Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sánta Ferenc 70 éves

Májusi nagykoncertjére készül a józsefvárosi hegedűművész

2015. március 24. kedd

Idén ünnepli 70. születésnapját ifjabb Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Nemzet Művésze. A Józsefvárosban élő cigánymuzsikus nemrég súlyos betegségen esett át, de már készül májusi ünnepi koncertjére a Pesti Vigadóban.

A hegedűművész, prímás szinte az egész világot bejárta és magatartásával, kiemelkedő művészi tevékenységével több évtizede öregbíti a magyar zenei kultúra jó hírét itthon és külföldön. „Az életemet, mindent a zenének köszönhetek. Bárdos Lajos idézetét vallom ars poeticámnak: Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes. Sokszor elgondolkodtam azon, hogy mihez kezdenék, ha nem tudnék hegedülni. Nagyon nehéz lenne, az utóbbi nyolc hónap is megviselt” – mesélte a Józsefváros újságnak Sánta Ferenc.

A hegedűművész tavaly tavasszal Bypass-műtéten esett át, három eret kellett kicserélni szívében. Azóta tisztviselőtelepi otthonában gyógyul és készül egy közelgő nagyszabású eseményre. „Hat és fél órás operációm volt. Autót sem vezethettem, pedig az a hobbim. Most még pihenek, de a jövő hónaptól próbálok a nagykoncertemre, ami május 29-én lesz a Pesti Vigadóban. A 70. születésnapomat ünnepeljük meghívott művészekkel, akik különböző zenei műfajokból érkeznek. Többek között játszom Szenthelyi Miklóssal, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar vezetőjével, a fiammal, a lányommal és a legidősebb unokámmal is. Az Operettszínház művészei is fellépnek, hiszen tíz évig turnéztam velük, mint vendégművész Japánban” – mondta terveiről.

Balog Zoltán miniszter is gratulált a hegedűművésznek

A cigánymuzsikus a Sánta-dinasztia negyedik generációjának tagja, és gyermekei is követték a zenei pályán, mindketten elvégezték a zeneakadémiát. „A fiam hegedűművész és tanár, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarban játszik. A lányom zongoraművész, a Bartók konzervatóriumban tanít. A nagyobbik unokám is hegedül, most jelentkezik a zeneakadémiára. A zenei tradíció őket is megihlette.” Sánta Ferenc vvtizedek óta a kerületben él és nagy örömmel tölti el, hogy mennyit fejlődött Józsefváros az utóbbi években. „A Tisztviselőtelepen élek, nagyon csendes és családias környék. Kocsis Máté polgármester úr rengeteget tesz a kerületért. A barátaimnak is gyakran mondom, hogy jöjjenek el ide és nézzék meg a változást.”

Sánta Ferencet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is köszöntötte születésnapja alkalmából. A miniszter köszöntőjében kiemelte: Sánta Ferenc olyan művész, aki mindig kitartott az igazi értékek mellett, s ez jellemzi munkásságát a Kossuth-díj odaítéléséért döntő bizottságban is.

Életút

Ifjabb Sánta Ferenc 1945. március 2-án született Kaposváron. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett hegedűművész és művésztanár diplomát. 2002-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2007-ben Kossuth-díjjal, 2009-ben Prima Primissima-díjjal tüntették ki. 2010 óta a Józsefvárosi Becsületkereszttel birtokosa, 2011 óta Budapest díszpolgára. Tagja a Kossuth- és Széchenyi-díjak adományozásáról döntő bizottságnak. Alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben