszobrász adott elő néhány dalt, Sipos Orsolya, a Galéria munkatársa pedig ismertette a kiállításhoz kapcsolódó programokat. Március 18-án 18 órától az érdeklődők ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt Mónus Viktor vezetésével. 25-én, 19 órától pedig Sulyok Gabriella Világok határán című, Bényi Eszter életét és munkásságát bemutató filmjét tekinthetjük meg. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben